Blog Farah Shahidah: 2017

14 April 2017

Hampir kena tipu dengan buyer oversea

Assalamualaikum and hai ! =)

Mungkin post ini lebih menjurus kepada online seller sekarang. I nak share one bad experience hampir kena tipu dengan buyers yang actually bukan lah buyer pun. tapi acah2 interested dengan produk kita. LOL. Luckily, ada google, and ada jugak blogger lain yang figure out pasal ni. tu yang suka pasal blog ni. You can share everything benda yang you experience, at least can tell others too.

Okay, as my previous post, I berniaga Basic Skirt. normally I advertise dekat my page sahaja and Instashop. just dua tu je medium niaga yang I gunakan. Standard nak kembang kan lagi sale, I godek2 la apa medium lain yang boleh buat sale. So I found out, website lain macam Carousell and Shopee.my pun boleh jual. Sesaje advertise kat situ nak tengok boleh market tak. Then malam tu I start post, pagi subuh tu I've got one message from someone yang acah2 buyer ni dekat Carousell.

memang dekat Couresell boleh chat dengan buyer. So bila that person tu tinggalkan number phone suruh I pm dia, I pun terus la direct WA dia. Okay then dia dok speaking bagai la dengan I. tanya color apa ada. nak tengok size semua. So I layan macam customer lain jugak. Tup tup terus dia berminat nak 4 skirt terus. WOW. macam dah suspect something. biasanya customer yang I layan punya la cerewet nak decide beli skirt, tapi ni sekali beli trus jadi.

I macam bersyukur la jugak walau dalam masa yang sama ada rasa tak berapa nak yakin. Siap cakap dekat husband, ada orang nak beli 4 terus !macam rasa dia bukan orang local walaupun dia bagi nama melayu and tanya boleh send to Perak tak.After bagi payment method semua, I cakap after transfer let me know ya.Esok nya takada pulak dia sent. Then one time tu, I sendiri message dia, Are you make the payment already? Dia kan will transfer in the morning. then finally dia message la pagi maka bermula drama swasta dia.

I capture this message je la eh. panjang sangat.

lepas I check email.ada  dapat email from Barclays

Tapi seriously I mula pelik bila dia kata Bank Barclay tu tak boleh transfer minima amount yang I suruh. So untuk transfer, I yang kena transfer kat dia RM700, baru boleh dapat jumlah penuh termasuk harga barang tu,LOL. Siap ada sent something dekat email. I check Maybank, memang tak ada amount masuk. Bukak email ada message from Barclays.


I pun acah-acah percaya la. I tanya owh thats mean I should transfer first the balance ya?Then dia reply yes dia gerenti after I transfer 700 tu, dalam 5 seconds akan dapat duit I balik, Apak penipu gila ! Dah tak sedap hati, I google terus pasal transfer duit ke barclay . Then memang ada jumpa post pasal orang kena tipu dengan orang oversea ni. Mereka ni akan cari seller2 dekat mudah.my, couresell macam2 website yang jual barang-barang wholesale ni la. Nyamar konon interested dengan produk kita, pastu suruh post kat satu negeri tu. pastu bila bab payment mula la drama.konon dia kat oversea so ada problem nak transfer payment.Jahat betul perangai.

Dia ingat orang Malaysia bodoh macam dia sangka gaknya, Siapa pulak nak berniaga, nak suruh customer bayar, tapi kita pulak kena dulukan duit dulu. LOL. ada yang nak percaya ke? Kalau kita transfer jugak ikut apa yang dia kata tu., duit pun lesap, and silap2 dia boleh access freely ke akaun kita. Then I reply, I cant do that. pastu siap dia kasi message daripada bank kengkonon kalau I tak buat benda tu, akaun I kena blocked and akan dikenakan tindakan. LOL. ape jadahnya. Geram pulak !


Yang tak tahan siap guna nama Allah Almighty lagi. I swear never lie to you. bla..blaa..Siap nak bagi IC dia semua untuk urusan dengan bank kalau I tak percaya.LOLOL.lagi tak pandai nak menipu, Aritu kata nama dia Norshida Binti Mohd Yasin. Tapi sekali kantoi tukar gambar dp whatsapp, gambar lelaki penyangak oversea mana tah. Lepas tu terus I tak reply. and last word cuma dia tanya Are you there? Rasa nak hamun je dia. tapi I terus blocked. Ish memang betul dalam berniaga akan rasa macam-macam pengalaman.

So siapa penah experience macam ni just let me know dekat komen. As my research before ni, sebelum ni ada yang guna ada Scotia Bank la. pastu orang Nigeria yang banyak tipu. pastu website yang selalu kena mudah.my. yang terbaru ni carousell pulak.Kalau boleh jangan la ada lurus bendul pegi transfer dulu duit kat dia dengan harapan dapat balik duit tu dengan duit jual barang sekali. Silap-silap duit dalam bank semua lesap. Kalau ada orang yang mencurigakan make sure serang hendap dulu. tengokkan dulu permainan dia. Macam mangkuk ni pun I buat2 tunjuk macam I dok percaya dekat dia. padahal nak tengok apa lagi dia nak drama dekat kita. Walaupun ada unsur ugutan kengkonon I buat tak tau je. dia tak boleh buat apa pun.

So tergendala la plan nak try market dekat website lain. Biar lah I guna FB ads dengan IG je setakat ni. haha.more trusted InsyaAllah.So please LIKE ENCHANTED BY FS and FOLLOW INSTAGRAM FLOWYBASICSKIRT ya ! thank you. =)






08 April 2017

#sayajualskirt : Katalog Satin Basic Skirt Enchanted by FS

Assalamualaikum and Hi !
'
Last time ada bagi teaser my first skirt release ever ! Daripada jadi habit pakai skirt, cakap-cakap kosong saja, tetiba jadi je plan nak buat skirt sendiri. Alhamdulilah, even ada delay to release, secara suka-suka, finally dapat juga siap kan. All is tailor made. I start with basic first sebab for me, macam mana pun orang tetap cari yang basic bottom. Boleh match dengan macam2 blouse or baju.


Untuk kali ni ada 9 COLOR menarik ya !
Semua color yang tak ada masalah nak match. nama pun basic kan? ehee. So boleh refer katalog kat bawah.
 ALL SKIRT PRICE RM 59 ONLY

#FlowyCutBasicSkirt

**Material jenis Dull Satin, 
**Ada zip dibahagiaN tepi
**FREE SIZE (Fit S-M). Sila refer table di bawah.
**TAK JARANG, TAK PANAS
**Ada 5 color . Sila refer gaambar
Olive Green
Dark Brown


Teal Blue

Tangerine

Rose Brown


SAIZ DETAILING 

#BasicSkirtACut
**Material jenis Italian Satin
**Ada dua saiz (Fit S-M) / (Fit L-XL) -Sila refer table dibawah
**Pinggang half getah. No zip
** TAK JARANG, TAK PANAS
**Ada 4 color-sila refer gambar

Dusty Pink

Orange

Black

Emerald Green

SIZE DETAILING

I sell and I wear it. so those yang nak tambah koleksi wardrobe selain daripada pakai seluar jeans, palazo RM59 SAHAJA ke, boleh la cuci mata tengok skirt2 yang ada ni. hee. Di ulang, harga cuma TERMASUK POS ya ! Kalau awak cari dekat butik or memana kedai pun lebih kurang je macam harga ni.

To all buyers, boleh share OOTD awak-awak pakai Basic Skirt and those who lucky ada some giveaway daripada kiter ! heheh..

Lepas ni boleh LIKE PAGE EnchantedbyFS OR FOLLOW IG Enchantedbyfs or DIRECT CLICK LINK WHATSAPP ni http://www.wasap.my/60132916016 FOR FAST RESPONSE  DEAR.

Do put any comment ya ! And please share to your friends, family, etc. thank you =)

Thanks for reading this entry.


03 April 2017

#sayajualskirt : Satin Basic Skirt by EnchantedbyFS

Assalamualaikum and hai !

Dulu, zaman bebudak baru nak up memang keluar pergi mana berseluar jeans. Lebih mudah..match aje dengan tshirt lengan panjang tak pun lengan pendek tapi bercardigan. Teringat jugak masa tu I suka sangat pakai dress bertali kat bahu ala2 amoi tu,then pakai dengan cardigan. Masa tu tengah in jugak. haha.Lol.

Makin lama makin mula nak berisi dek faktor umur meningkat mungkin. Selera, hormon berubah mana tak nya. So, pemakaian jeans, or any seluar bukan pemilihan utama dah. Kena cari alternatif lain. Mungkin tak pada orang lain tapi diri sendiri tak yakin nak keluar pakai seluar. Heh.

Sampai la satu tahap, mula rasa selesa pakai kain di lawankan dengan tshirt or blouse. Seingat dulu belum trend pakai skirt sangat so, nak jumpa skirt2 or kain labuh yang cantik tu jarang la. Kalau ada mahal nau. Tapi kalau cari bebetul banyak je skirt murah2. Lama2 daripada ada satu skirt, bertambah2 koleksi skirt. Seluar jeans yang ada terus dipandang sepi gitu. Walau pun tak banyak mana pun skirt, tapi mula nampak kekerapan pakai skirt makin hari.

Masa tu I rasa pakai skirt adalah lebih selamat. Boleh cover badan. Rasanya la. haha. So berterusan la sampai habis universiti, musim kerja, tunang, and sampai dah kahwin pun sekarang ni, Cuma ada seluar tidur, track-suit pun nasib-nasib la ada tu pun masa tengah layan gym before ni. memang dah stop beli seluar. Perasan jugak bila kemas-kemas almari terjumpa seluar jean tak pernah pakai, tak sempat potong lagi. Rezeki siapa la ni. heheh.

Masa time kerja pun pakaian rasmi adalah seluar, tapi boleh slumber pakai skirt. Punya tak nak pakai seluar kan.

So, lama2 I rasa skirt ni dah macam trademark diri dah. Rasa seronok pulak kalau shopping dapat cari skirt cantik. tapi tu lah biasanya range skirt mahal-mahal. Skirt je pun belum masuk baju. Jumpa murah-murah memang banyak, tapi kualiti kain pulak out ! Ada tu jarang, ketat, kain jenis strechable ikut bentuk badan. Susah jugak nak jumpa yang berkenan kat hati. 

Then, I dapat satu ilham untuk buat skirt sendiri. Berangan sangat ada koleksi skirt sendiri macam-macam color. heh. Macam mana rupa skirt yang kita nak tu boleh dapat dan share dengan orang lain jugak. Mungkin nampak macam tak yakin nak buat, tapi hakikatnya I plan and berangan nak buat benda ni daripada habis belajar lagi. Orang kata kena modal yang besar, Eh tak semestinya. Silap I tak yakin buat sorang-sorang masa tu.

Benda tu jadi bertangguh sampai la kahwin, and preggy. I cerita kan hasrat ni nak dekat husband. Berbekalkan modal simpanan sendiri sikit, Daripada habis macam tu baik invest, plus husband topup sikit, nekadkan diri untuk release my first Basic Skirt ! Pelbagai rintangan hampir makan bulan jugak nak release. Tambah dengan masalah dekat production, nak siapkan pelbagai procedure lagi. tambah dengan tengah mak buyung lagi. Tapi ramai kata rezeki anak. InsyaAllah =)

Nampak macam syok sendiri je kan? tapi percaya dengan rezeki Allah, disamping berkongsi minat dengan orang lain. Memang tak semua suka nak pakai skirt. Ada yang rasa macam bajet-bajet cun je. macam ladies benor pakai skirt. Ada cakap yang jenis jalan bersepah ni boleh ke pakai skirt. memang nak puaskan hati semua orang tak mudah. tapi percaya disebalik suara-suara tu ramai je lagi yang ada minat yang sama macam kita pakai skirt. 

I choose skirt sebab lebih sopan nak gayakan. Macam selamat je pakai, kalau boleh material biar tak panas, and tak jarang. Untuk itu, I release 9 color cantik2 dan senang nak match untuk kali ni. Later, I will publish the list of skirt in next post ya !
#FlowyCutBasicSkirt

#BasicSkirtACut
For more info OR nak try cuci mata boleh LIKE FB Enchantedbyfs atau FOLLOW INSTAGRAM EnchantedbyFS

Apa yang best for offer kali ni :-

>>>Harga RM59.00 SAHAJA TERMASUK POS.
>>> Setiap pembelian, akan dapat additional 15% OFF untuk next pembelian
>>>Boleh SHARE gambar OOTD dan menang giveaway untuk pembeli bertuah.

Do support me ya, boleh la beri komen-komen yang bernas atau any idea untuk perbaiki my first release kali ni. I do accept any comments dengan hati yang sangat terbuka ! Seriously!

Thank you for reading this entry !




Diari Hamil : Consume supplemen apa masa first and second trimester?

Assalamualaikum and Hi

siapa belum join Segmen Bloglist masih boleh join lagi since kita extend sampai pertengahan bulan April. Sila klik SINI

To anak umi,

Masa ni, ramai kengkawan, family umi pesan macam2 dekat umi..banyak betul tips yang diperturunkan memandangkan mereka semua da berpengalaman. Ramai jugak kawan2 umi dah jadi ibu dah pun. Bila banyak sangat tips tak terikut semua pulak.

Memula memang blur apa patut buat, apa patut makan. Lol. Dah umi jauh daripada keluarga. Survive sendiri kat JB. Nak tau pape just google. Ada tu tau daripada kengkawan rapat. Fizah, pijot, murni.. Banyak la share.

Masa first trimester, umi cuma makan supplemen yang klinik kesihatan bagi je.. Asid Folic. Before kahwin lagi memang dah makan acid folic. Elak minum kafein. Try minum susu kambing sebab memang sangat bagus untuk ibu mengandung. Tapi sayangnya umi ni fail sikit bab minum susu.Lol. Abi dah beli dua botol susu tapi terbuang basi macam tu je. Sigh! Yang lain cuma makan supplemen untuk kuatkan rahim yang doc swasta suggestkan. Sebab memula tu macam ada rasa sakit2 sikit kat kiri and kanan perut.

Second trimester was so legaaa.. Umi rasa lebih sihat bertenaga then before. No more lembik2. Supplemen pun dah bertambah. Selain acid folic dah kena makan dengan B-complex, vitamin C dan zinc. Mulanya Hb umi cantik je. Tapi tetiba jatuh pulak. So doc suggestkan umi makan zinc tu tambahkan lagi jadi dua biji.

Zinc untuk tambah darah. Selain tu boleh makan benda yg tambah darah like kerang, jambu batu and etc. Adakala bila abi balik kerja, he bought me jambu batu untuk buat kudap2. Doc sarankan makan buah  jambu tu jangan dibuang kulitnya. Selain itu, umi ada consume ESP Shaklee jugak. Dulu2 penah consume untuk jaga kulit. And now berminat nak consume balik semuanya untuk anak umi supaya kulit cantik. Hee.
Acid Folic, B-complex, Vitamin C dan Iron tablet
Disebabkan umi tak minum susu, I need to think another alternative untuk dapatkan sumber kalsium untuk awak. Umi ada tanya one of kawan umi, Nurul memandangkan dia ada farmasi. Umi mintak dia suggestkan pil kalsium apa yang ok. And now setiap hari umi akan telan pil kalsium tu buat ganti susu. Alhamdulilah cukup la nutrisi untuk awk setakat ni. Mungkin dah masuk third trimester dah lain pulak. Sebab umi kena la makan untuk minda awak. Umi baru nak order set shaklee. Agak mahal tapi lebih kurang dengan apa yang klinik kesihatan bagi. So umi terus proceed.

Ni je susu yang mampu lalu kat tekak.hee

One more thing, ada jugak umi amalkan makan coklat and kacang pistachio. Coklat mampu buat anak yang bakal lahir, seorang yang happy go lucky. Kacang pistachio untuk minda baby. InsyaAllah. Jus oren dan hot chocolate adalah favourite umi ketika ini. Hehh. Walaupun tak berapa digalakkan minum kafein ketika ini, umi cuba kurangkan tapi kekadang rasa nak mengopi sangat. So umi akam jarakkan masa makan supplement.


kacang pistachi atau orang panggil kacang cerdik

Umi cuba jaga makan, sebab apa yang umi makan, you'll get it. Masa first umi sangat tak berselera nak makan and now sangat suka makan. Umpama tolak batu dengan kayu. I really enjoy eating. Masa ni la boleh makan puas2. Lepas ni nak kena diet kaw2 dah. Hehheh. Sampai berat umi makan naik pada tahap yang paling umi tak pernah jangka. Phew.

InsyaAllah umi cuba lakukan yang terbaik untuk anak umi yang sorang ni. I really enjoy all moments mengandungkan awak. Setiap satu yang berlaku adalah pengalamn paling berharga umi dan abi. Membesar dengan sihat yaa :-)

Love you,
Anak umi abi.

15 March 2017

Tips kemas rumah dengan lebih terurus

Assalamualaikum and Hai :-)

sebelum tu dah join Segmen Bloglist saya? Kalau belum klik SINI

Tak kesah la you're fully housewife, or working wife mesti tak terkecuali untuk urus rumah tangga seperti bab mengemas rumah ni. Sometimes semua benda dah otomatik letak dalam kepala, celik mata terus buat apa, lepas tu apa sampai la before nak tidur pun kena make sure dah buat apa. Sometimes jugak ada benda kita terlepas pandang. Konon rasa dah buat semua, make sure all place clean and clear. Tapi tetiba your husband jenis celik mata cepat je perasan ada benda tak clear mula mengundang rasa tak best pulak.

I selalu harap yang I will manage everything wisely. Fefeling superwife dalam rumah konon. Nak buat sesuatu tu kalau boleh biar manageable. So secara tak langsung latih diri ni maintain pastikan rumah bersih and nampak la rumah tu ada bini. Lol. I know other wife also trying to figure out in what ways to ensure you're efficient in cleaning your house. Tak mo la minggu beriya cleaning itu ini.. Lagi sebulan gap baru buat balik.

Selain tu, I tak nak do cleaning house focus satu hari then kau penat macam rasa nak terbongkang. Pastu esok stop.lusa stop.. Cuma haritu la kau beriya2 buat everything in one day only!.
So to maintain everyday in one week mesti cover all thing, I found out one ideas, buat Cleaning Schedule. Nampak macam old school kan. Apa ingat kat sekolah je ada duty roster bagai. Walaupu sesetengah menganggap benda ni lahai remeh pun nak buat schedule, ingat dalam kepala dah la. But, seriously buat kerja rumah kau lebih efisyen lepas ni. Make sure kena patuh dengan schedule tu la. Jangan skip2. Haa

Okay, I have my own Cleaning schedule. I create myself untuk pastikan diri lebih organize. Terpulang pada diri memasing boleh create jadual and task apa yang korang nak buat in whole week. Here I shared mine.

Since duduk berdua lagi dengan suami, hanya kami berdua so potensi untuk rumah terlalu bersepah tu kurang lagi. Cuma kami ada dua ekor kucing yang sometime kena make sure always clean. Sebab tau jela bela kucing, kita mungkin selesa tapi tidak pada orang lain. So sangat perlu jadual, sekurang2nya ada masa untuk buat kerja lain. Fokus bisnes, fokus anak, fokus suami. eh. I mean memasak semua kan. Let things to be organize. Macam jadual ni, I prefer cleaning all sudut mengikut hari. Monday, fokus kat dapur, Tuesday for Living/Dining room and etc. So meaning dalam seminggu mesti ada usik sudut and bahagian ni. Then tak ada la istilah, dus tiga bulan baru nak usik.Lol.

Selain daripada weekly tasks, I jugak makesure ada buat kolum daily task to make sure setiap hari mesti setelkan benda tu semua. And peruntukkan at least 30minutes to clean up. I really hope some of you get some of ideas. Bila dah always follow automatik jadi kebiasaan dah. Macam seminggu kalau tak buat part tu like something missing. Memang mostly wanita memang boleh jadi supermom, buat semua benda tapi belum tentu boleh work smart kalau tak arrange daily work betul2. jimat masa, jimat tenaga. heh. Good luck semua =)

13 March 2017

SEGMEN BLOGLIST APRIL 2017 by Farah Shahidah

Assalamualaikum and hai bloggers !

Untuk pertama kalinya buat satu segmen pencarian bloglist. Lama dah nak buat tapi tak buat2 pun. Since tahun ni aktif balik blogging, so nak kenal dengan semua blogger baru2. I'm sure sekarang makin ramai blogger yang macam2 genre ada. So I really hope dengan adanya segmen khas ni, dapat kenal lebih ramai blogger and lebih banyak boleh share ideas.



Okay syarat penyertaannya mudah saja.

1. Wajib follow Blog saya ni..
2. Like page FB shop saya
3. Buat satu entry " Segmen Bloglist April 2017 by Farah Shahidah
4. Copy banner diatas.  Linkkan banner tersebut ke entry ini
5. Describe genre/kategori blog anda. Cth: blog anda lebih banyak cerita tentang beauty tips ke, travelog ke..etc
6. Publish entry anda, kemudian copy link url post anda di komen bawah ya.DONE !
7. HANYA TERBUKA KEPADA BLOGGER WANITA SAHAJA. Maaf ya.

Apa yang best kalau join segmen ni?
Ok, lebih ramai lebih meriah.
  • semua yang join akan dipilih untuk masuk dalam bloglist blog saya bermula 1st April nanti. Senang untuk semua kenal2.
  • saya akan blogwalking blog anda dan akan letak blog anda dalam list favourite blog mengikut kategori /genre yang saya wujudkan.
  • Jika penyertaan mencecah 30 ke atas, saya akan pilih 3 blogger bertuah untuk menerima giveaway daripada saya. Yeayy.
  • tarikh TAMAT segmen adalah pada 31st March 2017. Waktu 11.00 malam.
  •  List penyertaan akan saya keluarkan pada esok hari berikutnya. Boleh la sesama blogwalking nanti tau.
  • NEW UPDATE :  KEPUTUSAN SEGMEN DITUNDA HINGGA PERTENGAHAN BULAN 4 ATAS SEBAB2 YANG TAK DIINGINI. AKAN DI MAKLUM NANTI. MAAF YA =)

Thank you pada yang join segmen ni. Sangat hargai dan alu2 kan. I love to making new friends. InsyaAllah segmen ni dapat sambutan dan boleh kenal ramai lagi blogger kat luar sana. 

SELAMAT BERSEGMEN YA ! :-)

10 March 2017

DiariHamil : Checklist barang keperluan baby newborn

Assalamualaikum and hai !

Bila mula nak jadi ibu, kita akan mula ubah diri kita pentingkan perkara lain sebelum diri sendiri. Sekarang baru faham.hee. Bila mana kau dah tak kesah nak cari barang sendiri dan lebih memilih untuk pakai apa yang ada saja.

Now, I already turning to 25weeks. Alhamdulilah. Rasanya dah boleh buat preparation sikit2. Beli apa yang patut untuk baby. Nak beli segedebuk time dah ujung2 nanti terasa sangat berhabis. So I sarankan beli sikit2 dulu.

I was so excited nak shopping barang baby.hehe. Kalau lalu kat mana2 pun ternampak port barang baby da geram da..apatah lagi bila turn anak sendiri. So even as first timer, I would like to share jugak some ideas bila nak shopping barang baby.lain orang lain caranya.Actually banyak jugak buat research (lol research sangat) dekat blog lain, IG mommy yang lain. Sebab zaman mak-mak kita dah tak sama dengan sekarang. So here some of ideas.hee

Benda pertama kena buat ialah checklist barang baby. Sangat bagus kalau daripada awal da buat checklist. Tak kesah la bila nak mula. Once dah tau preggy, terus prepare checklist pun ok. At least dah bersedia and sambil nak tunggu masa boleh prepare barang, boleh research la barang apa bagus beli, tanya orang, baca blog and etc. Then kita tak de la overbudget or terbeli benda yang tak sepatutnya nanti. Dah mula beli sikit2, sambil jalan sempat la capai serba dua. hewhew.

I start buat checklist since 5 months. Sebab suka google pasal barang baby, usha IG. nak banding kan zaman baby adik2 dulu, barang2 sekarang da banyak yang up to date. Banyak pilihan dan tempat boleh cari. Lebih efisyen pulak tu. So mak2 sekarang tak ada masalah untuk belajar sendiri walaupun belum ada pengalaman. Memula I buat checklist kat my own daily planner. I rasa checklist ni da cukup membantu da. So nak share kat korang some of ideas untuk sama-sama refer sekali ya ! =)

PAKAIAN BABY

Untuk pakaian I kategorikan ikut :

  • Baju siang ( lengan pendek /baju tak ada lengan/ yang jenis berlubang)
  • Baju tidur malam (baju lengan panjang biasa/ berlubang)
  • Rompers (untuk siang tanpa sarung kaki/ berlengan panjang untuk malam)
  • Baju jalan (ikut jantina, untuk bawak keluar jalan)
(at least 5 helai untuk setiap kategori baju)

Kebetulan beli barang dapur kat Mydin. Jumpa baju comel grab sekali .hee
 Grab dekat Aeon Tebrau .Baju tidur malam
  • Barut baby - 10 helai
  • Mitten and booties - 8-10 pasang
  • Stokin - 10 pasang
  • Topi - 2/3 helai
  • Bedung baby include topi - 2 helai pun da memadai
  • Rak baju -  jenis box/ drawer
*** kalau belum tahu jantina boleh pilih kaler selamat dahulu like oren, putih, hijau, ungu. Baju jalan biasa ikut jantina so boleh beli kemudian. Takyah beli mahal2. beli dalam range RM8-RM15 per pasang. jimat kat situ. baby pun cepat besar. Cari 0-3 months, tapi boleh standby/campur2 sikit untuk 3-6 months, sebab berat baby boleh berubah

DIAPERING BABY



berjaya grab masa Expo Baby dekat Danga City Mall
  • Lampin - standby for 1 pack. lampin sekarang da mahal. 
  • Diapers - 2 pack dulu pun da okay, bila baby besar sikit boleh tukar lain
  • Changing mat - 1 unit. untuk siapkan baby lepas mandi/ yak2
  • Tisu Basah - 6 packs at least (standby dalam rumah, travel)
  • Towel mandi - 3 helai at least (lembut dan tak terlalu tebal)
  • Nappy sack - 3 pack at least.Plastic untuk buat pampers baby. boleh cari di kedai baby
  • Laundry net - 1 besar 1 kecil.beg kecil untuk kumpul kain2 kecil untuk dibasuh. Boleh masuk terus dalam mesin.
KEPERLUAN TIDUR
  • Set tilam inc comforter - 1 set. Senang sekali dengan comforter boleh buat baring2 dekat lantai
  • Kelambu - 1 unit. untuk tidur malam elak bintat2 nyamuk
  • Blanket/ Selimut - 4 helai. Cari yang siap dalam satu set. Boleh jadi bedung jugak.
  • Tuala kecil - 2/3 helai kena ada untuk lap mulut baby selain guna lampin juga
BABY CARE AND GROOMING
  • Body Shower
  • Shampoo baby
  • losyen
  • Baby oil
  • bedak powder
  • Set baby care - 1 set (ada sikat, pemotong kuku, termometer, nasal aspirator/sedut hidung).sekarang banyak jual kat IG shop
  • minyak telon
  • Vick
  • Krim ruam
  • cotton balls
  • cotton buds
  • methylated spirit (cuci pusat)
**antara barang2 ni boleh standby untuk travel kit satu set (botol kecik2, normally dapat free gift or hadiah), and untuk letakkan kat rumah satu set (botol besar). senang bila pergi mana2 just grab masuk beg.
  • Pencuci baju - 1 botol besar memadai
  • Besen mandi - 1 unit
  • Bakul mandi - 1unit standby untuk letak mandian untuk rumah
  • Bakul grooming -  1unit untuk letak dirumah
  • travel beg kit - untuk letak segala baby care & grooming yang comel2 dalam satu pack. Senang!
NURSING
  • Breast pump & botol - Kalau dapat satu set sekali bagus jugak. Tapi nak brand baik mahal sikit la. Boleh beli asing2. survey la ikut bajet memasing.hehe
  • Nipple Cream - 1 unit wajib ada. Untuk luka pada puting kita
  • Nursing cover - 1 helai at least. bila nak breastfeed dekat luar
  • Thermos - 1 unit. Standby untuk kat hospital/ kat luar
  • Bottle Cleanser - 1 botol. kalau boleh mesti ada satu pencuci khas untuk botol and berus
  • Rak botol - boleh cari murah untuk keringkan botol yang dibasuh
  • Warmer bottle - untuk simpan susu supaya always in warm condition. Bagus cari yang boleh senang bawak travel
LAIN2 KEPERLUAN TAMBAHAN
  • Stroller baby - 1 unit (yang boleh senang lipat masuk kereta)
  • Baby carrier - 1 unit (boleh letak dalam kereta / bimbit bawak jalan)
  • Beg baby - 1 unit jenis sandang. senang bawak kat tempat yang banyak jalan
  • Hospital bag - 1 unit untuk letak keperluan pergi hospital/ balik kampung
Setakat ni tu je yang rasa sangat2 diperlukan. Tapi depend on your budget ya.Lepas 3 bulan nak kena tambah sikit2 macam baju, diapers semua. Baby cepat besar kan. hee. Bila dah ada checklist macam ni baru la boleh fokus betul2 nak cari barang apa. tak membazir tak tentu hala. Even I memang first time mommy, tapi I refer jugak pengalaman masa jaga adik2 masa baby dulu. Ada tanya2 orang jugak and agak2 je ikut rasa benda tu perlu ke tidak.

If ada yang nak refer boleh la amek as guidance, and dalam list boleh tambah sikit ikut mana rasa keperluan korang. Since da start beli barang2 sikit, I remark mana dah beli, just focus on apa yang belum ada. Hopefully it's help!

Thank you for reading =)







19 February 2017

Review : Barang Ikea yang best!

Assalamualaikum and Hi

Last time, I pergi Ikea Damansara dengan husband memandangkan dia belum penah pergi Ikea. Sesaja cari time nak pergi after selalu dengar member dok bercerita barang beest Ikea. Mihmih.  I dah penah pergi masa stay in KL ,2014 dulu. So dengar cerita dah ada Ikea Cheras.  Tapi orang kata Ikea Damansara lagi Best.  Tak tau la kan. Hehe.

Port paling lama. Cari lampu

Jalan punya jalan benda pertama mesti lah kena tengok show room dulu.  Cari idea nak cari barang apa.  Baru last nanti grab the item terus bayar. Haha. Alang-alang stay satu malam lagi kat situ,  we decided survey dulu besok datang balik baru beli. Jom pekena ikea meatball dulu.  Yeay.

Esok kita datang lagi ya.

Belum habis survey, Ikea dah nak tutup.  So esoknya tora datang lagi.  Heheh.  Actually tak tau nak beli apa.  Cuma cuci mata. Nasib la kalau ada benda best beli la. So here,  antara benda best yang berjaya we'all grab....

Stand Lamp 
sumber : google. padahal beli warna hitam LOL

Husband sangat suka survey lampu.  For him lighting cantik dah boleh buat satu area tu nampak cantik.  So dia berkenan kat satu lampu panjang ni.  Plan letak dekat ruang tamu . Tak pun dining area.  Feeling romantik gittueew.

Lampu tidur
sangat membantu, bila tengah malan nak bangun pergi toilet

Lampu tidur harus kena cantik. Tak dapat sepasang pun,  satu pun cukup.  So we decide amek yang pattern gini. Nampak cam unik. Bila petik suis serious nampak cantik sebab corak dia reflect kt dinding.

Drawer cabinet
suka kaler putih, sangat useful

Memandangkan kabinet dapur kami tak ada drawer yang boleh simpan  makanan kering,  finally terjumpa this rack.  Nampak sangat applicable. Sebab ada drawer and kecik. Muat masuk dalam kabinet.  Boleh la simpan stok barang dapur kering.

Bunga bunga Ikea

suka pasu putih

Before keluar dari Ikea harus lah grab satu dua jenis bunga kat Ikea ni buat hiasan dalam rumah. Pandai betul orang Ikea ni letak benda2 mcam ni last before pergi bayar supaya boleh teragak2 eh nak amek ke tak macam lawa je kan kan.

Kuali Ikea
i loveee this kuali, tak payah pakai minyak sangat
Biasa orang beli pinggan mangkuk Ikea,  tapi kami dok cari kuali.  Heheh.  Teringat kat rumah tak ada kuali besar,  memandangkan bila family ramai datang,  nak goreng kuantiti banyak tapi kuali sederhana je kami ada. LOL.

Food Plastic Storage 
Banyak boleh guna, simpan buah, sayur-sayur,

sumber : google

Ni pun antara benda best jumpa.  Sebabnya kaler purple. Haha.  Tak adalah.  Actually, kalau nak stok barang dapur lama bertahan dalam fridge patut simpan dalam plastic.  Biasanya I simpan dalam tupperware plastic.  Tapi bila dah jumpa plastic ni senang sikit.  Ada besar and ada kecik.  Siap ada seal lagi. So segala buah,  sayuran boleh simpan dengan fresh lagi.

Tu la antara barang yang we think menarik we'all beli.  Dengar cerita Ikea Tebrau,  Johor pulak nak bukak tak lama lagi. Boleh la kiter kerap pergi Ikea lepas ni.  Haha. Bestnya barang Ikea ni,  kalau beli banyak tak perlu nak pakai lori segala. Sebab semua jenis pasang siap. Bawak balik terus pasang sendiri. One more thing ,it's more practical. Tak banyak makan space. Creative.  And easy to use. Nanti review lagi pasal barang Ikea ya!

sesi memasang kat rumah. Spot Miko yang buat-buat sibuk orang tak hirau dia.

.Thank you for reading this

18 February 2017

DiaryHamil :Pengalaman My First Trimester


Assalamualaikum


Actually umi dah pun melepasi trimester pertama yang agak mencabar sedikit. Tapi syukur Alhamdulilah okay lagi sebab pernah dengar jugak ada yang kena lebih teruk daripada umi. Pernah rasa haih cepat la masa berlalu.. Sebab umi tahu, tak mudah nak pastikan anak umi ni ok atau tak since you're still fragile lagi. Ramai dok nasihat jaga baik-baik tapi sometime umi pun tak sure nak kena jaga macam mana. Maafkan first time mommy ni. wuwuwu.

So of course ada la beberapa symptom2 sepanjang trimester ni yang some tak sedar mahupun sedar. Bila jadi pape kat diri umi, umi banyak refer kat internet. Tu la cikgu umi sepanjang dok johor ni. Kekadang abi selalu ingatkan jangan ikut2 sangat apa yang dibaca takut jafi mind set terus. Tapi umi just nak refer. Eheh. Okay ni antara symptom2 yang umi perasan la..

Cepat lesu dan mudah mengantuk

Ni tak bohong. Memang rasa lemau je padahal pagi lagi. Rasa nak je tidur balik. Buat kerja sikit rasa penat. Tapi umi gagahkan diri jugak sebab need to masak kan your abi. Buat some of basic kerja rumah. Nenek pun pesan, jangan tidur tengahari nanti anak malas je. So kalau nak tidur sangat lepaskan zohor tu umi will take a nap.

kudap-kudap feveret umi ketika ini. Kacang pistachio and coklat. nak kasi awak jadi baby yang riang and cerdik
Tak tahan bau masak and tak suka masuk dapur

Masa umi baru kahwin with your abi, umi excited nak masak kan abi. Umi memang suka masak pun. Hari2 plan nak masak apa. Tapi bila mula mengandungkan awak, umi prasan makin hari umi makin rasa tak berminat masuk dapur. Masuk pun sebab kena jugak masak kan abi. Tak sampai hati abi makan kat luar. Tapi umi akan masak laju2. And masak simple2 je. Pastu bila hanya abi je yang akan makan. Umi teman sambil minum milo je.hehe

Kurang selera makan.

Yang ni umi prasan kalau orang lain masak or makan kedai, umi lalu je tekak ni. Tapi bila part makan apa yang umi masak macam tak berapa nak lalu.mungkin sebab da tak tahan bau masak dok dapur kot. Tapi kekadang umi cuba juga makan sikit2. Bila orang nasihat makan, kesian baby nanti.

favourrite drink umi. CALPIS. pantang nampak mesin automatik jual air tu. mesti usha air ni

Favourite perisa.
Suka sangat makan benda manis

I'm not sweet addicted. Bukan jenis makan manis all the time. Kalau makan pun sikit2 je pastu cepat jemu. But this time umi cepat rasa kecuh and meleleh je rasa bila ternampak gambar makanan manis. Satu hari tu, ex schoolmate umi jual cheese tart kat fb. Hari2 browse mesti nampak die post. Umi sabar jee sampai la balik Melaka umi order terus.hehe. Benda pertama umi ngidam waffle coklat + peanut. Hehe.  Memanjang nak buat air manis je.

Lepas asek dok view fb je. dapat jugak cheese start sedapp ni.!

nenek beli kan sebab umi tengah kuat makan manis
makan manis lagi..
Mengidam benda yang senang cari.

tetiba poppp. teragak nak kuih denderam
Tak tau la memang mengidam or teringin. Tapi so far apa umi teragak nak makan tak pelik2 pun.  Senang la nak dapat.  Contoh nak sangat makan steamboat tapi yang jual pakai lori. Rendang Azwan Ali pun ada tau.  Nasib baik boleh buat delivery. Gatai tangan pi stalk IG dia sapa suroh. Hehe.
Alhamdulilah,  my first trimester went so well.  Siap umi pergi berjalan kat Langkawi lagi dengan family abi. Risau jugak sebab even dah hujung first trimester.  Tapi awak good.  Sangat kuat anak umi. Nasib baik tak ada pape.  Umi risau sangat  sebab ada naik boat keliling pulau. jalan non-stop lagi. Memang akui umi agak lemau kekadang  tapi cuba tak nak layankan.  Bila nak masuk second je terus rasa ada perubahan drastik.  Terus rasa segar bugar je.  I'll update more ya!  

Love you,
Anak umi & Abi.

17 February 2017

Kenapa pilih Fully Housewife?

Assalamualaikum and Hi!

Sedia maklum yang I was married 26/8/2016. And after married,  I decide ikot husband pindah JB since dia dah 5 tahun kerja sana. After some argument dengan majikan and kengkawan tempat kerja yang berharap I terus kerja.  Yep memang sekarang susah dapat kerja. Tapi I nampak ada baiknya I follow daripada stay. Buat apa kawen if ada pilihan untuk ikot tapi tak ikot. Rezeki InsyaAllah ada dimana-mana.

So plan asal memang ikot pindah Gelang Patah,  sambil tu terus cari kerja. Orang kata kerja kat JB senang dapat. Tapi dalam pada mencari kerja tu , datang pula rezeki lain,  rezeki anak. alhamdulilah. Memandangkan awal preggy ni,  macam agak susah sesebuah co.tu nak terima ibu mengandung ni,  so husband ask me to stay at home. Sebab husband kata dia senang hati sangat bila balik ada orang sambut depan pintu. Makan minum terjaga.

Cuma kasihankan takut I bosan stay sorang kat rumah bertemankan kucing2 ni ha. Memang akan ada orang bertanya setiap kali balik,  i dah kerja ke belom?  Habis dok rumah tak bosan ke?  Buat apa je? Lol. Semakin ramai concern kat diri ni mengalahkan husband I.  Orang mungkin akan rasa kita tak cukup belanja sebab hanya sorang menanggung. Terima kasih atas keprihatinan some people. Tak ada isteri yang ingin memberati suami dan tak ada isteri yang mahu bergantung penuh saja kat suami,. That's all. Tapi husband rileks je akan jawab,  biar lah lepaskan bersalin dulu.

Need positive vibes only !
Memang memilih untuk jadi fully housewife ni memang kena kuat mental fizikal. Lagi2 kau ni ada certificate. Lagi orang akan pertikaikan. Tapi people akan terus bertanya tapi yang hidup nya kita.  As long kita and husband tau apa yang terbaik untuk hidup kami pun dah cukup da. Memang plan jadi berubah bila pindah sini.  I pun dah buat decision, I akan buat plan lain like work from home after this. And ada la beberapa plan tengah diusahakan sekarang ni.  I need to do this bila fikirkan after this kalau I decide nak jadi full time housewife. Lepas ni ada anak pulak. Berat hati nak hantar pengasuh yang belum tentu kenal siapa.

Doakan segala plan kami dipermudahkan. And i would like to prove even tak kerja Ofis hour like before,  i can manage my family well. Ikotkan ramai lagi isteri yang graduated memilih untuk work from home so I tak nampak pun benda ni satu yang worse. Just I need to work smart. Membahagikan masa family dan kerjaya. and I would like to prove even sudah berkahwin I still can I achieve what I want in my life and masih boleh membina kerjaya, balas jasa ibu dan bapa. InsyaAllah.

my dream. ambition. future.

PS : Currently busy in set up my new clothing line business. Doa segalanya dipermudahkan. InsyaAllah. Will sharing these. Stay tunes.

Thank you for reading these.


07 February 2017

Makan ala grill kat Street BBQ, Perling JB

Assalamualaikum and Hi !

Antara benda yang I suka makan bila keluar ialah benda yang panas2. Rasa puas makan benda yang fresh terus masak. Antaranya macan steamboat tak pun grill. That's why suka makan dekat Seoul Garden sebelum ni kalau dah rasa nak melantak beriya sangat stress lepas jawab exam. hee. Puas makan la sebanyak mana pun. Boleh grill pelbagai perapan daging dan jugak masak steamboat dengan pilihan sup yang sedap. Selain tu, ada jugak restoran lain yang buat ala2 Seoul Garden ni macam kat Api-Api, Bakar-Bakar, Kapten Steamboat dan banyak lagi.

Tapi ada satu ni I nak share, konsepnya grill jugak tapi bukan restoran ya. Ala hawker food truck gitu. Sangat cool and santai this idea. Boleh la pergi makan dekat Street BBQ kat area Perling, JB. Betul2 berhadapan dengan Dominos Pizza. Kedai ni buka waktu malam. Membe husband suggest this place. Sebelum ni pernah datang tapi tutup. Haha.lol

tak dapat nak view dekat.. sebab dok jauh sikit. see? konsep ala food truck
Style makan kat sini, korang boleh pilih menu daging apa nak makan. Semuanya dah ada tag harga. Ada perapan ayam, kambing, udang, daging lembu, sayuran, and etc. Cuma pilih letak dalam dulang, and the staff akan bakarkan untuk korang. So, makanan yang dah korang pilih tu dah siap kira kan sekali. Just wait kat meja, mereka akan hantar,tunggu masa nak makan je.haha.

tak banyak tapi pilihan daging tu pelbagai.


Ada pilihan sos yang pelbagai jugak. Selain tu, korang boleh pilih nak sup tulang ke, nasi goreng as sampingan. Pencuci mulut jugak ada. Untuk minuman boleh terus order, sama ada nak panas atau sejuk. Seriously bekas air dia besar. Mau kembung air.haha.

lepas dah pilih. boleh letak kat grill station. kasi brader ni bakar kan dulu..

sementara tunggu air and makanan siap, boleh la siap2 ambil sos dulu. macam2 sos ada.

hamek jangan tak hamek,

port bakar membakar..

taraaa.. sebahagian yang dah siap

tambah lagi yang dah siap

okay dah dapat semua. boleh terus makan. konsep sini hantar separuh2. so sambil tu boleh terus layan makan satu2.
Makan kat sini is okay for me yang mana lebih open air. Sempoi je and yang penting sangat mengenyangkan. Harga agak ok dengam portionnya yang besar. Perapan dia pun sedap. Cuma biasa la, belum makan lagi, nafsu besar sikit. Tangan tu sedap je ambil itu ini. Bila tang makan dah bersandar .haha. Kami siap tapau lagi bawak balik. Sebab dah tak larat sangat da.
So korang nak yang tak pernah tau kewujudan tempat ni, boleh la nak try makan kat sini ya kalau berada kat area berdekatan ni.

Street BBQ
378,Jalan Simbang, Taman Perling,
81200 Johor Bahru

FACEBOOK : Street BBQ Perling
thank you for reading these,,
Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign