Blog Farah Shahidah: Tutorial : Cara tukar template blog

05 April 2014

Tutorial : Cara tukar template blog


Assalamualaikum

Jarang sekali nak buat tutorial but this is my second time almost bertahun-tahun berblogging haha. kisahnya since dah sekian lama tak update belog. lepastu rasa bosan bila singgah blog sendiri.kalau dulu rajin gila nak godek-godek tukar itu ini. explore macam-macam.tapi nak buat macamana. dah seiring lanjut usia, hewhew macam tua pulak. dah tak ada masa nak godek berjam-jam nak edit blog sendiri. so sementara ada masa, I try la nak tukar template baru. blog skang dah semakin update. sampai nak tukar template macam dah tak reti dah. sampai mintak tolong 'google' untuk selesaikan masalah. sobs.

tapi sayang tak banyak tutorial yang membantu, tapi nasib baik ada yang baik hati kasi tutorial dekat youtube. hewhew.

okay if korang nak guna template yang dah sedia ada kat website blogger ni,dah tak ada masalah. just pilih yang mana berkenan dihati then klik ' APPLY TO BLOG' . settle !

tapi kalau korang nak guna template yang macam pilihan yang korang jumpa kat website lain, contohnya dekat SINI atau SINI, ada caranya. dah tak dulu-dulu kena copy kod bagai. so here sedikit sebanyak tutorial yang tak seberapa dariapda den.harap membantu.

pilih mana template yang korang suka.
then klik DOWNLOAD



Then korang akan nampak ada satu FOLDER ZIP dah pun di download.
UNZIP FOLDER tu. then cari XML document macam dalam gambar.

klik pada XML DOCUMENT.
untuk keluar kan dia bagi memudahkab untuk kita nak upload, korang klik pada EXTRACT TO .
then akan keluar mcam kat atas ni.
then KLIK pada DEKSTOP untuk kasi senang nampak
okay sekarang bila XMIL DOCUMENT dah ada dekat DEKSTOP, baru la boleh upload. so you guys boleh buka sign in your blog, then pergi pada TEMPLATES.
So from your right handside blah atas. klik pada BACKUP/ RESTORE macamyang korang nampak kat atas ni

then akan keluar macam ni. so klik pada CHOOSE FILE

then klik pada XML DOCUMENT yang korang dah siap paste dekat dekstop tadi.. so klik OPEN


file is alreading uploading......... SETTLE ! sila review your blog !

thanks for reading,
farahshahidah






47 comments:

  1. *membaca tutorial ne sambil menahan sakit perut* heheheh

    ReplyDelete
  2. saye tumpang korek ilmu ye...tq..:)

    ReplyDelete
  3. tq....jemput2 jenguk blog saya...

    ReplyDelete
  4. tq..sgt detail..sekali buat terus jadi..

    ReplyDelete
  5. Thank you.. helps me a lot :)

    ReplyDelete
  6. thanks dear...dah lme cuba buat..tapi tak berjaya, bila ikut ur tutorial, trs menjadi..thanks a lot dear..:) i'm so happy...

    ReplyDelete
  7. TQ for the info

    http://www.begtangancentre.com/

    ReplyDelete
  8. tq farah! sher masih baru.... :)

    ReplyDelete
  9. Terima kasih erkk . Sgt membntu

    ReplyDelete
  10. thankyou for the tutorial :))

    ReplyDelete
  11. Kenapa saya cuba UNZIP kan folder tuh tak dapat?

    ReplyDelete
  12. dh unzip, tapi tade xml pon

    ReplyDelete
  13. menarik tapi tahan sakit mata sbb begetar ;)

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah, menjadi.. Thanks///

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah jadi..thank u so much!!

    ReplyDelete
  16. thanks u awak..jadi pun templete saya

    ReplyDelete
  17. saya guna macbook sis, tak reti lah :( tolong please

    ReplyDelete
  18. jenuh da buat x jadi jugak la sis :( kalau nak mintak tolong buatkan boleh tak ti kite belanja la sis :)

    ReplyDelete
  19. Thanks ! Berguna untuk newbie mcm abam ni.

    ReplyDelete
  20. Wow sangat membantu.. terima kasih.. ;)

    ReplyDelete
  21. Terima kasih.. sgt membantu..

    ReplyDelete
  22. alamak. dah baca. tpi arini blur. tak dapat nak buat jugak--

    ReplyDelete
  23. aAssalamualaikum..nk tanya , klau nk tkar tmplete ni msti kna guna pc ke ?

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum.. nk tnya, klau nk tkar templete ni msti kna guna pc ke ?

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum.. nk tnya, klau nk tkar templete ni msty kna guna pc ke

    ReplyDelete
  26. tq sis..u help me a lot!..luv u...xoxoxoxo

    ReplyDelete
  27. thank youuu very much ^_^..I did it <3<3<3

    ReplyDelete
  28. Thanks sis!! muahh

    Check out my blog : diarisekolah.blogspot.my
    i'll share about my school routine there..

    ReplyDelete
  29. thanks a lot sis..
    may Allah replay you

    ReplyDelete
  30. thankss sangat membantu untuk newbie macam saya!

    ReplyDelete
  31. tq, sis ada link blogskin lain tak? selain blogskin.net tu

    ReplyDelete
  32. nice.. tq for the info.. <3

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign