Blog Farah Shahidah: Tips Muka bersih dengan ekstrak tomato

shushivid

06 October 2017

Tips Muka bersih dengan ekstrak tomato


 Assalamualaikum and hai !

Muka I adalah sejenis kulit yang paling susah nak adapt dengan produk-produk tempatan yang makin berlambak hari ni. Sejenis takut nak guna produk sembarangan. Actually penah guna one set, tapi end up tak ada effect pun dekat muka tapi kawan lain pakai tupp peloless terus muka dia.hahah Sejak itu I categorized kan kulit muka kiter ni jenis lut dengan produk yang organik semata.

I suka produk yang mesra alam, tak ada campuran bahan kimia yang pelik and selamat digunakan. Memang hasilnya ambil masa tapi rasa safe bila guna. For me, janji kulit rasa bersih and segar just enough said. So memang suka produk yang natural like guna ekstrak bahan semula jadi macam tomato, putih telur and so on. Sometime penah buat homemade punya macam skrub and masker. Nak2 pulak after deliver baby ni kulit bertambah kusam dan tak bermaya.LOL. I need to repair my skin back!

Guna tomato sajorr..

Antara homemade skincare yang penah buat ialah guna tomato. Seriously, memang daripada dulu percaya yang tomato sangat bagus untuk kulit muka. Rajin makan tomato kulit pasti licin! heheh. Tapi I jenis tak reti makan gitu je. so buat scrub je lah. So nak share sikit diy srub tomato yang boleh buat kat rumah.

Blend tomato
Curah tomato yang dah blend tu masuk dalam bekas ice cube

Freeze kan sampai jadi ice cube

Now da boleh guna sebijik-sebijik tenyeh dekat muka macam scrub. Fresh gila rasa!
Senang cerita memang suka semua benda yang berasaskan tomato ni. Kalau kulit muka dah kena make up pun mesti nak cuci bersih-bersih right? So, I ada jumpa satu produk best ni, make up remover yang kaya dengan 100% ekstrak tomato. Kebetulan memang tak ada langsung makeup remover. Must have item ni.mihmih.It's a product from Eversoft. Satu brand yang quite familiar since I kecik lagi tak silap. Apa yang best pasal produk ni ialah :


Eversoft Tomato Micellar Cleansing Water

  • boleh apply as make up remover untuk makeup like foundation, sunblock, BB cream and etc. Once guna kulit rasa bersih macam baru cuci muka and just terus apply mosturizer as usual.
  • Boleh apply as toner before applying make up untuk kecilkan pori-pori yang terbuka luas tu.
  • Muka automatik jadi kurang berminyak dan jerawat pun takut nak singgah
  • Kulit awak jenis sensitif? No worry, sangat sesuai.
  • Jimat sebab tak mahal pun. Boleh beli dekat Lazada RM18 Sahaja!

So I dah pun beli and dah guna. Seriously puas tenyeh dekat muka. bila muka dah kena calit mekap, I remove dengan tisu muka. Yang bestnya botol dia guna secara pam je. Just sekali pam da boleh cover seluruh muka


tu dia tanggal segala kotoran yang ada!
So dear, highly recommended kalau nak cari mekap remover, boleh guna as toner jugak. Jimat. heheh. For more details can click these Eversoft Micellar Cleansing Water.

Thanks for reading these entry =)


2 comments:

  1. sye selalu buat ni, tapi kalau terkena blender lepas blend cili, aduh pedih nya di situ. menggagau cari air nak cuci muka

    ReplyDelete
  2. salam singgah dan follow. :)

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign