Blog Farah Shahidah: 2016

shushivid

29 December 2016

Wedding Checklist: Photographer & Bridal

Assalamualaikum  and Hi !

Alhamdulilah, it's been 4 months ago after our marriage. Finally segala preparation, penat kepala semua dipermudahkan. Betul some people said, kau akan rindu moment tu semua. Bila imbas balik my life before kahwin agak hectic. sebab kami sometime berjauhan, so nak buat preparation tu ambil masa sikit. banyak bincang through whatsapp. Bab survey kena pergi sendiri. memang ada buat checklist sendiri tapi kekadang rasa macam dah settle tapi ada jugak yang tertinggal. It's normal.

So far, our majlis not too grand. sederhana saja. my budget biasa2 je, As long puas hati la jugak. so here, I would like to share my all compilation preparation on my wedding day. Hope dapat membantu bagi tips and idea sikit. mihmih.

Photographer,

Benda pertama yang I cari dulu. haha. actually photographer dah berlambak sangat. cuma tinggal compare harga je. I guna khidmat Picnip Studio base kat Seremban. Kebetulan jumpa IG dia, and ada promo masa tu. Bab ni, I tak kisah kalau cover kedua belah pihak. Cuma terpulang memasing, nak try service photog lain pulak ke untuk side sebelah. masa tu malas nak pening2 sebab bila ambil asing-asing rasa price bertambah. so pakej Picnip Studio ni include Pre-wedding 2 hours, add on malam berinai, free bunting, dua album, satu potret, all total was RM 3K.

our pre wedding





During Nikah

before shoot, Location Klebang

Tips : cari la photographer yang tak kering idea, yang sudi layan kerenah kau walaupun kena menapak beribu batu nak dapatkan shoot yang cantik. sudi amek gambar tetamu yang ramai datang tak putus2. ada social media untuk senang kau review hasil kerjanya. book while ada promotion. if berminat boleh direct contact on FB/INSTAGRAM : Picnip Studio

Bridal

Second thing is Bridal. memang agak susah nak cari bridal walaupun banyak pilihan, Kekadang dah ada bridal yang tersangat cantik, tapi baju tak berkenan pulak. Kekadang baju dah ok, mekap dia over pulak, nak lebih kena tambah duit. memang nak cari benda yang terkenan kat hati tu agak payah sikit. everything need to be considered. mana taknya duit beribu nak bayar oi. at least kalau murah ke mahal, kita puas hati.

actually, banyak bridal I pergi survey, boleh jadi orang kata aku agak cerewet, nak-nak pulak bila I dah ada target nak baju kaler apa so, Jadi fokus kat kaler tu je la. tu yang agak payah, masa tu I nak sangat kaler hijau-hijau Petronas. so I hope sangat ada  buat baju kaler tu, walaupun dah pergi Bridal yang hot2 pun tapi tak ada baju ni, I terus tak jadi. nak buat baju baru kena tambah, most bridal I survey kena tambah dekat RM 1K. gulp.

So this Bridal I dapat last minit, scroll2 IG then pm on FB, I rasa tak mahal pun dia cas untuk baju baru. So balik kerja terus berdesup cari Bridal akak ni, maybe ada chemistry yang kuat ke tak tau la, I senang hire akak ni, layan sangat tiptop, sekepala. baru berapa minit kenal macam dah kenal lama. harga akak ni bagi tersangat la affordable. dia akan buatkan macam mana korang nak. make up boleh request nak siapa.

make for nikah

make up for Malam Berinai. pakai sanggul lintang moden


make up for Bersanding
untuk baju bersanding, finally dapat jugak kaler ni, biasa tengok orang pakai Hijau Emerald , tapi tah macam mana berkenan nau dekat kaler ni. so reguest Kak Lynn design macam ni, berdesup dia pergi buatkan.


Untuk pelamin, I request ala kadar je, Kak Lyn seolah dapat baca pulak macam mana I nak, dia yang skectch kan. soal pelamin I tak kisah as long dalam gambar nampak cantik, ada ruang untuk ambil gambar memandang kan family I yang sangat ramai. takut tak muat frame je. haha

Boleh follow IG : Merlynn Home Concept

Untuk belah lelaki, I guna khidmat bridal lain. Actually bridal belah lelaki yang I kompem dulu. haha. sebab tak susah nak cari, Cuma guna satu baju. Dan memang kami dah fokus untuk sewa satu je baju gaun untuk perempuan, pelamin dan mekap. so dah boleh fokus kat mana nak cari. Husband pakai baju uniform kerja. so,I guna khidmat Mentari Kreatif dekat Taman Lagenda. jumpa this Bridal dekat pameran pengantin. dalam banyak-banyak survey untuk side lelaki, bridal ni paling murah. tak sampai 2k pun. I pun cuma survey bridal yang banyak gaun cantik je. mihmih. Finally Mentari Kreatif ada banyak pilihan gaun.

kalau datang butik, banyak pilihan gaun boleh cuba, so kebetulan ada gaun baru. serious cantik. terus lock, bab mekap I tak kesah sangat. cuma bab pelamin, boleh request sendiri. staff bridal tu galakkan amek pelamin bunga merah-merah sebab baju kita dah kaler putih.


my make up did by owner Mentari Kreatif

I just love this gown sooo much !

nice pelamin

Boleh follow INSTAGRAM :  arnimuamalaysia
FACEBOOK :  Mentari Kreatif

so far,  I puas hati sangat dekat semua bridal, tak perlu grand2 cukup nampak cantik dimata, hehe.
tips I : cari la bridal yang affordable price, match dengan budjet anda, berbaloi dengan apa yang anda bayar. kalau murah pun biar nampak cantik lagi walaupun ala kadar. ada target, nak wedding macam mana, tema apa melain kan anda jenis tak kesah apa cantik sapu je. most important, owner bridal itu baik hati, sporting dan menyedapkan hati.haha.

thank you for reading this.

07 November 2016

HoneymoonBali : Tips Book Flight, Hotel and Itinerary

Assalamualaikum and Hi !


Kami plan honeymoon dah lama. Since dalam tempoh bertunang lagi. Our first plan nak pergi pulau-pulau kat Sabah.Konon nak khatam tempat best kat Malaysia dlu. Gigih la pergi tanya kengkawan yang stay Sabah.. Mintak pendapat semua. Siap research kat tenet penginapan mana lagi murah, pakej aktiviti mana yang lagi berbaloi. At the end, rasa eh alang-alang baik pegi luar Malaysia jela. And we chosed Bali! Yeay.

Untuk pegi Bali tak ada masalah sangat sebab Bali banyak je pakej. Tinggal pilih and compare harga depend on your budget and keselesaan. So bila banyak pilihan pun jadi hal jugak..kena la buat research sket. Mihmih. Here we shared some idea/tips sepanjang we'all prepared our first honeymoon trip.
Flight
First time nak book flight. Sadis. As we know, digalakkan book flight lebih awal. Setahun lebih awal pun tak pe, 6 bulan awal pun da cantik da. Tapi kami book da lambat la jugak.Lol, sebab husband memang dah ada passport. Dok tunggu I tak buat passport lagi. Eheh. Masa awal2 dah kompem nak pi Bali, kami usha harga tiket murah lagi. Makin hari makin mahal and kemungkinan akan habis. Tapi kekadang macam trick je lebih. So kena selalu usha. Sometime harga tiket berubah satu hari. Mungkin siang mahal, pukul 2,3 pagi turun balik.
skyscanner akan suggest kan pelbagai harga dan flight mengikut bajet korang
So,bila da book agak lambat ni mesti la kami dok kejar kan yang paling murah masa tu. Ada buat research sket, untuk memudahkan cari flight mana yang murah and berkenan kat hati, boleh guna skyscanner.com . Lagi pantas and senang. Direct nampak flight mana lgi murah. 

sebab book last minit, tinggal flight ni je yang ada
Normally, skyscanner akan suggest kan pegi flight apa and balik flight apa. Just tinggal kita pilih ja. And bila nak book just klik and dia akan directly ke website flight tu. Macam kami, dia suggest pergi naik Air Asia ,balik naik Malindo. Tinggal tu je Murah.Haha. Takpe atleast dapat rasa dua service. Tapi seriously naik Malindo lagi best.! Yang penting dua-dua flight dapat makan nasi lemak sedap !

Selain tu, boleh jugak try  PYO Travel. Sama jugak macam Skyscanner tapi korang boleh compare kan harga dulu. sometime tak sama.


Penginapan

Untuk stay in Bali, korang boleh la decide untuk stay dekat hotel or villa..memang sangat banyak pilihan and takde masalah..daripada yang paling murah bawah rm300 sampai ke paling mahal beribu2 satu malam pun ada. Macam area ada. Nak area town boleh la pilih sekitar Bandar Kuta, Seminyak. Nak feeling pedalaman boleh la cari area Ubud.Untuk ini, kami pilih yang ada private pool.hehe. So, banyak la dok usha kat internet,kat blog lain, booking.com hotel/villa mana yang ada private pool paling murah. Kalau pandai cari banyak je ada yang bawah rm300 satu mlm. Sampai la jumpa satu tempat ni, The Widyas Bali Villas kat Kerobokan.



Total untuk 4 malam,RM 1,100. Okay, I just book directly terus kat booking.com. Free cancellation, and no deposit. Bayar masa kat sana. tidak digalakkan book direct kat website hotel/villa. Sebab harga sangat mahal.

 Selain booking.com, boleh book dekat agoda jugak.sila compare harga sometime tak sama harga. Nak senang compare harga boleh tengok kat Trivago. Once you klik nama tempat,tarikh check in and check out, directly Trivago akan listkan macam2 list hotel/villa mengikut budget kita. Trivago akan suggestkan book dekat mana lagi murah sama ada booking.com ke..agoda.com ke..lagi satu tips..haa ni penting, better book guna mobile phone compare tu guna PC sebab harganya jauh betol beza. Book guna mobile ada 70% disc. Tak tau la kenapa.

Ambil pakej atau driver ?
Disebabkan Bali ni banyak je agensi2 yang siapkan pakej, cuma bayar and dorang akan setup kan everything.tinggal bawa duit shopping je. Tapi depend pada korang. Nak sendiri2 pun boleh cuma hire supir bawak kemana saja korang nak pegi. Atau pun boleh sewa motor, korang yang tentukan aktiviti korang nak pegi mana. For me,.semua ada pros and cons. Pada mulanya kami nak ambil pakej. Ada jumpa satu agensi ni, Just bayar RM3k ++ ,and follow je inittery yang dorang da setup.

antara pakej yang penah deal


Tapi last2 husband da deal dengan sorang Supir ni. So terus jadi je. Bayar Supir tak mahal sangat.Just RM300++ untuk 5 hari kat sana. Ambil kat airport, hantar ke villa.. Ada setup inittery jugak and terpulang kat kita kalau tak nak pegi situ boleh tukar2. Alhmdulilah dapat Supir Islam. Sangat humble and sangat senang nak suggest tempat makan halal and murah. Kalau yang jenis adventurous nak gerak sendiri, boleh la sewa motor. Tapi tengok jalan raya kat sana, haih kecut perut orang sana kalau bawak kereta or motor semua tak makan saman. Main mencelah je.ada lampu isyarat pun tak ada makna.LOL.
tu la Pak Adit

first thought, ingat supir bawak naik angkot. hehehe


P/S : If ada sesiapa nak ke Bali, perlu kan supir yang best, boleh la guna perkhidmatan supir yang penah bawa kami tu. Just search 'PAK ADIT BALI' via facebook/instagram.

Later will update more soon.

Thank you for reading these.

Muchos,

Farahshahidah

19 September 2016

Buku Baru

Assalamualaikum and Hi !
A long time no update. Masih lagi seorang blogger dalam belog picisan ni. Mih mih.
Phew. Where should I start? Em okay.Syukur ke hadrat Illahi..dengan limpah kurnianya I telah pun melangsungkan perkahwinan on 26th Aug 2016 dengan pilihan hati. Heheh. Pejam celik pejam celik kahwin dah. After bertunang dlm tempoh tak sampai setahun..11 bulan jee.kihkih.
I nak this blog also grow up with my perjalanan hidup lepas ni. Now dah nak hampir sebulan menikah. Alhmdulilah.. Serious totally berubah habis my troughout life. Dari kerja, pindah rumah..tambah saudara mara.. Dari dok bilik sorang now hidup berdua. Everything hve changed! Dengan cepat dan pantas.
Rasa berbulan buat preparation kahwin and then sekelip mata da kahwin. How time flies. But syukur Alhamdulilah everything goes smoothly. Patotla kawan2 cakap kau akan rindu balik saat buat preparation kahwin..segala stress and happy bagai. Semua jadi kenangan. And sebagai ganti untuk release all uour stress, poie la honeymoon.ehee.
So, later I'll compile all my memories kat dalam belog yang I sayang sangat nih. InsyaAllah.
Thank you for reading this.
Muchos,
Farahshahidah
Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign