Blog Farah Shahidah: March 2013

shushivid

01 March 2013

BRIM 2.0 Part 1 : pengalaman jaga kaunter pendaftaran


Assalamualaikom..!

tahun ni adalah tahun kedua pengagihan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M)..and plus tahun ni jugak for belia-belia yang awesome hari ni pun dapat jugak Brim..iaitu sebanyak RM 250..okay la tu kan..
buat pe banyak-banyak..hehe...okay..bukan nak berpolitik ke apa..u know what..dalam pada aku kerja part time kat office my macik tu..aku kena la jugak join masa hari pengagihan BR1M ni..
memang satu experience yang sangat best sebenarnya...kita boleh belajar how to handle orang awam...hewhew..

so pengagihan BRIM ni banyak fasa sebenarnya..so setakat ni semua fasa aku join..aku just kena jaga pendaftaran..whereby kena cancelkan nama yang datang ambil bagi diorang no.voucher..senang je kan?haha..tapi dalam pada senang tu..awal-awal tu agak kelam kabut sikit la..because orang ramai serbu..
so memang tak menang tangan kau dibuatnya...




pepagi lagi dorang dah datang penuhkan dewan even belum abes set up dewan lagi...hee



and nak tahu..dalam ramai-ramai yang jadi petugas BR1M..aku lar paling muda..eh ye ke..ada lagi sorang tu kot..tapi lelaki...and tahu je lar bila kau paling muda...memang dorang pun layan kau macam adik-adik..hehe...and I'm happy with them..dorang sangat sporting okayh ! and ada tu panggil aku 'dak dik' je..hehe..mula-mula tu aku rasa macam takut tak boleh masuk je ngan diorang but..actually best je dorang...sempoi-sempoi..even tak padan dengan masing-masing dah kahwin..haha..masa mula-mula jadi petugas tu..aku kawan dengan sorang kakak ni.. dia pun akak dia yang ajak join jaga BR1M..tapi tu pun hanya dua hari je...

kak Lina ni antara yang mula-mula aku kenal mase baru join BRIM ni..she's cute..hee
abang Shaiful..paling rapat dengan aku la jugak..

ni la macik saya...Bibik..hewhew

hari second !



so tiap-tiap hari aku kena datang awal pegi dewan Tun Ali..memandangkan aku jaga bahagian Dun Bukit Katil, Melaka..so setiap pagi kena set up barang-barang..and asingkan pendaftaran mengikut pangkal nama..from A sampai la Z..biasanya kitorang buat 2 hari untuk fasa pertama BRIM 500.. and 2 hari jugak untuk fasa pertama BRIM 250 (belia)..so dari hari Isnin sampai Khamis la aku bertugas...

pengalaman jaga BRIM ni memang macam-macam ada..nanti ku story yeah..

mereka kakak-kakak yg sempoi..huu..my left..kak Ria..bibik and kak Gayah yang sangat sporting
bajet petugas bertauliah

thanx for reading...

love,
farahshahidah










Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign