Blog Farah Shahidah: changing from 'bad' to 'good'

shushivid

04 October 2012

changing from 'bad' to 'good'

bismillahirahmanirrahim.....
Assalamualaikom.... =D

semua orang ada keinginan untuk berubah...
yepp..i mean changing from bad to good side...
as I pernah mentioned before...
adalah fitrah manusia yang sentiasa inginkan kebaikan...
but dari mana patut dimulakan???

untuk berubah ada banyak kategorinya..
tapi yang utamanya ialah 'HATI"
aku sendiri mencari permulaan pada perubahan yang bakal aku buat...
semuanya bermula bila usia aku mencecah 22 tahun...
ye umur yang sangat matang untuk aku fikirkan soal hidup yang sebenar..

aku dahulunya banyak terleka..
banyak silap dan salah..tak lari drpda dosa...
aku sama seperti orang lain...
dalam umur yang muda mentah..
ligat bergumbira..menghabiskan masa muda..
enjoy sana sini...pantang dapat bebas...itu lah aku...

aku juga pernah mengenal cinta..
cinta yang tak pasti sama ada itu adalah cinta hakiki atau pun tidak..
tapi entah kenapa aku tidak bahagia dengan perkara yg dipanggil 'cinta' tu..
and membuatkan aku mengambil keputusan..
aku lebih selesa begini..no couples..no cintan cintun..
walaupun ada yang berpendapat aku memilih...
ohh jauh sekali...and ada yang tak jemu tanya..
aku ni tak mahu ada boypren ka??
soalan lali yang sering ditanya...
so tak da boy pren tak boleh kawen la ye??


tapi aku tak cepat melatah dengan semua tu..
aku tak salahkan mereka dan mereka...
cuma mereka tidak tahu apa yang aku rasa dan hakikat sebenar..
aku bukan lah mengharap sesuatu yang 'perfect'sentiasa..
walaupun ada yang sering beranggapan begitu...

cuma yang aku harapkan seseorang yang sangat hormati aku dan pendirian aku...
yang terima aku keranaNya..
tambahan pula dalam keadaan sekarang...
aku tak peruntukkan masa untuk memikirkan soal ini..
sebab aku percaya Allah sudah aturkan semuanya..
biar lah aku ubah diri aku...
cukup dengan dugaan yang aku terima sepanjang di IPT ni...
aku yang asalnya seorang yang periang jadi pasif..hilang fokus..
Allah duga aku dengan kegagalan...
supaya aku beringat denganNya..


untuk mendapat kebahagian sebenar...
kena lah ubah diri sendiri terlebih dahulu...
aku tahu sangat susah untuk berubah...
perkara yang susah itu lah kita kena perlahan-lahan cuba lakukan...
aku sendiri tak tahu dari mana patut aku mulakan...
hakikatnya aku dah lama terniat untuk jadi lebih baik...
cuma keadaan sekeliling yang adakala menghalang
aku perlukan sokongon and dorongan..

jadi dengan tu..aku dah mula ada habit baru....
suka baca artikal2 yang membolehkan aku memuhasabah diri...
blog-blog mereka yang menceritakan perihal perubahan...
tak tahu kenapa hati aku senang tersentuh bila baca penulisan mereka..
sehinggakan aku berkenalan dengan salah seorang blogger ni...
kisah bagaimana seorang yang dapat hidayah Allah..
lalu revert to Islam...
subhanaALLAH...


demi Tuhan...walaupun aku rasa sakit yang amat sangat ketika diuji dengan kegagalan
kali ini...aku masih boleh tersenyum..
walaupun adakalanya aku terasa betapa loser nya aku...
tapi aku kuat kan semangat yang tak seberapa ini...
to survive pada masa akan datang...

aku  pegang pada satu petikan ni...
mungkin kegagalan yang kita hadapi ini
adalah hukuman yang direct Allah bagi kat kita..
dan aku bersyukur pada setiap kegagalan yang aku alami....
kalau tidak kegagalan ini...
aku tidak dekat denganNya....


kepada anda semua...diharap  korang 
doakan saya semoga hari saya jadi lebih baik...
demi Allah saya ingin jadi lebih baik..dan saya ingin ikhlas
walaupun susah tapi perlahan-lahan akan saya cuba...
saya nak cari ketenangan and kebahagian yang sebenar2 nya...
terjadinya entry ini kerana saya malam ini saya betul2 tersentuh




wallahualam....


thanx for reading this entry 
love,
farahshahidah

2 comments:

  1. oh my
    sayu baca entri fasha.

    tp mmg ssh nk brubah frm bad to good.

    tp kalau kita berjaya berubah. makna nya kita dah brjaya lwn hawa napsu yg keje nk buat dosaaa je.

    ReplyDelete
  2. MACMNE PUN KENA ADE KEYAKINAN DIRI ;))

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign