Blog Farah Shahidah: 2011

shushivid

23 May 2011

JOM minum 'plain water' setiap hari..!

Assalamualaikom..!


Today bersamaan hari Isnin...aku offday...
dapat lar berehat kat umah...lepak2ing..relax2ing and so on..hee
baru 4 hari cari pengalaman work as cashier
setakat ini i'm happy wif da job given...hee...
cashier yang dimaksudkan kat Family Store...
location yang amat strategik dimana aku akan berjumpa
ngan macam2 ragam manusia beli barang...


bukan ragam aje..tapi silap2 ramai yang aku kenal...
ada yang dok menyapa..eh kau kerja sini?..dah lama ke??
eh farah..eh anak Pak Acim..eh..dan eh....
standard lar bila berjumpa ngan orang kampong..haha...

berbalik kat tajok atas tu..
memang tak de kaitan pon dengan aku jumpa orang kampong
kat femly store ke hape..heee...
just wanna share wif u olls tentang habit aku sekarang ni
yang sudah mula berjinak2 dan cintakan minum air kosong



Air kosong atau panggilan glamour nya plain water atau air masak
atau ayak mati...atau air putih and sebagainya memang
sangat diperlukan oleh badan kita..
aku tak yah lar nak explain panjang2 mengalahkan doktor yang
nasihat patientnya...sedangkan aku sendiri noob giler dalam hal2 nie..


tak dinafikan aku antara orang yang paling liat untuk minom air kosong...
sian kau air...mentang2 kau tak sedap..rasa payau..
tapi since dah nak cuti sem..
aku baru tau menghargai kau air kosong...
sehari aku minum bergelen2 rasanya...
before masok keje aku bawak bekal air botol besar punya...
and aku pastikan before balik sure kena habes...


Ada membe aku cakap...eh minum air banyak2..
nanti boley gemok air...
owh jangan salah sangka ye...
gemok air kalau kau tak buang...
so yang ada keinginan nak seelimm kan badan..
jom lar minum air banyak2 tau...heee....


bukan segelas je...minum at least 8 gelas sehari ye kawan-kawan...




bila dah minum air banyak-banyak
sure kau rasa nak terkucil...mau every hour kau nak ke toilet...
memang sangat bagus okay2....even kau terpaksa berlari2 anak
ke toilet...sampai toilet..eh ada orang kat dalam pulak...
and kau terpaksa tunggu..adehh...



bayang kan kau dah makan macam2 mende...
kau minom air banyak...pastu kuar pon banyak...
so badan jadi balance.....besh kan??
sian aku nie..kau orang maybe jenis yang kuat minum air...
so kau orang pon tau macamane rasa hebatnya minum air banyak...



kalau dulu2...orang bawak bekal air pergi sekolah..pergi kerja..
rasa macam eh tak style betol lahh..!
tapi sekarang no worries dah bebeh...
sekarang orang dah mula alert pasal hidop sehat...heee..




bawak botol macam ini pon dah nampak hawt dah...hahah



time duduk asrama aku sangat payah nak minum air...
tak rajen nak simpan air...
badan nie asek dipenohkan dengan air manis memanjang...
maybe time tuh...aku sangat lar tak heran tengok air putih kot..heee....
and baru lar aku sedar....aku selalu menguap dalam kelas...
sebab kepala aku kurang oxygen...apa pasal kurang oxygen???
sebab aku kurang minum air lar jawabnya....



menyedari akan kekurangan ini....
aku mula bertekad...selepas ini...
akan aku tanamkan rasa kecintaan aku untuk minum air selalu...
>_______<
cehh.......


thanx 4 readinggg :)

20 May 2011

bergonjengan..

Assalamulaikomm...!
hyep =)


untuk permulaan cuti sem nie...nie baru kali pertama aku dapat hang out
ngan antara membe rapat aku.....
aku tak leyh menolak ajakan diorang...
sebab aku nie selalu je ngan berjote alasan bila diorang nie ajak keluar..haha
bukan apa..aku nie bukan senang dapat keluar enjoy sesuka hati..
nak balik bila boley...dengan sapa2 aje...

kalau lar bapak aku Pak Acim sangat sporting orang nya...
tak de lar jadi masalah kat aku nak keluar..anytime..cakap aje..heheheh...
thats why sesiape je yang ajak aku hang out...
akan ku pastikan Pak Acim tak ada di rumah..
tak pon kena balik before Pak Acim balik kerja..ngee~~
how tak senono nye....


ini nama nya terpaksa..wink~~
biasa lar bapak mana tak risau anak dara dia ke hulu hilir..
okay2..tak mau ngomel panjang....


yang sorang tu Aween.. yang laki tu Yap..hee


di sebabkan si Yap tu dah kena balik U awal...
means 30 hb Mei ni...
nak tak nak kena lar lepak jugak...pasni dah tak pat lepak dah..
kitorang hang out hari Rabu bersamaan
hari offday si Alien keje...lagi sorang membe aku tu.....


we all pergi ngan kerete yang di sponsor oleh Cik Aween..hee
last sekali pi amek Alien kat rumah sewa dia..
before2 if ada masa panjang...kitorang selalu keluar sama...
diorang nie dah ku anggap cam adik beradik aku dah ...toink~~
si Aween tu dah lama tak lepak sekali...
takhta dia dah digantikan oleh lagi sorang membe kitorang...
Aten...tapi dia tak pat ikot...sebab cuti sem ni dia nak jadi
orang KL sepenoh masa.hahah



eh2 salah pandang..maap...>_<



tiba2 nampak sama tinggi ngan Aween..haha


hang out kat Melaka apa je boley buat kan...nothing!
balik2 kau akan buat mende yang sama jugak....heee
As usual..aktiviti wajib yang kena buat.....KAROK lar..!!hee
tempat yang okey and serunut kau orang nak jerit2...
kat Dream Box lar..hahah.....




woot~~



Yap gila..!




Red gurl...eehee~




olololo.....


after that..we all tak tau nak buat apa..
nak tengok wayang baek tak yah hang out nak lepak an..heee...
so we decided maen bowling kat MP uh....
sangat tak masyuk maen kat situ.....
service tak bagosh......





mereka...




thanx tu brader yang jaga tempat bowling ni tolong amek kan our pic
even pic cam haremm..hee




kemudian kami jadi los angeles owh salah jadi lost sebab
tak tau nak buat ape da...
then teringat kat belakang MP tu ada laot kan??
so pi lepak situ aje lar,...amek angen..lepak2...heee



bila dah tak de keje...snap2 pic aje lar.....kui3





si alien buat muka skema.



eh yap pulak...




model air kotak season.....




yap tersipu2 gedix dengan Aween




bajet...



k.a.m.i




:written by me :



banyak lagi pic senanye...tapi takkan nak upload semua kan??heee...
dah keluar time ni tak tau lar bila pat lepak lagi ngan diorang nie...
heee


thanx 4 reading... =)

17 May 2011

aku kembali..!!

ASSALAMULAIKOMM...!



Hyee everyone..!!
long time no news...
berakhir sudah semester 3...
hampir agak lama aku menyepi dalam dunia blogging..cehh...


banyak benda happened to me last time....
kalau boley ku sumbat semua cerita basi-basi ni..
takot tak terlarat kau orang nak baca..hahah


so far...end of semester 3 yang sangat menguji keimanan dan ketakwaan aku..hee
now dah bape hari aku mula cuti sem..yehuuuu..!!
4 bulan lama nyaa....!!
tapi jangan risau...
aku sudah pon.. apply keje sementara...
keje ape??ade larr..toink~~
cashier..!!yeah..


okay laaa...nak story mory kemudian ya bahh... :))

30 March 2011

ini namanya dugaan


Assalamualaikomm...!!

Jadual final exam untuk semester ni dah pun dikeluarkan...
tersangat la terkejot+terpegon+speechless+terkesima+
dan ter...emm..apa2 aje lar kan...


mana tak nya...jadual yang diorang buat tu sangat lar
menyiksa zahir dan batin kitorang...
tak penah2 kena camni.......
final exam bermula 23 hb April....ada 2 paper..
next on 24 hb April...
next lagi 25....
30 hb....
and da last one is on 10 hb...see??


dasat tak dasat jadual kitorang....
semester nie memang sangat dugaan bagi aku...i told u..!
but i still need to face it...
memang tersangat lar menguji keimanan dan ketakwaan aku ni..heheh...
nak aku list kan??
em memang tak lar...hanya Allah aje yang tau -_-



but i really hope that ada hikmah disebalik dugaan2 sume ni...
so i assumed that aku diuji dengan semua nie supaya aku berfikir lagi matang..

aku berharap sangat :

wa tak nak lar stress meraban...
wa tak nak lar kat takok yang sama je kan...
mintak Allah beri kekuatan pada aku...
kesihatan tubuh badan...
aku fokus on whateva yang aku buat
diterangkan sikit minda yang tak berapa nak terang...
dijauhkan daripada kemalasan tahap maxima..
dipelihara daripada perkara mazmumah
tak tinggal solat..!


p/s:doakan kejayaan bersama =)

thanx 4 readinggg




25 March 2011

matlutfi...!! ko memang lawak giler... !!

Assalamualaikommm..!!


zaman teknologi it sekarang nie...
senang aje seseorang tu boley jadi pemes....
sepemes yang tak disangka...!huhu...

actually dalam pada aku sebok berfb-ying...
meng-usha2 page kawan-kawan aku....
mata nie asek tertumpu pada nama MAT LUTFI..besh giler...
MAT LUTFI itu la..ini laa...kat post diorang.....
aku pon naek pelik dan heran serta merta...
sape lar pulak gerangan Matlutfi lak uh....


aku pon dok usha google..u-tube bagai...
semata-mata nak tau siapakah Matlutfi...hehehe...
rupa-rupanya...ini ha....




Matlutfi nie bukan lar artis ke blogger pemes ke...
tapi dia nie seorang yang sangat kreatif lagi superb kelakaunye...
tak tau lar aku ketinggalan zaman ke hape ke kan..hehehe...
maybe dah berjote orang dah kenal die...
tapi aku baru kenal sapa mamat nie...wink~~


dengan masokkan video ciptaan dia tu dalam youtube je,..
dah buat dia dikenali jugak lar...heheh..
mana tak nya semua lawak2 dalam video dia tu memang besh...!
boley jadi pelakon iklan petronas pon boleyh..hahah...


nak usha mamat nie..ops bukan tackle..
tapi kalau nak usha video dia pada sape yang lom kenal...
sila kik INI
aku jamin korang akan tergelak besar...hahaha...
dengan muka selamba...but lawak dia even poyo tapi ada mesej okay...
memang sempoi lar dia ni...



dia nie student kat one of universiti kat perth, Australia wokeyh..
umor sebaya lak tu..1990..kui3...
semua video dia aku dah khatam tengok...
mau tak guling2 aku gelak..hahaha...










macam2 karakter die leyh bawak...
then kalau ada 2,3 watak suma dia sendiri yang lakonkan..
tu yang besh tu...
1st video dia was video yang dia dedicate kat mak dia..
sweet lorh...tak padan ngan loghat kedah...
but he speak english very well okay...!


aku tak nak cakap banyak...kau orang boley la usha sendiri..hehehe
dia pon ada fan page dia sendiri okeh... =)))



thanx 4 readinggg =))))

20 March 2011

port ber'discussing'

Assalamualaikommm =)


Jumaat malam hari tu...aku dengan budak group AUDIT aku
lepak McD nak siapkan assigment kitorang...hoho
biasa lar mane lagi port yang ada untuk buat discussion
kalau tak McD kat Melaka ni..kan?kan??
kalau ada sila bagitau kat mane...hehe
plus McD ada wifi..so senang sket la kan nak buat kerja...



McD Dataran Pahlawan sape tak kenal kan??haha
memang lokasi strategik budak2 lepak situ..
kalau nak overnite paling selamat la kan...
hahah...boley kau online...makan..borak2..gosip2 semua..ngee~~


masa aku lepak malam tu..ley tahan ramai lar..
naseb ade gak space untuk kitorang buat keje....
macam biasa lar orang lepak nak online free kan...
macam2 jenis manusia ada malam tu...keh3




yang pergi marnie,aku ngan bella...



syed ngan aien pon ada....



sebelom buat keje makan dulu....yum3




yum3 lagiii...



aku tak habes ngan makan aiskrim..tengok uh aku mam choco-top..
mak aih besar gedabak...




dah eat punya eat...pe lagi sambong keje lar kan...
actually kitorang buat assigment for AUDIT...
kitorang kena review pasal internal control pasal sesebuah company...
next week nak kena hantar,...
so thats why berpulun2 menyetelkan tu.....



we all interview abah si Bella ni..kui3....
Company Powertek Bhd...



masing2 ngah khusyuk taram ayat bombastik..
bukan senang nak buat ayat......ye lar semuanya fakta...




punya bertungkus lumus buat..finally siap jugak...!!


dekat pukol 2 lebey jugak kitorang check out dari situ..hahah...
rasa macam baru kol 12 je...kui3...
tapi sempat jugak aku jumpa ngan budak2 Uitm Lendu aku dulu..
mostly budak uitm Lendu memang cari port kat McD situ...
aku jumpa Mira Syafiqah...Diba Mescom.... Qiqi ngan aweknya Salina budak Art n Design..
yang laen tu kenal muka je laa..haha...
and paling tak ley belah....
sempat trnampak kawan masa aku penah belajar kat KPTM KL dulu...Nas..........
tapi tak tegor pon =(..


anyway..thanxx 4 readingggg...!!!!! =)



19 March 2011

habit bangun daripada tido..

Assalamulaikomm...

penah dengar tak ada sesetengah orang selalu terbangun pukul 3 pagi??
seolah2 ada yang kejotkan dia soh bangun...
terbukak aje mata...tengok jam..aik pukol 3 tepat??
bukan sekali dua..tapi boley dikata hari2....

kalau ada sila komen aku..hehehe...
memang ada..aku lar orang tu..kui3...
cerita bermula...habit nie jadi kat aku masa aku sekolah menengah...
agak selalu jugak lar...
dalam seminggu tu boley dikatakan 3-4 kali aku aku terjaga tengah malam...
bila terbukak mata aku cari jam...
kompem kol 3 tepat...tak penah kol 2 ke... kol 4 ke...


sampai aku rasa agak pelik...
apa dah jadi kat aku ni kan....
kawan-kawan aku yang lain tak de pulak terbangun cam aku ni...
bila dah terbangun..mata dah tak boley pejam...aish..


so since agak kerap terbangun...
aku crite lar kat diorang nie...
so diorang pon suggest better study lar time2 terbangun tu...
then ada jugak aku buat..kalau tak pon..aku kejotkan diorang bangun study..
ada pulak yang cakap..maybe tanda2 aku disuruh bagun solat tahajjud..


so aku pon ada jumpa beberapa artikel yang menyebut...

kalau terjaga tenga malam tu ia satu anugerah daripada Allah..
Allah kirim malaikat untuk mengejut hambanya supaya beribadah kepada Allah
So sebagai terima kasih kepada-Nya
mintalah apa-apa doa walau pun sedikit dari-Nya..

kalau kita sedar..kemudian kita terus sambung tidur tanpa ucapkan apa-apa..
then malam seterusnya pon tak ucap apa-apa
malaikat tidak akan lagi datang untuk mengejutkan kita...



zikir nie dibaca jika terbangun tengah malam...


maybe masa tu Allah beri aku anugerah..
tapi sayang nya aku tak ucap apa-apa pon bila terbangun tu
now aku tak da pulak terbangun macam dulu...
=(


tapi laen pulak habitnya..
sekarang if selewat macamane pon aku tido..
sampai ke subuh pon...aku akan bangun dalam kol 9-9.30..
biasa orang kalau dah tido lambat..
mau sampai tengahari baru bangun...*sesetengah orang lar kan..hehe
tapi laen pulak aku...ayark..macam2 hal..
kemungkinan dah terbiasa kat umah...
time2 camtu lar mak mula jerit tolong dia buat keje...hahaha


bila dah terbangun mula lar kebosanan tahap gaban...
tengok orang tido mak aih masyuk gila...
nak tompang sekali tak boleyh nak tido lagii...
disebabkan aku bangun kol 9 pagi tadi ni laa..
aku pon dapat satu idea pasal habit bangun tido aku ni........=P


okayhh thanx 4 readingg =)

Saya Join Bloglist Yuyu Zulaikha..

Assalamulaikom... =)



kali ni aku tiba-tiba terasa nak join dalam bloglist kakak manes ni...
sape lagi kalau bukan Yuyu Zulaikha..
kenal??tak kenal sila kenal...hehehe


Yuyu nie comel orang nye.....
blogger tegar...aku suka baca semua entry2 dia...
so hope dapat ar join bloglist Yuyu ni..hehehe

okayh thanx 4 readinggg...!!! =)





18 March 2011

sekarang saya pula ganti mak beli barang dapor..

Assalamualaikomm...!!!

hype readers semua...!
baru balek dari shopping barang dapor...hoho
shopping lar sangat kan....=P

dah berkali2 beli barang dapor tiap2 minggu...
tiba kali ni dapat satu akal nak post kat entry pulak..muahhahah..
terasa macam emak2 pergi pasar cari barang dapor pulak...
em yup..bakal emak lar tuu..heheh..


since dok umah sewa kena lar pandai2 budget..
belanja umah semua...
from api air...belanja dapor...sewa..duet minyak..belanja harian semua kan...
so everyweek kena lar 'tong2' satu umah...
standard la tu dok umah sewa...kan?kan?

tiap2 minggu we all akan cari masa
merayau ke tesco..mydin..JJ..takpon paling masyuk Pasar Besar Mc..
membeli stok laok paok..barang2 basah..kering semua..
untuk seminggu....yeahh..!



macam2 dihangkotnya...
tak ketinggallan barang2 sendiri...
satu troli penoh barang kitorang aje..
kekadang mengalahkan femly beli barang.......
ni baru sket aje yee.....


tiap kali aku ngah beli barang dapor...
ada aje mata-mata yang dok pandang kitorang...
seolah2 jakon tengok budak baru nak hidop macam we all ni beli barang...keh3..
jangan dipandang enteng kami ya.. =D


tapi aku paling seronok kalau pegi pasar besar....
macam-macam ada wa cakap..!!
seronot...rasa nak hamek semua tuu...
mana tak nya kat pasar fresh2...baru angkat dari laot punya..!
even bersesak2 tapi langsong tak kesah..
macam2 jenis sayor,ikan, mende pelik2 ada...
sampai kau naek kecoh tengok semua tuu...






dah bayar..sila jalan...



sesi hangkot masok bonet...
stok untuk 1 week..harap cukop.. =P
plus model tambahan..ngee



kata macik2..dah boleh kawen dah ni...
ouwh tak..tak...belom layak lagii..kui3..
mak maybe tak bape yakin aku handle belanja kat umah sewa...
no worries mak..!keh3...


thanx 4 readingg...!! =)

16 March 2011

cantiknya senyuman dia..!!

Assalamulaikomm readers...!!


juz wanna share something...
which is i really adore with beautiful smile...!!


here are some celebrities with a cute and sweeeeeettt smile....ngee~~
suka..suka..suka.. =)


hoho..i guess...teeth play an important role in beautifying your smile okayhh....
let see yah......




stacy...wif gigi berlapisnya..




shila..



dian sastro...




nia ramadhani...





puteri fateen nasuha...





liyana jasmay...




model lip ice..bibir paleng menawan..Lisa Surihani..






Fauziah Gous...




Bienda...




ni paling aku suka...Acha..hehe..



but..no worries ma dear...ur smile semua santek2 dan tomel2 belaka...
so..senyum2 lar selalu...
ur smile make peoples around u happy wif u...!!!

14 March 2011

aku nyampah kalau......


HOMEWORK
aku dah catatkan dah homework apa today..last2 aku tak buat..reason nya
aku tak jumpa kat mana aku catat omwork tuh...
nak kena belasah ni..!


MIMPI
aku punya lar syiokk mimpi besh kan....
mimpi nya panjang giler...bila bangun je...aku punya lar excited nak cite kat orang pe aku mimpi...
tiba2 lak tak hengat..em..hampehh


MESEJ
bila terdengar bunyi mesej masok..punya lar excited berlari
nak tengok mesej sape tu...
last2 mesej dari si "hotlink"oh baek tak yah..:P


WAYANG
si director asek buat cerita cinta...yang mana si aweks ngan pakwe terperangkap
dalam sebuah pulau...sampai 2,3 hari...
pastu e2...tertangkap cintan pulak.....oouhh.sudah basi la wak..!


SHOPPING
bila sen tak da...pi merayau shopping mall sana sini...
semua yang kau nak and idam2 kan kemaen nampak aje depan mata...
macam seangaje ditayang2...tapi bila dah ada fulus....
mula lar teringat barang yang kau nak rembat tu...tiba2 tak jumpa lak...
owh jam tu ler tak jumpe ek..kejamm..!


RAJIN
ni lagi tak boleyh belahh...bila mood rajen mula lar nak menguasai diri..
masa tu lar ada anasir2 jahat yang dok kacau..
menggoyahkan iman aku ni...damn..!


SALES GIRL
bila masok kedai mana2 je...tengah sebok2 pilih barang...
ada je orang follow kita...ouh lemas den...
macam aku nak curi lar pulak


EXAM
paling2 tak besh bila macam nak rak study...
tiba sok pagi nya dalam exam..bukak kertas..pehh..
tegok soalan teros blank...!!


PEROKOK
aku tak kesah sebernarnya kauorang yang nak merokok ni...
tapi pada si perokok2 sekalian..tak perlu lar dengan rasa bangga merokok depan aku..
wa tak gemau la..:P


KARAOKE
bila mood ngah masyuk nak karaoke...sound system lak k.o
peh..baek kau karok kat jamban belakang umah nenekmu je...


FACEBOOK
kurang selesa bila ternampak post2 cintan cintun kat fb...
bukan jeles..harap maklom...
tak perlu show off kot...


LELAKI
em lelaki yang bergantong pada perempuan..huh


PEREMPUAN
bajet brutal..tapi tak brutal mana pon...

ORANG
manusia kerek..cam bagos...angkoh...berlagak dan sewaktu dengannya...


BLOG
bila ada idea mencurah2..tapi takda internet...
bila ada internet...idea lak tak de...camne tu???






Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign