Blog Farah Shahidah: 2012

25 December 2012

End of year 2012:Part 1: Owh Final !!

Assalamualaikom..
terasa sedih pon ada + excited pon ada untuk menghabeskan sisa-sisa tahun 2012 ni...biasalah bila baru nak masuk tahun baru...kita mula lah memasang azam baru bagai...trying to improve all kelemahan sebelum ini..walaupun ada kala nya plan yang kita buat tak semua kita berjaya laksanakan...hehe...
macam sayee laaa..huu..
FYI...currently was study week session for my PART 6!!
da nak final sudeyyy...so memang time untuk saya bertungkus lumos la mengcover all subjek..
this semester aku cuma take 4 paper for this becoming final !apa??siket ye??..
maybe ada yang cakap for sure aku boleh score punya this semester..hohoh..boleh ke??but i'll try my best..In Syaa Allah...aku kena terus pandang ke depan...not pandang belakang anymore...and I should assume yang semua yang pahit before ni adalah 'nightmare' belaka..haha..
and i'll start my paper on 3hb and will be last on 11 hb...
so antara langkah-langkah yang aku ambil..huu
# make my own study timeline...
for example :
          25 hb - study cash flow
                    -Crg ( 2 Chapter)
          26 -    study QMT ( 2 Chapter )
# cari tempat study yang awesome!!
       like : kat library...yess I selesa kat library...huu
# Refer kawan
     even aku bukan type yang study group...but aku akan cuba usahakan tnya diorang yang terror2 belaka ituew...
# make sure abes cover before final
    Yang ini sedang diusahakan... >_<

#jaga hubungan dengan Allah...
always jaga solat !!in Syaa Allah
hopefully apa yang aku plan aku buat...hehe..aku bukan yang study hard bermatian kalau study... yang jenis smpai boleh melekat punggung kat kerusi..or sampai tak gerak2,labah2 pun boleh bikin sarang tuu..haha..i ' ll to learn how to work smart not hard..
and I mula sedar if kita xde plan sendiri how come kita nak achive something...
so apa yang aku mintak you guys semua..plis doakan kejayaan saya..
and hopefully I can do it..and semakin bersemangat and makin improves day by day...

20 December 2012

Raya Korban :Part 2: muhasabah itu perlu

Assalamualaikom =D

Hye readers/followers !
rindu menaip kat belog mula membuak-buak..
Raya Korban telah lama berlalu (ini adalah entry lama yag baru nak publish).....



syukur Alhamdulilah....last Raya Korban give me a LOTSSS of meaning....
biasanya tak selalu kita hayati hari tersebut dengan betul...
makna korban itu sendiri banyak maknanya.. So, aku sendiri ada tanamkan beberapa niat after pada Raya Korban kali ini... Korban itu tidak semestinya bermakna kita berkorban dari segi wang ringgit yang kita laburkan...
selain daripada kita menghayati kisah pengorbanan nabi Ibrahim a.s..dalam masa yang sama...
aku megambil peluang ini untuk muhasabah diri aku semula...dan cuba memperbaiki kesilapan sebelum ini...
sedikit demi sedikit aku cuba untuk menghadkan segala kenikmatan dunia yang buat aku leka selekanyee...

jadi inilah cara aku menghayati makna korban pada kali ini,,,
aku mengharapkan something different selepas ini....
i'm mean to be more better person.... =D

syukur Alhamdulilah...sedikit demi sedikit...aku berjaya melalui hari-hari dengan penuh
rasa syukur pada Allah...kerana Dia aku pernah rasa berada diatas...kerana Dia juga aku setiasa diingatkan dengan diuji kegagalan...kerana Dia juga aku belajar menghargai hidup ni..kerana Dia juga aku berusaha
untuk mematangkan diri...dan semua kerana Dia !


so..ape yang saya cuba lakukan??

Jaga hubungan dengan Allah

ni la first thing yang kita kena buat dulu... jaga hubungan yang aku cuba maksudkan
ialah seperti jaga solat.. ya..!! kena jaga solat..that's why dikatakan solat itu tiang agama..wee..
and aku cuba berusaha untuk tak melambatkan solat pada waktunya..dan aku makin nekad untuk 
menjaga hubungan ini..and seriously...u will know what I feel..
rasa seperti Allah sentiasa melihat kita..and kita dekat dengan Allah..
and rasa like Allah berkati apa je yang kita lakukan.. In syaa Allah..

Jaga hubungan dengan keluarga dan semua orang

as we know keredhaan ALLAH terletak pada keredhaan mak kita...so starting from now memang
kenalah jaga hatinya.. Gaduh2 kecik with ur siblings tu normal lar...
but I'll try to behave myself..and tak ada lar sampai membenci tahap max kennzz..hehe
Lagi satu kenalah jaga hati orang disekeliling anda if u wanna others jaga hati you all!!huu.
walaupun aku sedar adalah agak sukar bagi aku menjaga style kalau bercakap..
kadang2 tu sampai tak hengat dunia..ada kekadang tu bergurau terover2 (dengan yang sekepala je la..hehe)
but I'll try to improve da way I speak..hehehe..


Jaga penampilan

kalau dulu aku dressing main redah... even bertudung..tapi selempang kiri dan kanan..
keluar dengan slumbernya pakai t-shirt lengan pendek semata...
sometime berani on/off tudung. bila di fikirkan balik..
kenapa lar masa tu aku take easy je semua tu....and now I dont know why
hati aku memberontak untuk pakai more 'proper'...
starting from nak keluar je rumah ada satu perasaan yang aneh like suruh
aku tutup all 'perkara-perkara' yang patut ditutup itueww..
I nakkkkk sangat berhati2 lepas ni dalam berpakaian..but I boleh pulak memikirkan
persepsi orang lain nanti....
So..aku cuba lakukan semua tu secara perlahan-perlahan...
it's better perlahan-lahan kerana ia berkekalan...
and Alhamdulilah... I can do it !!


Sentiasa belajar daripada kesilapan

semua orang pernah melakukan kesilapan...tak ada manusia di dunia ini yang tak melakukan kesilapan..
cuma kesilapan yang kita lakukan berbeza-berbeza..
and Allah itu maha pengampun and maha penyayang..
kadang Allah itu timpakan balasan terus je pada kita..
and kadang kala Allah uji lagi dengan nikmat-nikmatnya..
disuruh supaya kita sentiasa beringat..
terus terang aku sangat bersyukur kerana diuji dengan kegagalan..
kerana ia dah buka mata aku seluas-luasnya..
untuk perbaiki diri...jadi lebih baik In syaa Allah...



okayyy...sedikit sebanyak yang aku cuba kongsikan...
and ikhlas datang dari aku...apa yag aku rasakan...setelah usia makin bertambah ni..hehe
semua orag boleh berubah.. percaya lar...
semuanya bergatung pada diri sendiri...
=D



thanx for reading

Love,
farahshahidah

25 October 2012

Raya Haji Part 1 : mari puasa 9 zulhijjah !



Hi..!
Assalamualaikom semua =D

I have captured these ..........



telah masuk 9 Zulhijjah 1433 bersamaan dengan Hari Khamis
mengikut kalendar islam....
iaitu merupakan HARI ARAFAH...

apa yang istimewanya ialah...

Allah memuji mereka yang berwukuf..

Allah membebaskan hambanya...



Jadi..jom lah kita berpuasa sunat Arafah dengan niat 
" Sahaja aku berpuasa sunat Arafah esok hari kerana Allah Taala "

p/s : ingatan buat diri sendiri dan juga semua...
sama-samalah kita kumpul amalan sunat sebagai tambahan for our ibadah...
hehe...puasa sunat Arafah ni boleh juga diniat untuk puasa hari khamis...

Salam Hari Raya Korban ya..!
and meyh pakat puasa ramai2... InsyaAllah =D

Love,
farahshahidah...


24 October 2012

bridemaid @ pengapit

Assalamualaikom =D


ini bukan entry pasal kawen-kawen... or pasal pengantin...
mau cerita pasal bridemaid @ pengapit...
korang pernah ada pengalaman as pengapit??
aku??
iyepp...tidak pernah aku impikan ke..or akan sangka akan jadi pengapit
for my relatives yang kawen...
dalam pada tak sangka sangka..dah masuk 2 kali aku jadi pengapit..hewhew..

baru 2 kali pon nak cerita..hahah..nk cerita jugak !

pengalaman pertama : wedding Busu

nikah

malam berinai

bersanding




ada yang kata best jadi pengapit becoz rileks sket...
takde la terlibat dengan kerja2 rewang ke ..
tugas just jadi P.A pengantin aje...hoho

my 1st time punya experience...
cam kekok almaklom macam tak retis mau buat apa...
kena arah baru buat..hahah..
terasa hampeh seketika...

jadi pengapit kena alert buat keje..
yela dah nama pon raja sehari..memang kena layan abes laa..
tu yang untung bila jadi pengantin nih...hewhew

pengalaman kedua : wedding kak nani


confident



so pengalaman second dah teror sket dah..haha..
tau je apa nak buat plus aku rapat dengan kak nani ni..hewhew

more story about pengapit :
  • dapat makan se meja dengan pengantin..hewhew..tem tu boleh lah anda belasah lauk2 pengantin sebelom orang lain sempat merembatnya..hehe...
  • kena cari baju yang sesuai untuk jadi pengapit..ye la sometime kena ikot tema..
  • sure sekali gambar kita pun bayak pulak dalam album pengantin..hehe
  • as I mention above...anda hanya perlu berkhidmat untuk pengantin..so kerja rewang kurang sket.. :P
i dont think la ni last aku jadi pengapit...
actually bohong laa tak terasa segan sebab kau kena expose muka atas 
pelamin jugak...
pastu dah dua kali...kalau berkali-kali...
mesti orang kata "eh kau lagi jadi"
tak pon " abes la kau..kawen lambat"
"bosan la muka kau jee"
and so on....hahaha..

setakat ni dah ada 2 request lagi suruh aku jadi pengapit..
tak masok lagi kalau kawan baik aku, Fiza kawen..haha "perasan":P
em itu pun aku cuba pertimbangkan la hasrat diorang..hewhew...

korang if ada pengalaman as pengapit boleh cerita sket..hehe...

thanx for reading =D

Love,
Farahshahidah






22 October 2012

Lona sudah melahirkan...

Assalamualaikomm =D

wanna tell u guyss....
my cat named Lona has given its first birth !!! yabedabeduuuu...
i feel like whooahhh...
macam dapat anak buah pun ada...
even it's just a 'kucing kampung' as commonly said by most people..huahua...
but Lona became apart of my life sekarang..haha...

as I tatang bagai minyak yang penuh...
how come I should ignore it...hewhew...
okayy.... -___-
tanggal 8 Oct 2012..
Lona delivered 3 cute kittens..a.k.a pewaris Lona..hahah..

ini Lona..tak kusangka perut mu berisi selama ini

sudddenly I got sms from my younger brother which is yang ada tahi lalat manes ituew..
"Elo kaq..tahniah ptik ucpkn pd kekanda,
kerna kekanda tlh mndpt cucu. Luna dh branak 3 ekor.."
(begini lah  bahasa sms budak2 sekarang >_<)
so I was like...biaa betikk!!hewhew...
so excited tahap dewaa...
because of I did not expect that Lona will giving birth as soon as this..
weeeee....

ini port Lona...strategik bukan??memang strategik...habis almari baju adik aku...

buat derkkk jeee


berdereeetttt...haha

Lona got 3 babies..sangat comellless okayh...
ada 3 patterns which are ..
white and black spotted
white with grey spots and orange
white and grey...AWESOME !!

Lona tidur tak ubah even dah jadi mak..hahah

this one paling manja...nak kepit je ngan mak dia..

this is call "independent"haha...tidur menyorok bawah katil..naseb baik tak kena pijak..!

so I would like to welcome to those 'anak-anak Lona' to this world..
siapa tak gumbira when your pet yang kau belai since kecik and became 'anak dara' gitueww
last-last became mother to its anak-anak...
what a suwwett experience melihat keturunan Lona yang akan datang
..Alhamdulilah....
Kucing juga adalah haiwan kesayangan Rasullullah s.a.w..
menyayangi kucing adalah antara sunnah Rasulullah s.a.w..
ingat tuuu...


waallahualam =D

Thanx for reading...
Love,
Farahshahidah..

06 October 2012

Get crazy with Summit shoes !! =D

Assalamulaikommm =D

sekian lama mencari kasut kegemaran..
tanpa mengira jenama apakah kasut itu...tidak kesah harga
cukup buat aku selesa and sedar kakiku ini special edition sket...
almaklom ketinggian yang tidak mencapai piawaian..hewhew...

aku bukan diantara cewek-cewek yang menpunyai collection 
kasut yang berpasang-pasang...
sehingga tak tahu nak sumbat kasut-kasut tu kat mana..
hewhew...collection aku sangat lah limited...

sebelum ini...aku memang tercari kasut yang menepati citarasa aku...
yeahh..i fall in love with SUMMIT SHOES since 2010...
dulu penah ada collection kasut ni..
and you know what...sangat selesasss and loikee it!!
tak tau la korang punya taste macamana...heee


kena dengan tema nya SIMPLE & MATCH...
memang design nya simple2 aja...but cantek LOL...
tak kisah lah from wedges ,flat ke or heels nya
sangat menarik perhatiankuuu ini...
colours pun sangat awesome...






cakap pasal harga...sangat affordable...which tak sampai pun ratos2..
semua collectionnya mostly bawah rm 100...
so bila dah fall in love aku pon join membership...
which I need to pay rm15...
Summit Shoes ni banyak menyediakan contest 
for customers ...special vouchers...
and kalau ada sales..memang heaven dimana korang boleh dapat pelbagai offer...
for yang dah join member....boleh lah dapat vouchers during your birthday...

Nita,my new housemate...temankan saya

beli ini

terus jadi membership...dapat voucher

my new collection...simple simple..but niceeee






mungkin lepas ini will more collection aku from Summit..hewhew..

thanx for reading..

love, 
farahshahidah

04 October 2012

changing from 'bad' to 'good'

bismillahirahmanirrahim.....
Assalamualaikom.... =D

semua orang ada keinginan untuk berubah...
yepp..i mean changing from bad to good side...
as I pernah mentioned before...
adalah fitrah manusia yang sentiasa inginkan kebaikan...
but dari mana patut dimulakan???

untuk berubah ada banyak kategorinya..
tapi yang utamanya ialah 'HATI"
aku sendiri mencari permulaan pada perubahan yang bakal aku buat...
semuanya bermula bila usia aku mencecah 22 tahun...
ye umur yang sangat matang untuk aku fikirkan soal hidup yang sebenar..

aku dahulunya banyak terleka..
banyak silap dan salah..tak lari drpda dosa...
aku sama seperti orang lain...
dalam umur yang muda mentah..
ligat bergumbira..menghabiskan masa muda..
enjoy sana sini...pantang dapat bebas...itu lah aku...

aku juga pernah mengenal cinta..
cinta yang tak pasti sama ada itu adalah cinta hakiki atau pun tidak..
tapi entah kenapa aku tidak bahagia dengan perkara yg dipanggil 'cinta' tu..
and membuatkan aku mengambil keputusan..
aku lebih selesa begini..no couples..no cintan cintun..
walaupun ada yang berpendapat aku memilih...
ohh jauh sekali...and ada yang tak jemu tanya..
aku ni tak mahu ada boypren ka??
soalan lali yang sering ditanya...
so tak da boy pren tak boleh kawen la ye??


tapi aku tak cepat melatah dengan semua tu..
aku tak salahkan mereka dan mereka...
cuma mereka tidak tahu apa yang aku rasa dan hakikat sebenar..
aku bukan lah mengharap sesuatu yang 'perfect'sentiasa..
walaupun ada yang sering beranggapan begitu...

cuma yang aku harapkan seseorang yang sangat hormati aku dan pendirian aku...
yang terima aku keranaNya..
tambahan pula dalam keadaan sekarang...
aku tak peruntukkan masa untuk memikirkan soal ini..
sebab aku percaya Allah sudah aturkan semuanya..
biar lah aku ubah diri aku...
cukup dengan dugaan yang aku terima sepanjang di IPT ni...
aku yang asalnya seorang yang periang jadi pasif..hilang fokus..
Allah duga aku dengan kegagalan...
supaya aku beringat denganNya..


untuk mendapat kebahagian sebenar...
kena lah ubah diri sendiri terlebih dahulu...
aku tahu sangat susah untuk berubah...
perkara yang susah itu lah kita kena perlahan-lahan cuba lakukan...
aku sendiri tak tahu dari mana patut aku mulakan...
hakikatnya aku dah lama terniat untuk jadi lebih baik...
cuma keadaan sekeliling yang adakala menghalang
aku perlukan sokongon and dorongan..

jadi dengan tu..aku dah mula ada habit baru....
suka baca artikal2 yang membolehkan aku memuhasabah diri...
blog-blog mereka yang menceritakan perihal perubahan...
tak tahu kenapa hati aku senang tersentuh bila baca penulisan mereka..
sehinggakan aku berkenalan dengan salah seorang blogger ni...
kisah bagaimana seorang yang dapat hidayah Allah..
lalu revert to Islam...
subhanaALLAH...


demi Tuhan...walaupun aku rasa sakit yang amat sangat ketika diuji dengan kegagalan
kali ini...aku masih boleh tersenyum..
walaupun adakalanya aku terasa betapa loser nya aku...
tapi aku kuat kan semangat yang tak seberapa ini...
to survive pada masa akan datang...

aku  pegang pada satu petikan ni...
mungkin kegagalan yang kita hadapi ini
adalah hukuman yang direct Allah bagi kat kita..
dan aku bersyukur pada setiap kegagalan yang aku alami....
kalau tidak kegagalan ini...
aku tidak dekat denganNya....


kepada anda semua...diharap  korang 
doakan saya semoga hari saya jadi lebih baik...
demi Allah saya ingin jadi lebih baik..dan saya ingin ikhlas
walaupun susah tapi perlahan-lahan akan saya cuba...
saya nak cari ketenangan and kebahagian yang sebenar2 nya...
terjadinya entry ini kerana saya malam ini saya betul2 tersentuh




wallahualam....


thanx for reading this entry 
love,
farahshahidah

24 September 2012

owh Lona.. =D

Assalamualaikom...
korang suka kucing tak??or any haiwan peliharaan...
tak kesah la burung ke..ikan...rabbit ke...hamster ker....huu...
kalau anda adalah dikalangan penggemar haiwan peliharaan...
yeah anda boley lah join da kelab penyayang...
betapa anda disifatkan seorang yang penyayang....hewheww...

me too..!!actually aku bukan lah fanatik sangat pada haiwan peliharaan ni...
ye laa mostly sejak azali dah memang dilahirkan penyayang 
pada haiwan-haiwan yang omel ni kan....
dunno why makin lama sikit-sikit aku mula suka
bela ikan.. pastu testing2 bela kucing....
tambah pula aku ni ada perangai pelik sikit bak kata kengkawan aku..hewhew
pantang nampak kucing kurap ke...kucing jalanan yang mengemis ni...
mula lah tak sampai hati..rasa macam oh tak sanggup nak sepak-sepak ke..haha

makin lama makin perasaan simpati and sayang kat haiwan makin menjadi-jadi...
macamana sayang bila tengok baby...macam tu la aku rasa nak sayang hewan-hewan ni..over pulok..

okah nak story pasal Luna @ Lona ( called by my younger adek)hahah
iaitu kucing yng aku bela setakat ni paling lama lar...even baru setahun..hewhew
actually before ni penah bela kucing jugak tapi sayangnya tak lama...
because of my mak pantang kalau tau kucing 'prettt' dalam umah...
and ada femly aku yang alergi ngan bulu kucing...

so..tak dapat bela kucing..oww sedey sekali...then we decided lar bela ikan kelisa...
agak demand lebih betul...bukan senang bela ikan tu...
selera bertukar-tukar......and sangat sensitif nak jaga..

last year kitorang jumpa Luna..hewhew...

hi..!my name is LONA. =D

Lona ni lahir kat tadika mak aku...yes my mom works as kindergarden teacher..hewhew
so my mom told..perasan lar jugak ada sekor kucing bunting ni...
lama dah dok usha port baik nak bersalin kat tadika mak aku...
so finally mak Lona pon beranak lar and lahir lar tiga ekor kucing... satu Lona,satu kaler hitam legam..and lagi satu kelabu tak silap aku lar..(tapi da mati dah )

so everytime aku balik umah..my mom always dok cerita pasal kucing-kucing
yang bermastautin kat tadika tuh...
and aku rasa like want to merembat salah sekor anak dia...
takkan nak yang gelap tuh...
so last2 kitorang bawak balik si Lona ni..senyap-senyap...masa mak dia takde..hewhew

1st day Lona datang dia takut-takut je...
yelar rasa macam eh kat mana lar aku ni..
pe lar dorang nak buat ngan aku...hahaha...
we decided bagi nama Lona lepas tu...maen panggil je..

Lona was just kucing kampung biasa..
tapi sometime cam tak rasa pon dia kucing kampong biasa..
because of bulu dia cam rambut orang pon ada..harharhar... 
kaler kelabuu jee..
and biasa lar anak kucing memang agresif betul...
tak kira malam or siang..terlompat-lompat 
macam sibuk dok ajak main sekali pulak...
suka lar pulak tengok kerenah dia cam tu..haha
tapi bila malam yang agak payah sebab dia suka kacau orang tido..
mau di cakar nya muka aku...

untuk pastikan bulu-bulu dia tak melekat kat mana-mana..
kena lar jaga pemakanan dia...
so my mom yang dahulunya tak suka kitorang bela kucing...
last-last setuju lar pulak...hewhew..
mulanya mak ajar bagi makan ikan yang direbus dahulu....

seeloknya ikan kembong

and elakkan makan benda yang berminyak..
if still kecik lagi...2 ekor sehari dah cukop..pagi and petang...


so around 6 bulan cam tu lar kitorang bela dia...
like menatang minyak yang penuh..kakaka...
makin sehat and gumok..bulu makin cantik...
hewhew..
but one fine day tuu...
bapak aku tak kasi bela dah...so bapak aku suruh hantar kat tempat kitorang amek tu..
kat mana lagi kalau bukan kat tadika tu kan...
tau2 aku balik umah je Lona was gone...sedeyyynyee..
aku soh jugak mak aku bawak balik umah semula..tapi rupanya ada sorang macik yang 
rumahnya dekat ngan tadika tu dah pon bela..
I still sedey jugak lar but.. rasa macam lega at least ada orang kasi makan and jaga dia..
so lama-lama boleh terima ketiadaan Lona..

on this year jugak lar...dalam bulan 7 hari tu..
tak disangka-sangka..ada sekor kucing ni macam-macam dok usha 
depan umah aku...setelah diperhatikan..
ohemmji...Lona is BACKKK..!!!

tapi Lona dah dewasa sket lar...
bak kata orang dah jadi anak dara giteuww..hoho..
ye memang kompem itu Lona...
I kenal sangat tanda2 kat badan dia...
tak ku sangka...dia ingat jalan balik ke rumah aku...

tapi doesnt mean kitorang bela dia lagi...
dia just datang melawat jeeee...
dalam sejam 2...dia hilang balik..
tomorrow dia datang lagi...pastu ilang lagi...
then datang lagi....

at last baru la kitorang rasa cam nak bela balik la...
so excited pegi beli friskies...stok untuk seminggu...
Lona pun dah dewasa..so tak de lar sepanjang masa dia dok kat rumah...
time makan dia pandai-pandai lar balik...
hew2...

i love to sleep...sleep is my passion rite now..hewhew

perubahan kat Lona...bulu dia ada tambah kaler sket..
cam perang-perang gituew..
macam buat highlight kat salon pulak..hewhew...
one more is..Lona macam sudah pregnant..hohoho..
awesomee nye rasa..cam tak sabar nak tengok anak dia omel ke tak..hahah

sejak bunting ni asek tido je keje nyee

tido lagii

zzzzZZzz...

lagi.....

fesyen apa dia tido pon aku tak tau

now Lona is become apart of my family lar..
we all love Lona so much...
hewhew...even selalu kena buli dengan adik aku..si Tasya..
lepas ni rasa cam macam-macam aku nak bela..hewhew...
wait and see je.. =D

thanx for reading 
love,
farahshahidah

E- day lagi....


bismillahirrahmanirrahim....
hye semuaa.. =D...
wanna shares some moments yang happend in my big family baru-baru ini..
sabtu lepas... on 22 sept...
my makcik or adek kepada mak aku yang ke -13...
bertunang sudahh ngan pilihan hatinyew...hewheww..

taraaa...ni la macik gue...namanya Haslinda

macik aku ni antara yang close la dengan aku...weehuu...
kalo ade event ke yang related dengan keje dia..
or pi jalan2 mana ke... dia rajin la mengangkot anak buah
ikot sama termasok la aku...hehehe...

disebabkan adek beradik mak aku yang ramai sangat tuh...
maka kekurangan la pangkat2 nak dipanggilnya..
ye la..paklong..pakngah..pakcik..pak andak..
maklang..mokde..pak itam..makteh..and so on...
so yang bawah2 dh tak tau nak panggil apew..heee...
so sejak kecik we call makcik aku ni Bibik..hewhew..
tapi bukan bibik orang gaji okay..haha


okayh...majlis diadakan di kampung atok aku...
betol2 sekangkang kera dengan rumah aku..hewhew..
kat kampung Ulu Duyung, Bemban...


bibik with her hantaran..tema merah 

her left ...was my Busu.. 

mereka kata..when my busu wear her spectacle..ada iras my arwah nenek..

bibik with adek beradik perempuan..tudung purple was my mom

disebabkan ketiadaan nenek..so my nenek busu..adik kepada arwah
mewakili this E-day

majlis mula after Asar..but... after zohor was kenduri tahlil...
masak-memasak semua dihandle oleh all my relatives..
by the way..usha sket hantaran handmade by macam2 tangan...hoho..


harus lahh ada sirih junjung...created by my Mak Teh

kain pelekat ya ya ya.. made by my mom..

marble cake by my Mak Long

buah-buahan..

cokelat.. made by Bibik herself

kek..

baju melayu..

telur..

cheese tart..yummy...feverett akuu..!!abes aku da keje kan

ni yg special sket..looks like nak bagi hantaran cili..tapi actually agar-agar..jgn tertipuu

bunga rampai...

baju tunang

semua orang ada contribute something la jugak dalam majlis ni..
i like those hantaran...
it's simple but niceee...

setelah pihak lelaki sampai

sesi sarung cincin

with bakal mak mertua

semua sebok jadi photographer

tu dia..bakal pakcik gue..donno what to call him after this..
should we call " Pak Bik" ?hahaha

femly captured


saye harus jadi orang kuat jugak..hahaha..
tu yang sbelah tu pon da tunang orang dah


Alhamdulilah..everything berjalan dengan lancar seperti yang dirancangkan...
sangat seronok bila sama2 gotong royong bila ada majlis tak kesah la 
tunang ke..wedding..
and i'm proud ada relatives sebesar ini....

thanx for readingg...

love,
farahshahidah
Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign