Blog Farah Shahidah: August 2013

shushivid

27 August 2013

Dilemma

Assalamualaikum

Yes, aku dalam dilema . one thing yang aku paling tak suka bila mana kena memilih antara satu . kena take time untuk buat keputusan yang tepat dalam hidup. dalam masa yang sama ada perangai berbelah bagi , kata orang atas pagar tak tahu nak terjun belah mana . mana yang harus dipilih A ke B ke. nak dengar cakap siapa. ha macam gini la benda yang aku kurang gemau kata orang melaka. heh

benar aku mengaku . Aku jenis yang ada kelemahan sukar membuat keputusan. ya ku akui . bukan kata aku cerewet tapi masalah yang mana memang susah nak tentukan apa yang patut nak dipilih apa yang patut dilepaskan. rasa buruk betul perangai ini

memang kata orang, berhati-hati kalau nak buat keputusan. tapi kalau dah sampai amik masa lama terpisat-pisat/bertapi-tapi lagi/nanti dulu/ eh  tengok dulu la macam mana/ eh em entah la / kau rasa macam mana.. tak ke memberatkan kepala sendiri tu. 

Alangkah bahagianya bila diri ini senang sekali buat keputusan  tak payah refer terlalu banyak. buat isthiharah bagai. tanya sini tanya sana. end up keputusan yang dipilih itu tepat sekali yeay dan berbaloi-baloi rasa diri ini bila buat keputusan yang kau rasa tepat. tidak gitu?

okey . aku cuba mengenalpasti kenapa aku ni bila berhadapan dengan something yang harus dipilih/dibuat menjadi masalah bagi aku..haish. setelah diamati/diteliti yapp semestinya aku tak nak apa yang aku pilih tu salah dan buat aku menyesal dikemudian hari, eh perlu ke sampai menyesal?eheh. lepas tu mula la rasa sepatutny aku tak patut pilih ni..bla bla..rasa geram dengan diri sendiri pun ada kadangkalanya la. tapi perangai serupa ini kena dinyahkan dalam hidup aku. kalau tak sampai bila-bila tak reti nak buat keputusan. dush ! Baik. Take note .

Oh ya tidak lama lagi aku sudah kena cari tempat untuk berinternship. sebelum cuti semester hari tu aku mula sudah usha/riki baik punya tempat yang okay untuk intern . still on survey . Tapi yang buat aku dilema ni la . nak buat Account ke Audit ke apa ke apa ke..apa ke hal? err.. >_<

aku banyak buat referring jugak bukan tak buat . aku saja-saja usha/ menempel-nempel nak tahu pengalaman orang yang dah pergi intern apakah bagus tempat dorang tu. dengar cerita yang okay, okay la kan. yang stress kena hamon, kena baling fail , menangis-nangis. eh sengaja nak phsyco aku ke apa ni. eehhe. sini pesan weh jangan amik audit weh sana pesan baik amik audit belajar banyak.

And suddenly I was like urghh?! penyakit kelemahan tak tahu nak buat keputusan dah mula datang balik. Serious takut andai pilihan yang dibuat will end up with something yang tak boleh blah. Mana satu nak dengar ni . Apakah ni?hehh. I admitt yang depend on tempat la kan actually. tak semesti sini okay then company sana pun okay dan begitu sebaliknya


seriously I serik terlalu mendengar pandangan orang tanpa mencubanya dulu . eh tetiba ber'I' pulak. hehh. aku pernah mengalami penyakit dilema serupa ini agak teruk ya kawan-kawan masa nak pilih tempat belajar mana yang bagus lepas SPM dulu dek terkilan tak dapat pergi Matrik . Sobs. masuk Uitm . Pergi penerapan ke Degree and at last dah sampai pun kat degree. tak pernah terlintas menyesal tapi ada sedikit berbaur persoalan apakah ada hikmah disebalik pilihan yang aku buat ni actually. hmm. ayat begitu skema sedikit ya.

Jadi dalam masa yang still ada lagi ni, aku hope aku tak buat keputusan terburu-buru and terlalu fikirkan segala nya perlu perfect saja . i mean standard la kan kadang kala tak semestinya pengalaman yang seseorang tu rasa pahit, kita pun akan rasa pahit jugak.

tapi aku ni yang punya perangai walau dah pun tahu akan ada  risikonya nanti tapi aku still nak mencuba . bukan sebab aku degil tak dengar kata tapi aku mengikut kata hati. tapi memang benar tak semua kata hati kita adalah betul and tak semua pandangan orang tu betul, yapp i admit it !

but then aku serahkan pada Allah, only Allah knows the right track for me. apa yang jadi or bakal jadi pun semua Allah dah aturkan . just aku yang kena bijak atur my own strategi . satu yang aku harap, segalanya dipermudahkan bila aku chow dari Uitm nanti. segala pahit jerih tu adalah my starter for success In syaa Allah =) wuu ayat.

26 August 2013

A day with London Weight Management

Assalamualaikum

sepanjang my life , untuk turun berat badan aku belum pernah lagi buat apa-apa treatment yang zaman sekarang sudah canggih pakai machine , just baring-baring, lepas tu ada orang urut-urut lepas tu eh da turun dah berat badan. dapat lagi shape badan dah jadi slim yang mana idaman semua aweks-aweks kat luar sana termasuk aku. hehh.cuma yang diperlukan  adalah money..yeah kata money is everything kan..LOL

Baik .hari tu aku dapat London Weight Management punya free treatment. tak sure apa yang menyebabkan aku dapat. aku rasa before ni aku ada jawab survey pasal one of shopping website ni. then ada lucky draw la apa entah . then ada lar dapat benefits dia. diskaun ini la diskaun itu la. and antaranya dapat free treatment LWM

so dua hari lepas pihak LWM ada call aku tanya bila boleh buat appointment. katanya untuk buat treatment 3 jam dengan aku. so aku tak sure bila boleh datang. then dia decide esoknya dia akan call aku balik. After confirmed, jadi la appointment aku dengan LWM hari senin pukul 11..

jadi aku yang mula start dengan banyak persoalan ni mula lah terfikir wah bagus benar kasi aku free treatment. nothing is for free lar kan..mesti ada rencana seterusnya nak promote baik punya dengan aku..jadi nak puaskan hati aku pun buat research, ceh kemain research lagi, google apa semua, and finally agak ramai blogger and orang yang dah penah buat free treatment dekat LWM.

so aku pun dok baca testimoni diorang, bagus jugak blogger-blogger ni cerita full detail tentang pengalaman diorang pegi LWM. ini sangat membantu okeh. that's why I love blogging so much. you shared Eveeeryyythinggg..heh. at least i'm ready before nak buat sesuatu benda ni kan..sebab kadang-kadang pengalaman / testimoni seseorang yang pernah guna / rasai tu lagi berharga and sangat diperlukan actually..ceh

semua testimoni / entry aku baca . and apa yang diorang tu cakap/ ceritakan semua betul. aku saja je nak pergi. heh..benda free, just bak kata blogger lain, kuatkan mental and fizikal je ..haha.
jadi tepat pukul 11 aku sampai dekat LWM Mahkota Parade.


sampai je disambut amoi-amoi yang super hawt and slim gituew. ramah sungguh sambut aku .lepas tunjuk IC amoi tu suruh aku tunggu sampai dorang panggil








tengah tunggu
dalam 5 minit macam tu baru lar sorang konsultan ni namanya Angie panggil aku untuk pergi timbang berat badan and ukur ketinggian. lama benar tak timbang. haha..aku ni bukan lar kategori gemuk lagi actually. tapi kalau tak jaga memang boleh ke gemuk pun. plus ketinggian tak cukup inci ni mana nak balance kalau berat naik mendadak kenss.. 

bilik konsultan
then after timbang semua, Angie ajak masuk bilik konsultan, apa lagi mahu explain more detail pasal apa punca / masalah yang aku hadapi . dia terang pasal package yang ada. then bila tahu aku student, dia kasi aku student package pulak. still beriban lagi and last dia suruh aku join membership, RM 500.. wuu, Angie cakap ukur lilit pinggang aku tak ada masalah tapi masalah bawah aku, you know what I meant like buah pear tahu?

Aku suka the way Angie terang kan kat aku sebab dia tak push-push like most konsultan lain yang aku baca kat testimoni orang lain. masa dia promote membership card tu aku dah macam goyang sikit, dek kerana sifat aku susah/ berat sikit nak cakap tak/ or nak menolak. ish. tapi pheww I berjaya tolak perlahan-lahan. Then Angie kasi offer ada satu fluid RM150 untuk pecah lemak bahagian bawah khas untuk orang yang ada masalah macam aku, masa tu iman dah tak berapa nak kuat, aku macam KIV dulu. hmm

tengah konsultan
 Angie banyak lar terang kat aku pasal apa sebab metabolisme kita rendah, tanya pasal macam mana pola pemakanan kita, etc, and lepas tu dalam bilik tu jugak, dia suruh bukak baju apa semua, just tinggal dalam-dalam (maaf entry agak censored) sebab dia nak identify betul-betul pe masalah badan kita. sebelum Angie explain dekat aku, dia siap mintak maaf dulu kalau aku terasa nanti, heh, aku kata okay je. dia dia explain la apa semua which is bagus sebenarnya kita kena tahu weh.

then suruh pakai baju balik, sambung explain lagi apa rawatan yang patut aku ambil, and berapa harga nya. lagi sekali aku goyang sikit iman. aku cakap terang-terang kat dia aku tak ada income, then dia bagi idea itu ini. last dia suruh aku guna duit simpanan. begitu clever Angie cari penyelesaian. heh. kau cakap alasan apa pun, Angie ada je suggest.

ruang nak ke bilik rawatan
 lepas tu ada amoi lain pulak panggil masuk bilik rawatan, sorry tak sempat berkenalan pulak dengan amoi lagi sorang tu. dia suruh pi tukar baju just pakai towel then start lar dengan rawatan :


  • mandi wap
aku diberi tuala kecil, then duduk dalam satu bilik wap . kasi panas badan. lebih kurang 15 minit macam tu aku duduk kejap bersila kejap begini begitu.
  • Hot blanket
dia sapu scrub satu badan, then dia balut badan aku dengan plastik, lepas tu dengan ada satu blanket khas, then dia selimutkan aku like nak suruh tidur hari sudah malam. haha. amoi tu suruh rilex dalam 20 minit. masa ni syok sikit sebab rasa macam nak tidur pun ada. rasa badan dah panas-panas. after 20 minit tu, amoi tu datang bukak blanket, and aku tengok kemain banyak air bertakung atas plastik yang balut badan aku tu. pehh.apa lagi peluh aku la tu kot.

  • machine treatment
lepas pergi mandi bersih kan badan dek habis singkirkan segala peluh tu, siap syampu, conditioner then guna pengering rambut lagi, amoi tu suruh masuk ada satu bilik tu then dia ambil ukur lilit pinggang, breast, lengan, peha, pinggul. then dia sapu ubat fluid yang Angie promote kat aku tu yang harga RM 150 tu. biasa orang lain tak di sapu pun, tapi Angie baik bagi aku, then baru lar lekatkan pelekat vibrate kat tempat yang bermasalah. lebih kurang 20 minit jugak, rasa vibrate kaw-kaw punya. macam nak kejang-kejang pun ada rasa.haha.



tu machine vibrate
 lepas settle semua treatment, amoi tu ukur balik nak tengok hasil lepas treatment, and memang ada perubahan..hehh, pergi timbang berat, turun 1 kilo . boleh tahan.hehe.. tapi sepanjang treatment, amoi tu ada la bebel sikit. mentang free treatment dia tanya itu ini. siap tanya aku ada boyfriend ke tak. motif?nak cakap kalau badan tak slim macam mana nak ada boyfriend la tu. hehh

tukar baju nak balik dah
Amoi tu macam tak ada la push-push aku suruh teruskan treatment ni, tapi aku ni nak menyedapkan hati so aku pun ambil la satu cream fluid ni sebab ada promotion 79% off. so harga dia RM 28 je. haha. then dapat satu free gift ada 3 barang comel dalam 1 beg merah.. hewhew


free gift
so aku keluar from LWM tu dengan senyuman kelegaan rasa macam I berjaya melawan ajakan/ pengaruh-pengaruh/ pujuk rayu apa semua. aku tak kata LWM ni tak bagus. bagus actually untuk turun berat badan dengan cepat plus dia bantu kita settlekan masalah yang kritikal macam selulit, body bentuk pear, gemuk air semua. tapi if you ada modal beriban tak sabar nak tunggu result dengan cepat. sila kan pergi.. but for me, daripada habis beriban, baik diet cara sihat. tanpa ada orang asing komen  / tengok  figure badan korang setiap sudut semua. huh. harap maklum


23 August 2013

Nuffnang FoodFest 2013

Assalamualaikum 

semalam, eh bila entah dalam dua tiga hari if I'm not mistaken (hesh..! baru berapa hari sudah lupa) aku buka email . wahh! sekarang rajin sungguh bukak email .hee..bukak-bukak suddenly I got one email from Nuffnang .yeahh Nuffnang buat event baru ya kamu-kamu semua..called Nuffnang Food Fest 2013.

klik untuk lebih besar
All bloggers yang di invited should RSVP first sama ada nak pergi / tidak.

Jadi , ada tak blogger sekalian yang cantik/ manis kacak bergaya sekalian dapat jugak invitation serupa ini ?. sila check email korang ya :) . aku pun dalam berkira-kira nak pergi ke tidak. suka benar main kira-kira aku ni.

for more information details boleh pergi jalan-jalan tengok laman web http://www.nnfoodfest.com/

Do comment ya =) nak tau jugak siapa nak pergi siapa dapat email .ehee !

thanx for reading
lotsoflove
farahshahidah


my cat named LONA

Assalamualaikum

Previous entry pernah aku cerita kan pasal si Lona yang aku sayaaangi mushuk-musyuk anje anje oh my kucing..yapp satu-satunya kucing yang aku ada/bela sampai ke hari ini..bukan kucing siam/persian or apa-apa kacukan tapi kucing biasa yang mana orang biasa panggil kucing kampung walaupun tak pernah tinggal dekat kampung.ehhe..


my name is Lona . bukan Luna Maya juga bukan Luna Latisya dalam Filem Cun. I'm Lona The Cat. hehh. welcome to my story

sekarang Lona sudah besar sudah beranak dua kali kejap gemuk kejap kurus eh sekarang sudah gemuk balik tak tahu kenapa. tapi Alhamdulilah Luna sentiasa sihat wal afiat tidak pernah demam/selsema mahupun batuk-batuk. erk?! ni lah sebab kenapa aku suka bela kucing biasa daripada kucing yang berbulu-bulu lebat itu. kacuk sini sana tapi sayang seribu kali sayang tidak seaktif kucing biasa..hmm

kami semua satu rumah dah sayang bebeno dengan Lona . Emak yang pada mula bukan penggemar kucing tegar macam aku pun sikit-sikit kasi jugak chance bela kucing tapi dengan syarat dia tak amek port perihal kucing .sendiri bela sendiri urus. cuma emak bagi duit beli makanan kucing/ sponsor sekilo ikan kembung/peda untuk santapan harian Lona. Hati mulai lembut ketika itu. Tapi sekarang emak sudah sayang sama Lona tapi buat-buat tak nak tunjuk, cehh padahal :P

tiba-tiba rasa telinga ku tegang semacam. geli geman dah kenapa


begitu jugak dengan ayah. lagi langsung tak amik port pasal Lona. Tapi lama-lama hati lembut layan jugak kerenah Lona . shoo shuweett. and baru-baru ni ayah untuk pertama kalinya jerit nama Lona dengan tidak semena-menanya bila nampak Lona begitu khusyuk kejar anak ayam siapa entah. satu anjakan paradigma disitu. bermakna Lona sudah diterima sepenuhnya dalam family aku ..haha

pernah adik aku yang second dah berapa kali plan nak bawak balik kucing siam tapi tetiba aku macam tak sampai hati biar Lona rasa seperti di dua kan..ceh..ayat !Dia kucing biasa terpaksa kongsi kasih dengan kucing yang lain yang ada kacuk-kacuk pulak tu..begitu sekali imaginasi aku..ish3

apo pandang-pandang? ekau hado?

Lona pembersih..serious pembersih. tak pernah pulak jumpa kucing pembersih macam dia ni. heh. tak payah mandi dia bersihkan diri sendiri. tak main kotor punya kucing. kerana dia pembersih jugak lar dah meyakinkan mak aku nak bela dia. dekat kepala dia ada tanda smile macam ini :) .kaki sebelah putih sebelah tidak . senang kalau hilang ada petanda dah.

Lona tak buat apa-apa kalau kita warn kat dia jangan buat itu ini..dengar kata ini Lona. if ikan depan mata dia takkan ambil without permission kalau dia lapar macam mana pun. oh jujur sungguh Lona. tak suka dipeluk lama-lama. selalu kejut aku subuh. baik kan Lona. jadi bodyguard dekat dapur like standing berjam-jam gitu tengok kalau ada encik tikus masuk dapur. Ada Lona aman betul rumah. sangat takut dekat adik aku yang last Tasya yang 6 tahun tu. Tasya dah macam budak pengganas dalam cerita Finding Nemo tu kalau siapa-siapa ada perasan..haha

tengok ni I kena cium you tau

cukup la Lona je kucing yang aku ada. tak mahu cari peganti actually. wah !dah macam jadi apart of our family pulak dah kan. bak kata adik aku 'nanti ambil gambar family letak Lona sekali anak angkat emak ni'..haha. anak Lona tah mana hilang diambil orang. sekarang Lona macam merajuk tak nak beranak dah aku rasa. ke husband dah lari?tak terbayang one day nanti kehilangan dia. kena nyanyi lagu Firman- Kehilangan la nampaknya.

thanx for reading
lotsoflove
farahshahidah

21 August 2013

workout dalam rumah

Assalamualaikum

nak dapat badan sihat kena work out..nak turun berat badan pun kena work out...nak maintain body kena work out..nak amalkan kehidupan sihat pun kena work out...senang cerita badan kena keluar peluh..tak keluar peluh tak sihat..nampak tak tu.


aku suka jogging actually..tapi si budak pemalu kununnya ini yang mana segan orang nampak 'weird' bila jog keliling taman perumahan gara-gara trend orang dekat sini memang susah nak nampak pergi jog..macam mana nak hidup gaya sihat kalau ada seribu orang macam aku.haish !

Baik . Dekat rumah sewa rajin je pergi jog tapi mesti nak ada kaki..kaki apa? geng untuk pergi jog sekali..bila ada geng tiap hari pergi jog setiap petang pun tak apa..apa ada hal..tapi bila tak ada kaki..tak berjalan la aku..dah kenapa tak pergi sorang je..ha itu la masalahnya ! itu kalau dekat rumah sewa

Jadi dek kerana almost sehari suntuk duduk di rumah dalam berkira-kira hari mahu masuk semester semula..aku lar jadi bibik sepenuh masa di rumah..sepenuh masa ke?turut dibantu emak la. Jadi dalam pada buat kerja rumah hari-hari walaupun tak sekencang mak buat kerja..plus emak pergi kerja, ayah pergi kerja,adik sekolah/kerja..da latest emak demam pulak..maka diri ini mengambil semua tugas rumah..wuu..bajet sungguh ayat

punya lar aku plan baik kunun-kununnya mahu pergi jog lepas puas beraya...sebab dah makan macam-macam tolak batu dengan kayu..segala air gas aku telan..rendang segala benda manis aku godak...rasa mahu back to normal balik..heww..so set jam pagi-pagi pergi jog konon nak jog time orang tak ada kat luar rumah..Hampeh !

maka aku menjumpai satu solusi dimana tak payah jog dekat luar pun tak apa..cuma pakai penyapu/ mop /segala berus ..membersih rumah sambil workout..yeay ! haha..kalau kemas rumah setiap sudut ambil kira ..believe me..peluh keluar jangan cakap..macam pergi work out dekat gym..seriously



ya nak workout dekat rumah boleh menari-nari sambil pasang lagu techno/shuffle/ poco-poco pun boleh..takpun buat senaman sambil tonton video dekat youtube takpun dekat rumah dah ada treadmill/apa alat-alat bersenam dah mudah dah takpayah keluar rumah..tapi selain boleh buat aktiviti ini :

sapu satu rumah (dapur sampai ke luar rumah)
susun-susun barang
kemas dapur (basuh pinggan mangkok belanga and etc)
mop satu rumah
basuh toilet (paling menetes-netes peluh keluar )
basuh baju (sambil-sambil kemas)
sidai baju


dengan buat semua task yang basic ni je..zzerriiouslyy..peluh jangan cakap..feeling like you work out sambil tengok video dekat youtube tiru dorang senaman..haha..tak pun rasa macam baru lepas buat treadmill/jog 2/3 round..*hiperbola..tapi buat kena la bersunguh-sungguh baru ada nampak betapa gigihnya kau work out..kalau macam lepaskan batuk kat tangga/macam tak makan 3/4 hari memang tak akan feel..kasi kilat kasi bersih kasi sapu semua..mau makan 2 jam camtu

tapi tu lah kenyataan and kalau emak-emak kita boleh buat why not kita yang ada kudrat banyak tak terguna ni..heheh..badan pun sihat hari-hari keluar peluh..rumah pun bersih and kemas..fuhh !tak kesah la jenis rumah tu kecil ke besar ke still can apply
that's why tangan emak-emak lebih kuat sebenarnya..tak percaya sila test ajak pergi bowling..hahah..eh boleh pulak :P

thanx for reading
lotsoflove
farahshahidah
sumber gambar :google


nasihat Syeikh Muszaphar shukor

Assalamualaikum

suatu hari yang hening (aku tak ingat waktu bila) , aku telah tonton satu rancangan yang berbentuk motivasi gitueww..tak ingat channel berapa and rancangan apa..dah tu apa yang aku ingat?haha..owh yang aku ingat rancangan tu ada Sheikh Muszaphar Shukor yang hensem lagi bijaksana tu..siapa lagi kalau bukan angkawasan negara kita..heh..baik..mesti semua dah sedia maklum..eehe..


rancangan tu was like ada unsur motivasi and beliau banyak lar bagi tips-tips berguna..biasa lah orang berjaya should share everything kan..so masa tengok pada mula nya aku kurang fokus apa yang beliau cakap sebab dok sibuk buat benda lain..tapi satu benda yang tertangkap masuk dalam kepala aku ialah
beliau pesan ini :

PERTAMA
Kalau nak berjaya tak kesah la nak berjaya dalam apa pun yang kita buat kena la buang sifat takut dalam diri kita..kenal pasti apa yang kita takut tu dulu then cuba lawan balik apa sahaja yang kita takutkan
sebagai contoh macam beliau sendiri : beliau takut/gugup akan tempat yang sangat tinggi..macam dekat atas bangunan means agak gayat disitu..tapi cara beliau lawan ialah beliau cuba buat bumping jumping untuk 'pure' kan penyakit takut tu..

KEDUA
jangan kata kita tak ada masa...semua orang ada masa yang cukup sebenarnya nak buat semua benda..nak kurus jangan kata tak ada masa nak joging lar sebab sibuk/ tak ada masa nak buat itu ini then dah tertangguh ..sebab beliau kata masa 24 jam adalah sangat cukup sebenarnya nak buat macam-macam task..
macam beliau sendiri : beliau boleh joging pukul 1/2 pagi kalau waktu siangnya memang padat..rajin sungguh!

baik.actually rancangan ni dah lama dah aku tengok..I think since tahun lepas or dua tahun lepas tapi dah lama dah kan.. but aku tak tahu dalam banyak-banyak tips dia bagi dalam pada acuh tak acuh dengar tu.. dua benda ni je yang aku betul-betul ingat sampai sekarang..wahh

memang sangat terkesan dihati sebenarnya even hakikatnya aku kesan dihati tapi pada perbuatan tak lagi..hee..maafkan saya >_

so untuk ikut pesanan beliau..I suggest :

LAWAN TAKUT
  • estimate/list kan benda apa yang kita paling takut/takut sikit/takut banyak and sewaktu dengannya (like me cthnya : takut ular-memang satu-satunya binatang yang aku takut/geli..tengok pun takut inikan pegang)
  • cari jalan macam mana nak lawan takut (cth : plan pergi zoo untuk tengok depan-depan/pergi kedai souvenier dekat A'famosa Waterworld sana tu ha..beli barang RM20 ke atas dapat ambil gambar pegang ular)
  • fight the fear (cth : tenung ular lama-lama/ ambil gambar pegang ular dengan selamba nya and Alhamdulilah dalam pada takut-takut berani jugak aku pegang ular sawa Albino dengan rileks nya..weehuu..ular kuning boleh lar cerita gebang..kasi ular lain..hmm)

URUS MASA

ha yang ni depend on person itu sendiri..how smart dia manage their own time..masa tu ada je tapi kita yang kena pandai cari..semua orang boleh multitasking sebenarnya..tinggal rajin dengan tak rajin je.aku bukan sentuh dalam bab belajar je..yelar biasa kalau masa je mesti nak kait dengan student..bukan student semata-mata ya kawan-kawan tapi apa-apa je akiviti sepanjang hidup kita ..yang bekerja.surirumah ke sesiapa saja=)

mungkin aku akan ingat benda ni sampai bila-bila..and lepas je tengok channel tu memang kagum habis dengan dia actually..harhar..just for sharing =)

thanx for reading
lotsoflove
farahshahidah


20 August 2013

My Raya 2013 : penutup

Assalamualaikum !

Raya memang sebulan sekali...tapi perasan tak makin lama raya kurang menyengat..tak tahu laa raya aku je atau semua orang...kalau dulu aku perasan kalau sebulan raya...sepanjang sebulan tu jugak laa kemeriahan tu still terasa...still nampak macam beraya lagi...dengan orang tak putus-putus datang beraya..open house sini sana...sebulan tu ugak la bakar mercun/bunga api lagi..but now, semakin slow..

okay main point disini hanya la nak cakap yang actually nya aku sekarang pun dah tak feeling nak raya dah..if ada kawan ajak pergi beraya time-time macam nih..rasa macam 'eh boleh raya lagi ke?'..hahaha..dah kenapa tak boleh raya.. kan sebulan..rumah aku pun dah tak terima kunjungan tetamu dah..hehh.. now dah menjalankan aktiviti kat rumah macam biasa...kuih raya tinggal saki baki je..bukan banyak orang makan...banyak aku dengan adik-adik aku makan..hahaha..baju raya dah pun boleh simpan..kalau keluar kan pun just untuk pergi orang kawin..yeahh orang kahwin..sedang musim orang tunang/kahwin ye sekarang ni..hmm

sekolah pun dah mula bukak...so kepada adik-adik sekalian sila buka buku sekolah and..no more raya keep studying..harhar..say bubye to baju raya and say hye to baju sekolah semula...cakap macam tak sedar yang aku ni belajar lagi..eehee..aku ada dalam 20 hari macam tu laa untuk back to the position as student..selagi aku being as student selagi tu aku rasa my raya was like hambar..tahu?tak pe biar aku je yang tahu..heheh...

next semester In syaa Allah semester akhir aku belajar dalam kelas..and awal tahun depan internship..and dalam pertengahan tahun depan GRAD !!Insyaa Allah..doakan aku pelissss ! I'm begging you..dipermudahkan urusan...amin...In syaa Allah jugak my raya tahun depan akan ada kelainan sikit..apa yang lainnya?dah tak jadi student mungkin..eehee..

pinjam spek sekejap..makin berusia dah aku ni..haha

so to those yang still beraya lagi...have fun kayh !ni la masa nak mengerat silaturahim kan..hehehe.and wanna say Selamat Hari Raya again !! =)

thanx for reading
lotsoflove
farahshahidah

The Lost World of Tambun with The Butterfly Project Malaysia

Assalamualaikum =)

Mesti korang familiar dengan satu tempat pelancongan ni iaitu The Lost World of Tambun which is located in Ipoh, Perak..seriously ia adalah sebuah taman tema yang terbesar di utara tanah air dan mempunyai pelbagai tarikan pelancong..dan telah tercatat antara 10 Destinasi Pelancongan Terbaik untuk tahun 2013...wahh !



kalau ditanya "Why you want to go to The Lost World of Tambun "..here will be my the answers..hehehe

Belum pernah pergi The Lost World of Tambun

yepp since aku pernah je dengar tempat ni, selalu dengar cakap orang yang tempat ni best, memang puas hati lar kalau holiday kat sini..pernah plan dengan kawan-kawan untuk ke sini tapi sayang plan selalu tak menjadi..till now belum pernah jejak kaki lagi ke sana..so sad !hew...


Suka akan aktiviti air

 dekat The Lost of Tambun ni banyak disediakan pelbagai aktiviti yang superb best and sangat-sangat aku nak try buat...nama pun taman tema air mesti la most aktivitinya melibatkan air and I love it! hehh
ada Waterpark yang mana provide banyak aktiviti air like Jungle Wave Pool, Cliff Racer, Tube Riders and so on...boleh main sepuas-puasnya..selalu dengar orang kata best and nak sendiri rasa experience tu




ada banyak adventurous activities yang sangat superb !

selain aktiviti air, ada jugak provide with aktiviti kering yang sangat adventure and aku memang suka buat aktiviti yang adventure and thriller ni..takut memang takut..tapi lagi takut lagi nak try..hahah..sebab main benda-benda yang mencabar ni bagi kepuasan actually..bila diberi peluang, aku nak try sangat-sangat..so kat sini ada Amusement Park yang mana ada aktiviti macam Dragon Flight, Storm Rider, Lupe's Adventure (nak sangaaaat naik)


suka pada haiwan

macam pencinta haiwan macam aku..kat sini, boleh la aku lepaskan peluang tengok secara live dengan encik harimau kat Tiger Valley..selain itu dapat peluang spending time dengan banyak binatang almost 4000 binatang daripada 55 spesis dekat Lost World Petting Zoo..wahh sangat bahagia rasanya..boleh tengok and pegang-pegang binatang yang tak pernah dipegang lagi..boleh bagi makan..ada Rabbit Wonderland, Bird Paradise, and Turtoise Kingdom and so on..what a sweet experience.Lol =p



mahu rasa spa di The Lost of Tambun

since dekat situ ada provide 100% natural mineral hot spring, aku nak sangat rasa berendam dalam tu..sedar diri in tak pernah sekali memanja kan diri dekat spa..hehh..kalau pernah pun berendam dalam kolam air panas semula jadi....tapi dekat sini ada macam-macam jenis hot springs and spa ada ...boleh berendam dalam Crystal Pool, rendam kaki dalam Foot Spa, boleh buat body therapy di Crystal Spa and banyak lagi..


Hotel dan resort yang modern/selesa

berdekatan dengan taman tema itu sendiri..Hotel dan resortnya dikelilingi alam semula jadi yang fresh and buat pengunjung lebih selesa..itu yang paling penting,..heheh..we should try it !


mahu naik keretapi like old school style..hehe

seumur hidup sekali je kot naik keretapi ..tu pun tah bila..so boleh keThe Lost of Tambun dengan menaiki train ETS Malaysia yang akan bawa kita from KL Sentral to Ipoh..huu..ya mungkin akan lebih seronok pergi menaiki train..nampak lagi adventure la kan..heheh..naik train yang laju kemain tu and dengar cerita mungkin memakan masa 2 jam sampai ke sana.


Gathering with bloggers

I love to meet new friends..share anything with them..that's why I keep blogging..bagi aku blogger mempunyai ciri-ciri yang sama actually..suka berkenalan..tak sombong and suka kan gathering..so kalau dapat pergi sana beramai-ramai..dengan blogger lain pulak..adalah satu benda yang sangat happening okeh!serius akan jadi moment yang best nanti..believe me ! =)

so semua reasons yang aku nyatakan adalah sebab kenapa aku nak join The Lost of Tambun Getaway with The Butterfly Project Malaysia yang bakal diadakan baru-baru ni..since aku suka sesuatu yang baru, suka mencuba..suka travel, sukakan adventures, gathering with new friends and paling penting aku sangat sukakan anything yang melibatkan semula jadi..hehh..that's why I prefer to join this getaway...In syaa Allah =)

sumber : http://www.sunwaylostworldoftambun.com
https://www.google.com.my






19 August 2013

Do's and Donts : when become Anak Dara

Assalamualaikum !

Menjadi anak dara adalah lebih cerewet daripada jadi anak bujang teruna..and menjaga anak dara adalah lebih sukar tahu?walaupun anak dara ni orang kata senang dilentur dan dibentuk..cehh statement bajet dah penah ada anak dara sorang pulak..weehuu..that's why bapak-bapak ibu-ibu pada ketika ini memang tak senang duduk fikirkan anak dara diorang..walhal anak nya duduk semata kat rumah tak buat apa-apa pun dah jadi kerisauan kat mak ayah..risau kenapa?risau anak dorang tak tahu buat kerja rumah pun itu dah termasuk perkara-perkara yang dirisaukan jugak,eheee

me... also a part of those anak dara jugak..selagi aku tak dimiliki yang halal..eheheh..aku adalah milik mak ayah sepenuhnya..wuu ayattt..haha..dulu aku selalu mengeluh kenapa bapak aku kemain risau itu ini..mak aku bebel sini bebel sana..feeling like betapa tak selesa nya hidup di control sebegitu rupa...mak suruh itu ini..sehingga suatu hari aku berfikir apakah disebalik semua ini..heh...ayat tak boleh bla lagi..its normal..bila sampai satu tahap..kau akan berfikir dengan sebaiknya..ketika tu la otak boleh bekerja dengan baik..dan boleh berfikir dengan matang ..like me when i turned out into aged of 20..baru laa aku boleh fikir selogik-logiknya kenapa mak kita bebel suruh itu ini..ayah tak bagi itu ini..kenapa most people sangat take note pasal anak dara..buat itu ini...dah jadi bahan cakap orang..bla..blaa

check it out these do's and dont's untuk anak dara diluar sana..ini berdasarkan pengalaman dan pemerhatian sendiri..heheheh 


1) MANDI

DONT

Anak dara jangan dibiasakan mandi lambat..bangun pagi just cuci muka gosok gigi lepas tu menghadap sarapan..eh kejap lagi mandi la..buat keje rumah dulu kononnya.eh alamak dah tengahari laa..tak jadi mandi..petang baru mandi..so sehari hanya mandi sekali..jimat sungguh air ya..

DO

anak dara kena jadi pembersih..seeloknya lepas subuh mandi..kalau boleh sebelum matahari naik mandi..bagi badan segar..semua bersih..yang dalam-dalam pun kena tukar..baru la boleh settle semua kerja pagi tu..mak selalu kata masa dia duduk dengan arwah nenek..jangan berangan la nak bangun lambat mandi lambat..air kat kampung kan pagi-pagi sejuk gila mahu cecah ke tulang..nak tak nak kena mandi..itu yang bagus..air sejuk pagi-pagi tu actually lagi menyihatkan.

2) KELUAR MALAM

DONT

suka keluar malam..dah jadi satu habit bila malam resah..cari jalan jugak nak keluar rumah..at least..nak keluar jugak. pergi la lepak dengan siapa pun.tak kesah sangat dengan overnite..keluar dengan lelaki..macam-macam orang ada..like waktu malam tu 'ON' pada anda..

DO

sebaiknya anak dara jangan kerap sangat keluar malam..bukan bermakna tak boleh keluar tapi keluar tu biar ramai..ada kawan perempuan..jangan jadi kan ia satu macam habit pulak..elak keluar berdua-dua..walaupun kita jangka tak akan ada apa-apa yang berlaku..tapi anda silap..sekuat mana pun iman kita..pasti ada orang ketiga..and kadang-kadang tak memasal benda yang kita dok elak akan jadi pulak..even you trust your buddy so much..kena letak jugak sedikit sangsi kat diorang..ingat la once your parent pesan  jangan selalu keluar malam..jangan laa maknanya..ehee

3) MEMASAK

DONT

anak dara jangan tak tahu langsung /tak amik port langsung perihal dapur..hanya tahu masak air, masak megi, goreng telur semata..serah bulat-bulat dekat mak dengan alasan mak masak sedap..nak air tangan mak semata..zaman sekarang apa kesah lelaki nak aje kahwin dengan perempuan tak tahu masak..tak jadi masalah

DO

sebaiknya belajar la sikit basic-basic memasak kat dapur,.bukan nak suruh pandai masak macam masterchef tu ha..just cukup pandai masak simple-simple pun okay atleast kalau benar tak minat langsung pasal masak..walau pun suami kau suatu hari nanti jenis tak kesah kau macam mana menerima kekurangan kau..tak masak pun tak apa..tapi tak teringin ke suami sendiri rasa masakan isteri dia even sambal goreng sekali pun..hee..sebab air tangan isteri lebih baik daripada makan hasil air tangan orang lain

4) KERJA RUMAH

DONT

anak dara jangan tidak tahu mengemas rumah..biar kan rumah bersepah seolah-olah macam rumah tak ada anak dara langsung..semua benda mak yang buat..mak tak bising tak hado la buat..hanya duduk saja..kalau tinggal asrama mahupun rumah sewa dengan kawan pun tak pandai kemas inikan rumah sendiri..tahu yang si kawan itu rajin kemas so buat dont know aje lah..

DO

takkan nak tunggu mak bising baru terhegeh ambil penyapu kan..tanpa disuruh..dah kena pandai kemas rumah..segala benda kemas..daripada dapur bawak ke depan..baru nampak rumah seperti ada anak dara..heheh..tapi biasa nya anak dara sekarang ramai yang pengemas In syaa Allah..hee..even kalau kita student duduk asrama/rumah sewa pun kena berkemas jugak..dari situ boleh nampak yang kau ni sebenarnya anak dara yang reti buat kerja rumah ke tidak..haa

5) PEMBERSIH

DONT

jangan jadi pengotor ya anak dara sekalian..macam 'barang' sendiri tak dijaga baik..bila menstruation tak bersihkan betul-betul..buang merata..baju jarang dibasuh..main hempuk-hempuk je kat mana-mana..bilik berbau..baju berbau..bla..bla...blaa...semua benda yang berkaitan kebersihan dan penampilan diri laa tak amik pusing...konon ahh aku jenis selamba..apa ada kesah orang cakap..melepas dengan selamba depan orang..melombong bijih timah ikut suka hati kau depan orang..eeuuww..selamba/sempoi ke tu??

DO

kena jadi pembersih..you anak dara is like nampak suci/fresh/belum dinodai/dicemari/bersih and kena la act like you ni pembersih and fresh..jaga kebersihan luar dan dalam..baru orang nampak semenggah kat situ..takkan you nak orang nampak selekeh..come on..kalau kau jenis selamba pun orangnya bukan ni caranya..mungkin orang pun tak lalu nak kawan dengan korang..eehee..bukan nak kena cover bajet cun ke hape...tapi nak selamba ada limit nya jugak..kalau mengganggu konsentrasi /keselesaan orang yang memandang/apa aje laa tu bukan selamba namanya..
    
mungkin ada banyak lagi benda yang patut anak dara semua take note..heheh..ya mungkin anak dara sekarang lebih berani and lebih berlainan daripada anak dara dulu yang lebih polite and lebih terpelihara kot..tapi even zaman makin moden anak dara sekarang lebih moden sekali pun..benda-benda macam ni tetap kena ambil perhatian..and you should terima kasih pada mak ayah yang ada bebel and ingatkan korang tentang ni..sebab diorang mahu korang jadi anak dara yang berkualiti..heheh..as we know that anak dara biasanya dipandang macam berharga sangat oleh semua orang..hehehe.so masa anak dara ni laa masa sesuai nak bentuk once korang dimiliki nanti..chill ! =)

thanx for reading
lotsoflove
farahshahidah

17 August 2013

why not kahwin awal

Assalamualaikum

hari ni je ada dua orang kawan aku tunang...Elmeera and lagi sorang Lean..kawan satu sekolah menengah ketika dulu..tak kira lagi yang baru aje lepas...Bella.Syuhada sani...tah sape lagi tah...coming soon ada lagi berapa orang tah....eh apa kena ni..aishh..menyangkit-nyangkit nampaknya..macam semua dok pakat-pakat tunang sekarang musim-musim cuti raya ni..belom kira yang dah otw nak kahwin dah ni..

aku macam tak sedar yang sekarang ni memang umur-umur aku ni dah layak dah nak berumah tangga..wochehh..bak kata orang dah boleh jadi mak orang dah..wahh seriusly dah berderet kawan seangkatan aku tunang, on the way nak kawen and ada yang dah kawen dah pun..dah berisi dah perut bila jumpa balik diorang ni...

kekadang rasa diri ni dah layak ke macam diorang nak kawen apa semua ni..i'm not ready yet..but why not kan sebenarnya..never mind la if kata kawin awal ke lambat ke..benda baik kenapa nak tangguh..ya dulu memang normally perception orang buat apa sibuk-sibuk nak kahwin awal..muda lagi..keje pun belum...kasi dulu makayah merasa duit kau sendiri dulu..bla..bla..and blaaa..ya itu normally pendapat mereka-mereka yang mementingkan masa depan dulu yang tak mahu anak-anak menyesal dikemudian hari...

tapi hakikatnya zaman sekarang dah tak kesah kalau yang muda mudi ni nak kahwin dulu sebenarnya..even still belajar lagi..muda belia lagi...which is as long cukup belanja..tak ada halangan orang tua..benda baik ..sebaiknya diteruskan...as kita pun tahu perkahwinan itu mengelakkan daripada buat benda yang tak baik, right?

sesungguhnya Allah juga ada menyatakan bahawa rezeki itu sentiasa ada...once kita melakukan benda yang baik which is untuk mengelakkan maksiat berleluasa than kita decide untuk kawin..in syaa Allah ada rezeki untuk kita selepas kahwin..

terjadinya entry ini sebab aku rasa happy for them yang decide untuk ke next fasa serius dalam hidup diorang...perkara yang baik tak payah dilengah-lengahkan..once dah ada yang berkenan dihati jalan je terus..ehehh..so kat sini tak ada istilah tergesa-gesa ke nak kahwin diorang ni...rileks laa dulu...cari duit banyak-banyak..tak ada !bila dah decide untuk serius dalam perhubungan and mengambil keputusan untuk mendirikan rumah tangga..that's mean ia adalah keputusan matang yang mereka dah buat..that's good !

so..aku pun kena take serius bab-bab macam ni..bukan serius sampai kerut-kerut dahi dok memikir nak kahwin dengan siapa, bila nak kahwin bla..bla...blaa..haha..tapi sebelum tiba aku pulak melalui fasa-fasa zeeriouss ni...aku kena jugak persiapkan diri dan lebih matang dalam mengendalikan hidup..hehh..tak boleh treat like you are 13 or 18 years old lagi..heheheh

thanks for reading
lotsoflove
farahshahidah



16 August 2013

Apa yang best tentang KEEK ?

Assalamualaikum =D

Apa itu KEEK ? (sila klik) sama macam FACEBOOK ke?TWITTER or INSTAGRAM?tidak..tidak...mungkin sama tapi bezanya adalah keek kita upload video berdurasi 36 saat..dimana korang boleh la updates aktiviti seharian korang..hari ni buat apa..makan apa..keluar dengan siapa..hanya dengan  buat video..biasanya kita post ayat-ayat kat facebook or twitter kan..dan upload gambar semata dalam instagram..tapi dengan keek kita boleh nampak apa orang tu buat...dengar suara semua...haa macam tu laa gupenyee...haha


tu dia apps KEEK yang aku dah install..boleh jugak bukak on website terus

main menu dalam KEEK


aku rasa ramai dah tahu pasal KEEK ni..even mostly tak ada akaunnya..tapi ramai jugak yang tak tahu..rasa aku laa...sebab KEEK ni memerlukan orang yang berani or jenis sempoi je kalau nak buat video ni..yela..nama pun buat video orang mesti tengok..kalau malu tak yakin mesti laa tak nak buat..pada mula nya aku sekadar menggodek-godek apakah benda KEEK ni..sebab selalu perasan retis-retis tanahair kita selalu post 'follow me on KEEK' lebih kurang macam itu laa..then aku try install dalam phone..nak tengok benar kah KEEK ni sekadar untuk artis semata-mata..eehhee..

then bila dah sign up..aku pun usha-usha apa yang best..baru laa faham apakah benda KEEK ni...aku buat KEEK just nak tengok video-video orang je..okay laa kalau nak buat hiburan santai untuk korang dikala kebosanan melanda.hehe....aku buat KEEK ni pun dah lama dah..selama ni bila bosan-bosan aku view laa KEEK orang..eehee

kat Most Viewed ni la aku usha KEEK yang ramai viewers..

aku tengok ramai jugak orang ada KEEK ni...tapi ramai jugak budak belasan tahun..budak sekolah pun dah ada KEEK..hamboih kemain..terasa pula..berapa beruntung nya budak-budak zaman sekarang membesar dengan macam-macam teknologi..

to those pengguna KEEK yang baru update video..Keek diorang akan keluar kat sini

okay nak tahu apa yang bestnya lagi pasal KEEK ni yang aku boleh summarized kan...

just search je selebriti ke id siapa-siapa yang nak dicari..oversea pun boleh

  • sekarang kan trend parodi melambak-lambak dah orang buat...haha..KEEK pun ada jugak orang buat parodi..memang kreatif-kreatif diorang ni..antaranya Jaasuzuran, Mawarasid and Arfaanrasid, Bobo yang buat parodi lagu Sayang yang dah makin meletops tu pun ada KEEK...





  • kadang-kadang most selebriti ni upload video telatah anak-anak diorang yang superb cute..haha..macam anak Tomok..comellnyesss..anak Erra Fazira yang sangattt cerdik...keletah anak-anak Aaron Aziz and ramai lagi laaa


  1. ada orang buat cover lagu macam Shila Amzah, Marsha dan lain-lain..even kejap pun...
  2. boleh edit-edit video macam buat suara chipsmunk laa..compile lain-lain video...
  3. boleh follow KEEK yang korang suka and boleh tengok new updates diorang
  4. boleh KOMEN and LIKE video
  5. once dah ada akaun boleh laa korang upload video ikut laa kemahuan korang..nak upload pasal hari buat apa..pergi mana..dengan siapa..and suka hati korang la...nak buat parodi macam diorang pun okeh..haha..takpun video gila-gila macam Sharifah Sakinah..silap-silap banyak viewers korang nanti...eeheee..
tak kesah lah apa pendapat korang pasal KEEK ni..sebab ada yang negatif and positifnya...kalau orang suka it's fine..mungkin orang akan follow/like...kalau tak..macam biasalah penuh komen negatif apa semua..it's depend pada anda la yang menguploadnya..tapi kalau aku dari sudut positifnya..okay je kalau nak buat KEEK untuk share everything yang korang bua..t macam jugak post status kat fb, upload gambar dalam instagram and so on..bezanya yang ni upload video..lain orang lain perceptionnya..huu..nak lebih tahu pada yang tidak tahu boleh la try install and sign up...huuu

thanks for reading
lots of love,
farahshahidah

Libresse : anda mahu inspirasi ?

Assalamualaikum..

orang perempuan sekarang kebanyakannya sudah bijak mengatur hidup..dah ada perancangan awal untuk apa dibuat pada masa akan datang..siapa kata perempuan hanya tak kemana..tak payah belajar tinggi-tinggi..tahu duduk dapur saja nanti..jika ada yang mempunyai perception macam tu..hey kamu silap okeyh..
bagi aku wanita juga bijak mengatur strategi kehidupan berbanding lelaki dengan cara mereka yang tersendiri..pada wanita-wanita sekalian sila rasa bersyukur..ehee..

entry ini untuk wanita-wanita sekalian ya,.,,maaf encik lelaki..bukan untuk diskriminasi ke apa sekadar 'girls talk'  buat masa ini..ehee..kita as kaum wanita selalu dianggap lemah..seperti dianggap 'apa pun tak boleh' kununnya..tapi hakikatnya wanita ni perlukan keyakinan actually untuk buat sesuatu yang dorang mahukan..dengan kata lain perlukan support daripada orang sekeliling..bila dah ada sumber inspirasi mahupun keyakinan..wanita mampu berdiri di atas kaki sendiri lebih daripada lelaki, tahu?eheh

untuk mencari inspirasi misalnya..kita perlu tengok pengalaman orang lain..macam mana jatuh bangun seseorang tu..membuatkan kita lebih yakin untuk mencuba sesuatu yang baru...dalam masa yang sama korang akan lebih 'motivated' nak teruskan apa yang korang nak buat pada masa akan datang..dan bila nak mula lakukan mestilah korang nak kan orang 'support' kamu daripada belakang, bukan?macam jugak korang nak plan one fine day u wanna start up business misalnya..




tak mahu cerita panjang...aku telah menggodek satu laman web produk yang diketahui umum iaitu Libresse-Shine On yang mana sangaaaaatt membantu uolss sesiapa yang bergelar wanita diluar sana...yang ingin mencari sumber inspirasi/motivasi/mahupun membina keyakinan.. boleh usha http://www.livelibresse.com.my/shineon/index.php


dalam laman web ni, korang boleh turut sama-sama explore macam-macam info yang berkaitan tentang how to built up ur confident semua..dapat idea apa nak buat in the future nanti, tengok details tentang mereka yang jadi usahawan wanita dan sebagainya...yang paling best disediakan link bagi yang ada angan-angan mahu berbisnes sendiri dengan product sendiri...untuk membantu anda memulakan perniagaan...kelasss tuuu...!

korang boleh explore ketiga-tiga ni untuk dapat lebih inspirasi

segala apa persoalan tentang idea-idea nak mula perniagaan semula boleh dapat kat sini..

so boleh la menggodek website tu untuk mendapat info yang lebih lanjut..setiap bulan akan ada usahawan pilihan yang diupdate..so boleh laa usha details and pengalaman diorang..sangat suka baca kisah orang yang ada pengalaman macam-macam ni..sedikit sebanyak bagi motivasi/inspirasi pada kita..tak semestinya apa yang kita buat hari ni kita dah cukup berjaya dah untuk masa akan datang dan tak semstinya kita lemah/gagal hari ini kita tak mampu lakukan apa-apa akan datang..mungkin one day kita akan be 'somebody' siapa tahu...

so as woman jugak..aku memerlukan strategi yang baik mula dari sekarang lagi untuk bentuk masa depan aku, In syaa Allah...perlukan inspirasi dan motivasi dengan benda macam ni la untuk bikin aku lebih yakin nak tempuh hari akan datang...ceh..ehee..doakan kejayaan bersama =)

15 August 2013

Jenis-jenis kawan..kamu yang macam mana?

Assalamualaikum

Dalam hidup kita kena ada kawan..sekurang-kurangnya seorang..ada orang mengatakan tak ada kawan pun bukannya tak boleh hidup...ya memang boleh hidup..tapi kawan jugak antara medium dimana korang boleh mengenal pahit manis kehidupan kat dunia yang fana ni..heh ..macam mana nak kenal itu kawan ke lawan?

kawan bila mana kita mula kenal..do things together, berbual bersama..senang cerita orang yang selalu bersama kita..kadang-kadang kita baru kenal sehari tapi boleh share everything itu pun dah digelar kawan..kawan sepejabat,kawan satu course..kawan satu sekolah..kawan sekelas..kawan kenal masa ambil ujian memandu...kawan masa kolej..kawan kenal dalam blog...kawan itu ini...jelas betapa senang nya anda mendapat kawan..

kawan baik Fatin Liyana.. Datin...suka tengok friendhip diorang

Hanis Zalikha #keknis berkawan rapat dengan Lisa Surihani..dua-dua superb cantik..heh


kawan ni ada banyak jenisnya..semakin banyak kawan yang kamu ada semakin banyak 'pattern' yang kita boleh jumpa dan merekalah jugak antara yang mewarna warni hari anda sebenarnya..macam mana rupa mahupun pelbagai variety nya kawan itu...kawan adalah tetap kawan...

jenis-jenis kawan yang biasa kita jumpa :

  • meminjam kan telinga nya untuk kita
bukan kasi potong telinga untuk bagi kita pinjam..heheh..tapi menjadi pendengar yang baik masalah kita mahupun luahan hati kita..ada sesetengah orang memang boleh jadi pendengar baik..biasa nya pendengar yang baik ni jarang sekali dia nak luah kan masalah dia beriya-iya kat orang..mereka yang seperti ni kalau kita cerita panjang macamana pun dia faham flows of the story sampai habis..

  • teman untuk berjimba/bergumbira
kawan seperti ini memang suka having fun..tak suka memikirkan masalah yang lebih-lebih...senang diajak nak pergi mana..bila duduk dengan nya memang tak ingat masalah segala...lupa habis..so jenis mereka ni tak sesuai sangat untuk kita bercerita masalah..mungkin mereka bukan pendengar masalah yang baik..so tak payah penat-penat cerita masalah dengan diorang..mungkin respons yang akan diorang bagi agak hambar je..tak pun mereka respons sekadar menjaga hati korang..

  • suka menolong bila kita ada masalah
agak berbeza sedikit dengan point pertama tadi..yang mana hanya menjadi pendengar yang baik sahaja..mungkin tiada daya untuk bagi pertolongan kat kita...itu sudah cukup membahagiakan kita actually..tapi mereka yang seperti ini..selagi mampu untuk menolong dia akan cuba tolong..kerana orang seprti ini dia sedar suatu hari nanti bila tiba hari dia pulak...mesti dia jugak perlu kan pertolongan kawan..it's karma...once kita cuba bantu orang...one day..orang pasti tolong kita.. Insyaa-Allah.

  • kawan yang sangat mengenal siapa kita
kadang-kadang kawan rapat pun belum tentu kenal siapa kita...seriously..tapi dalam banyak-banyak kawan..akan ada kawan yang tahu siapa, macam mana perangai kita...baik buruk tentang kita..apa kita suka dan tak suka..and sangat paham kerenah kita and tak akan buat benda yang kita tak suka once dia dah faham sangat dengan kita..

  • berkongsi hobi yang sama
boleh jadi kawan yang kamceng bila mana kita suka hobi yang sama..orang kata bila suka hobi yang sama ni ada 'good chemistry' antara mereka actually...senang cerita boleh masuk laa kalau berkawan ni..

  • mampu bagi kesedaran dan membawa kebaikan pada kita
haa yang ini memang sukar dicari...kita selalu dengar nak cari kawan..cari lah kawan yang boleh bawa kebaikan kepada kita...kebaikan apa?bukan kebaikan kau boleh pau dia ke, heh...tapi kebaikan yang ingatkan kau bila mana kita ada buat silap dalam hidup...bila kau cerita kan masalah..dia bagi respons bukan respon yang lagi menambahkan bara yang ada..tapi respons yang positif and cuba untuk membetul kan keadaan..

mungkin banyak lagi jenis kawan yang boleh kita jumpa..kawan ini akan mencerminkan siapa diri kita...kalau kawan kita bagus kita pun bagus In syaa Allah...begitu lah sebaliknya..kalau dalam banyak-banyak kawan kita ada yang begitu menyakitkan hati kita contohnya..tak semua busuk je pasal dia..ada jugak kebaikan dia yang kita tak nampak..

jadi anda kawan yang bagaimana agak nya kepada kawan anda?mungkin lain kawan lain cara anda treat mereka...


thanx for reading,
lotsoflove,
farahshahidah

14 August 2013

Selamat bertunang Bella !

Assalamualaikum !

kami kenal ketika mula menjejakkan kaki kat Universiti Teknologi MARA  (UiTM) Kampus Lendu..taking diploma in Accounting..dalam tahun 2008 masa tu..she was my classmate..mula berkawan disitu..kemudian tak habis diploma..sampai sem 3 je than dapat pergi penerapan ke degree...babai kepada Uitm Lendu pergi memberanikan diri masuk degree pulak dekat tempat palinnnngggg jauhh...Uitm Kampus Bandaraya Melaka..eeeeheee..kami jadi classmate lagi and penah serumah sewa...and berkawan rapat juga..

and now dah nak hujung semester dah..dah nak hampir ke garisan penamat dah belajar dan belajar..we still friend...Alhamdulilah =)...dia yang aku maksudkan Bella ( Siti Nabilah binti Azman)..and today..dah jadi tunangan orang pun.!!.hey kawan I yang penah tidur sebantal makan sepinggan dah pun tunang huii !heheh..i'm so happy for her actually..siapa tak mahu tumpang gembira kannn...

itu Bella ..sebelahnya mak andam nya..our close friend jugak...baju biru cair itu Ain..our close friend jugak..kami bertiga dri Uitm Lendu sampai la degree skang ni..kiri aku..kawan masa sekolah menengah aku and dia kawan baik Bella since dari kecik lagi..betapa kecilnya dunia ni..


kisah cinta (wahh kisah cinta yee.eehee) diorang memang membesar pun dalam tempoh kitorang bersengkang mata belajar dari diploma sampai laa sekarang...so tak terkejut or tak ada la sampai tak sangka ke bila dapat tahu dia on planning nak tunang...just rasa syukur Alhamdulilah relation diorang akhirnya melalui fasa yang patut diorang lakukan pun..eehee...

kami bertiga penah jadi housemate =)



us

sepanjang dalam bersahabat bohong tak ada onak duri ranjau apa semua kan...macam kami..walaupun penah ada 'terkucil' tapi tetap sahabat till now...bagi aku apa yang jadi sebelum-sebelum ni sebenarnya asam garam bila kita berkawan dengan orang tu...benda-benda macam tu sebenarnya lagi buat kita kenal kawan kita and relation dalam berkawan lagi kuat  dan jadi lebih matang in syaa Allah...adatlah berkawan dalam tempoh belajar yang lama macam aku kat degree memang macam-macam boleh jadi..tapi lama-lama kita akan lupa apa benda yang tak best jadi...

time goes around..kami jadi lebih matang..tahu fikir yang mana baik dan buruk..so setakat perkara remeh in syaa Allah tak kan nak ambil port kan..so bila dia bagitahu nak bertunang.. aku cuba usahakan untuk pergi jugak walaupun rumah dia jauh ke sana Kuala Sg.Baru..dekat Masjid Tanah sana.eheee..seronok okay pergi hari bahagia orang ni tak kesah laa wedding ke or tunang ke...orang kata ambil aura laa kununn...eehee.

jadi to Bella...if you reading this... I wish you congratulation on your E-day my dear =)hope anda jaga hubungan ni berkekalan ke jinjang pelamin..makin dimurahkan rezeki  In syaa Allah...terima kasih for being a good friend to me ! hope kita still berkawan even apa-apa pun jadi between us..Love you !



Thanks for reading
Lotsoflove
farahshahidah



Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign