Blog Farah Shahidah: JOM minum 'plain water' setiap hari..!

shushivid

23 May 2011

JOM minum 'plain water' setiap hari..!

Assalamualaikom..!


Today bersamaan hari Isnin...aku offday...
dapat lar berehat kat umah...lepak2ing..relax2ing and so on..hee
baru 4 hari cari pengalaman work as cashier
setakat ini i'm happy wif da job given...hee...
cashier yang dimaksudkan kat Family Store...
location yang amat strategik dimana aku akan berjumpa
ngan macam2 ragam manusia beli barang...


bukan ragam aje..tapi silap2 ramai yang aku kenal...
ada yang dok menyapa..eh kau kerja sini?..dah lama ke??
eh farah..eh anak Pak Acim..eh..dan eh....
standard lar bila berjumpa ngan orang kampong..haha...

berbalik kat tajok atas tu..
memang tak de kaitan pon dengan aku jumpa orang kampong
kat femly store ke hape..heee...
just wanna share wif u olls tentang habit aku sekarang ni
yang sudah mula berjinak2 dan cintakan minum air kosong



Air kosong atau panggilan glamour nya plain water atau air masak
atau ayak mati...atau air putih and sebagainya memang
sangat diperlukan oleh badan kita..
aku tak yah lar nak explain panjang2 mengalahkan doktor yang
nasihat patientnya...sedangkan aku sendiri noob giler dalam hal2 nie..


tak dinafikan aku antara orang yang paling liat untuk minom air kosong...
sian kau air...mentang2 kau tak sedap..rasa payau..
tapi since dah nak cuti sem..
aku baru tau menghargai kau air kosong...
sehari aku minum bergelen2 rasanya...
before masok keje aku bawak bekal air botol besar punya...
and aku pastikan before balik sure kena habes...


Ada membe aku cakap...eh minum air banyak2..
nanti boley gemok air...
owh jangan salah sangka ye...
gemok air kalau kau tak buang...
so yang ada keinginan nak seelimm kan badan..
jom lar minum air banyak2 tau...heee....


bukan segelas je...minum at least 8 gelas sehari ye kawan-kawan...




bila dah minum air banyak-banyak
sure kau rasa nak terkucil...mau every hour kau nak ke toilet...
memang sangat bagus okay2....even kau terpaksa berlari2 anak
ke toilet...sampai toilet..eh ada orang kat dalam pulak...
and kau terpaksa tunggu..adehh...



bayang kan kau dah makan macam2 mende...
kau minom air banyak...pastu kuar pon banyak...
so badan jadi balance.....besh kan??
sian aku nie..kau orang maybe jenis yang kuat minum air...
so kau orang pon tau macamane rasa hebatnya minum air banyak...



kalau dulu2...orang bawak bekal air pergi sekolah..pergi kerja..
rasa macam eh tak style betol lahh..!
tapi sekarang no worries dah bebeh...
sekarang orang dah mula alert pasal hidop sehat...heee..




bawak botol macam ini pon dah nampak hawt dah...hahah



time duduk asrama aku sangat payah nak minum air...
tak rajen nak simpan air...
badan nie asek dipenohkan dengan air manis memanjang...
maybe time tuh...aku sangat lar tak heran tengok air putih kot..heee....
and baru lar aku sedar....aku selalu menguap dalam kelas...
sebab kepala aku kurang oxygen...apa pasal kurang oxygen???
sebab aku kurang minum air lar jawabnya....



menyedari akan kekurangan ini....
aku mula bertekad...selepas ini...
akan aku tanamkan rasa kecintaan aku untuk minum air selalu...
>_______<
cehh.......


thanx 4 readinggg :)

5 comments:

  1. air kosong x seda la mama!huhu

    ReplyDelete
  2. air kosong a.k.a sky juice hehe

    ReplyDelete
  3. fasha...nisa akmar here..hehe cintakan family store ye...

    ReplyDelete
  4. kalau boleh kurangkan minum sebelum tidur sbb boleh rosakkan buah pinggang!

    ReplyDelete
  5. serius good entry sis! akak pn dlu sgt2 liat mnum air masak tapi sekarang setiap hari wajib 2liter. mula2 rs susah nk disiplinkan diri.. tp rs sihat je.. dmm/selsema pn jrang kena ^^

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign