Blog Farah Shahidah: February 2011

shushivid

26 February 2011

my interest..!!!

Assalamualaikommm..!!


aku obses gila pada cerita2 fairy tales....
sebot aje sure aku excited gila tengok cerita ni...
mengalahkan kana-kanak ribena tengok citer karton tiap2 pagi sabtu..hahah

biasanya orang suka mende macam fairy2 and princess bagai ni
masa zaman kecik2 cili api dulu...
biasa lar budak2 perempuan....
T_T


until sekarang...aku still minat tahap dewa dengan semua yang berkaitan
dengan fairy tales...
tak kesah lar dari segi karton nya ke....
movie ke...ape2 aje lar.....


aku akan jadi excited gila bila dapat tau ada movie related to fairy tales...
aku akan jadi tak keruan tak boleyh belah nak jugak tengok citer tuh...haha
begitu lar perasaan aku....
aku harap sangat pasni ada lagi keluarkan movie2 terbaru yang besh2...
penoh fantasi...and erbaek wokk...!!

bajet mau jadi ala2 princess la kunun-kununnyeee...hehehehe
tak pe la..berangan2 pon boley....hahah...
aku suka princess2 ni.....



Rapunzel


Snow White


Cinderella


Belle...Beauty and the beast


princess ariel



sleeping beauty


Jasmine


Alice in Wonderland



Haha..this is not bodak-bodak okeyh..
semua generasi pon boley suka...!
but i dont know why...
mende2 ni buat aku rasa cool..!haha....


okayhh..thanx 4 readingggg...!!

24 February 2011

masa itu memang le emas..!

Assalamulaikomm..!!!


even tengah sebok menghadap buku..past year revision segala....
aku sempat jugak mengupdate...
dah terang2 tajok entry tu da kata masa itu emas..!!keh3..
tak salah kau nak update ke hape pon kan...
pandai2 manage ur time laa...


bagi aku sekali sekala layan belog ni...
sambil2 kau dok taip2 berpanjang jela..
boley buat kau muhasabah diri balek kekadang...
ada positive nya jugak okeyh..!!


bagi pelajar korang yang pelajar ipt macam aku ni...
tiba musim test bagai..
sure rasa macam nak tercabot nyawa *poyo gilaa risau tak habes cover chapter la...
tak terhafal lar..tak ter catch up laa...
laen lar kau orang yang memang laher2 sudah semarrt gila...
sekali ajau teros paham dah...
*alangkah bahagianya dunia ini..T_T




memang bajet..!!
test yang berderet2 memang dugaan buat aku...
tapi dah tu jalan yang kau pilih.....
teroskan...agi idop agi ngelaban...!! yeah


untuk minggu ni jew...
pasni test yang bakal2 aku menghadap....
FAR (akaun)..MAF 320 (costing)..Audit..Tax...BEL (english)..MAF 330 (finance)
memang sangat bahagiaa!!!
I love test....!!!! muuaxx..hahah




wif rakan-rakan seperjuangan.....
*bajet haje...dudok belakang buat hal sendiri...memang haremm..! :P





ngee~~wif zue bukan zoo.. -_-




untuk semester ni aku merajen kan diri ke library..keh3...
walau muka tak macam budak library...*okeyh tak pe..>_<

23 February 2011

talking about FOOD..!!

Assalamualaikommm...!

cerita pasal makan..makan..and makan....
starting from now...
i need to control makan...yeah..!!


makan memang sedapp..!!!
bila kau punya metabolisme badan kurang...
nasib kau lar kena control makan...
nak naek bila2 masa aje boley.....
tapi nak turon mak datok makan masa...
and sangat perlukan usaha berganda2...
huh.....





dapat pulak makan air tangan sendiri...
memang tak lar nak berdiet2 bagai ni.....
orang kata dudok rumah sewa ...
makan kena sekat sket....
konon save bajet...!!
sape kata??



masak aje..kalau nak berjimat...
tong2 duet barang dapor.....
sure belanja kau orang tak sama macam kau orang makan kedai hari2...
nak kata penat...tak jugak...
pandai2 kau lar manage ur time.....
tu buat aku makin selera shot skang,...adehh






dapat pulak bila ada masa free...
plus terajen sikit.....buat la makan2 spesel sket...
spesel tak spesel sangat lar....
1 hari tak yah makan nasi tapi gantikan ngan makanan laen...
teringin Mee sup lar...spagetti lar...laksa lar...macam2 lar kan...
buat haje...
tak payah makan kedai...buat aje sendiri....





bila terindu2 pulak nak makan luar....
ye lah.asek dok makan umah aje kan....
alang2 beli barang dapor....
balek2 pi JJ...tak pon Mydin...tak pon Tesco...
ada lar jugak Pasar Besar kat Melaka Central tuh....
dah penat pusing tawaf satu shopping.....
mengalahkan femly beli barang dapor....
singgah2 lar jugak food court berdekatan....



haa...order lar kau nak hape pon...
tapi order tu laen lar dari yang laen sket...
yang kau tak boley buat kat rumah...keh3...
contoh...sziling ke...chicken chop ke...



haa tak pon kuetiaw tomyam...
cop2..boley aje buat kat umah..haha...
nie peberet kami....
beza nya kami order laen2 mee...haha
cam aku mee kuning...ain kuew tiaw...bella bihun..hahah
macam2 pesen kau orang... :P



sekarang ni...nak cakap pasal makan banyak2 dah tak rajen dah...
aku ngadap cereal..oat....buah-buahan..kismis...
nak makan nasi?boley.... sekali aje lar...
nak jadi macam dulu...ngee~~


tak de dah junk2 food ni..hopefully..! >_<


nak sangat makan jajan??tak yah...
mam je aiskrim...hahaha...
peberet aku kebelakangan ni.....LOL...
jempot makan aiskrim ni ye....
jempot tengok aje...hahaha


thanx 4 readinggg!!

22 February 2011

PART 1....KL..aku datang!

Assalamualaikomm..!!

bertemu lagi dalam belog aku..kui3...
and aku benci bila aku dah lama tak update..
mula lah malas nak jengah belog....
tapi pasal dah lama sangat..kena lah aku jengah jap..kui3...
post ni sepatotnya dah lama dah buat..
tapi aku tanggoh2 kan pulak....
the last two weeks lebey kurang la..hahahah..
aku ke Keyyel...
tau ape itu Keyyel???
Keyyel means KL....
aku memang sebot macam tu...haha
saje tak nak expose sebot perkataan KL tuh...kui3..


Aku ke Keyyel ni before my great grand ma meninggal....
disebabkan aku ke sana jugak lar aku tak berkempatan nak kejar masa
nak jumpa my moyang untuk saat terakhir.... >_<..so sad..!
but apa boleh buat...sume nye dah tertulis aku tak de rezeki tu...



Tujuan aku ke Keyyel nak pergi jengok member lama aku
masa aku belajar kat Kolej Polytech-Mara,Cheras,KL before aku masok uitm...
aku penah belajar sana 1 sem aje...
dapat Uitm aku cabott..!!heheh
but friendship aku dengan budak sana sangat kuat..okeh!
After belah dari kolej tu...we ada decide nak slalu jumpa even sume da buat haluan masing2



before ni aku ada pergi sana...tu pon masa aku baru sem 2 diploma..hampeh..!
itu je lar kot..hahah..lama jugak menyepi...
so tu yang bila budak2 sana dok sound2 aku pi sana...
alang2 masa ni lom bz ngan test bagai...
aku pon on lar...tu pon kejap sure kejap tak sure...heheh...



ni cluzmate aku, Lan..skali otw ngan aku..
sapa lagi kalau bukan bus driver yang bawak aku gi sana..kah3...
before jalan...sempat lepak McD..yum3...
mengumpolkan fat2 yang berdouble2..adoyy..
si Bella pon ada jugak..tapi pic dia tak da...aik...??




we bertolak kol 5..yeah...
dalam bas dok pot pet pot pet ngan Lan...hahah..
sampai tak sedar aik dah sampai dah Bukit Jalil..kui3.
Destinasi sebenau yang aku nak pergi ialah
umah ex skulmate aku merangkap budak KPTM aku..Fatin Lyana..
eh2 bukan Fatin Liyana blogger femes tu okeh..hehe






ni la adek manes Fatin Lyana membe aku tu...
aku menompang umah dia lar...hahah...
datang2 umah aje...ajak maen masak2 malam tu...
wat bihun goreng....! yum3...



Si Fatin nie dok sewa umah kat Taman Cheras Indah
betol2 belakang KPTM aku...huhu...
windu pulak aku tengok area2 situ....
banyak gila babeng moments besh2 aku kat sana...
happening gila weyh...teringat pulak.. T_T



Datang2 je dah kena dera goreng bihun..ayark...!
then makan2 la dengan housemates Aten yang laen...
mostly budak rumah dia bawah setahun daripada aku..hehehe..
hadek2 semua ni...tomey2 diorang...>___<



malam tu tak pegi mana pon..
juz kuar beli barang nak buat bihun...
pastu dok lar kat umah sampai tertidow2..ngee~~
becoz esok nya Aten nak bawak aku jenjalan..ngee~~
aku siap dah roger ex clumates aku yang Kptm nak lepak ngan diorang..hahah..



besoknya.....kitorang gerak keluar umah dalam tengahri cmtu lar...
upenye si Aten dah buat planning dengan membe aku sorang ni...si Alien a.k.a Acap..
tapi dia bukan budak Kptm ar..Melaka aje..
now nga praktikal at Shah Alam...
do kitorang jumpa kat Dataran Merdeka...




Dalam pada otw ke Dataran....
aku terlalu satu tempat ni...Pudu Ulu...
wahhh windu gila kentang ngan tempat ni...!!!!damn!
tempat rekreasi kat area Shamelin...
dulu2 selalu aku lepak sini...
sebab tempat ni gila besh..cantek and sangat besar...!




suddenly aku dapat kol dari Bella si housemate aku tu...
dia pon otw ke KL jugak...hamboi..!
dengan B-hep tercinta dia..kui3....
before jumpa Alien...aku ngan Aten pi pickup si Bella dulu....
so Bella follow aje lar ktorang sampai kat Dataran Merdeka..



Jumpa aje si Alien....
siap fening2 nak gi mana..hadoi..
takkan pulak aku nak decided kan...last2 Sunway jugak yang dipilih..keh3...
ten berkonvoi lar 3 kete ke Sunway...
mak datok sket men sesak lagi ke sana...





hehehe..maap lar...nak smbong cerita..
tapi terpaksa berhenti..
no pic lagi buat masa ni.....
aku akan continued pas dapat pic nanti... :)
tunggu yerr...




ngee~~~tak pernah2 pakai sunglasses
tetiba nak testing pulok...tak besh -_-


papai...thanx 4 readingggg!!!



18 February 2011

aku dah jumpa penghilang stress aku !

Assalamualaikommm..!!!


penghilang stress yang aku maksudkan ialah AISKRIM...!!!
ye kawan-kawan.... :)
akhir2 ni aku kerap sangat makan aiskrim....
aku bukan lar gila makan aiskrim...
tapi boley jadi sekarang ni...
aku boley melilau cari aiskrim...


contohnya bila part2 aku bengang sekejap tu...
pastu kekadang tu penat gila babeng...
stress pulak ngan macam2 hal...
makan aiskrim teros wa boley jadi cool macam aiskrim jugak...


ibarat aku makan je aiskrim tu...
aku boley syokkk sebentar...keh3....





wa layan solero..sluurrpp...






wa layan jugak cornetto...
bajet dalam cerita Inikah cinta tu..hahaha...
tapi wa seronot dapat jumpa aiskrim perisa peberet wa...Blackforest..!






choco-top..!!ha sangat sesuai bila musim2 bajet lari..keh3






Mc Flurry time terasa macam bagos2 sket..keh3...
boley posing sambil geget2 sudu...hehehe...






cornetto royal chocolate...yang si Akim suka makan benor tu..hehe..
sambil usha minah Royal Strawberry..kah3...






tapi cemana pon aku jatoh hati jugak pada kau Cornetto Royale Blackforest..yum3....



kau orang sure ada jugak mende2 yang leh reduce kan kau orang punya stress kan??
tah2 kauorang nya lagi pelik2..kui3...
anyway sape nak belanja aku aiskrim memang kau orang yang superb..!!!
hahaha...


okayhhh thanx 4 reading... T_T

16 February 2011

saya suka jawab soalan yang ditag.!


salam.. !!
nie aku nak tolong jawabkan soalan2 yang ditag...
sambil2 tu boley la isi masa aku yang kekadang tak de idea nak update...
sudah semestinya aku nak kan idea yang spontan keluar dari paleotak aku ni...
okayh marii usha ye..!!

Apa yang penting dalam hidup anda?

Pertama sekali Allah s.w.t...sebab hanya pada-Nya lah tempat aku mengadu semua perkara yang berlaku dalam hidup aku...Sebab aku percaya Dia maha mendengar dan mengetahui apa yang tersirat dalam hati aku....Kedua..my mom..yang melahirkan aku....next is my dad...serta keluarga aku......
turut serta kawan-kawan seperjuangan....teman kala susah dan senang....

Kalau kebendaan pulak?
Benda pertama paling penting bagi aku buat masa ni kot...handphone...ye la apa2 emergency senang....next lappy...aku boley simpan macam2..on9 bagai...

Apakah anda sedang bercinta?
nope...sekarang tidak lagi...mungkin akan datang... T_T

Seberapa lama anda akan mencintai kekasih anda?
Jika mempunyai bf suatu hari nanti...and bila aku rasakan dia pon betol2 sayangkan aku seadanya...aku akan usaha untuk cintai dia selamanya..hahahah...ayat terbaekk wok!

Novel/buku/majalah terakhir yang anda beli?

story book..Judulnya emm..eh lupe lar..aku ade story kat entry sebelom ni..hehe

Nama penuh anda?

Farah Shahidah Binti Mat Hashim

Antara ayah dan ibu, mana anda paling rapat?

Em..of course my mom...sebab mak lar tempat aku luahkan probs...mintak pendapat....and so on...

Namakan orang yang anda betul-betul nak jumpa?

Antara orang yang aku berangan nak jumpa..firstly...Datin Sri Dr.Hasmah...isteri Tun Dr.Mahathir....
tak tau lar nape...aku minat ngan beliau since aku sekolah menengah lagi...hehe..aku penah baca kisah beliau dari kecil sampai ler besau...so aku cam tertarik ngan cara beliau punya prinsip hidup...fanatik punya pasal...untuk tugasan Sejarah masa form 3 aku ada wat pasal beliau untuk Tokoh yang diminati..hehe..
laen dari yang laen beb..!
Secondly...teringin nak jumpa Lisa Surihani....beshnyeeeee...!

Adakah korang basuh baju sendiri?
Of course ler basoh sendiri..sapa lagi nak basohkan baju aku...kalau bukan aku...tak de bibik2 nyee..

Di manakah tempat yang betul-betul anda nak pergi?
em bercita-cita nak pergi Paris...tak pon Mexico....wahh sangat seruunuutt...

Pilih satu. Peluk atau cium?

Saya pilih pelok..! pelok ni menenangkan....

Bilakah tarikh hari jadi anda?
4 Januari...dah lepas dah ponn

SAPE2 NAK JAWAB SOALAN TAG NI BOLEY LA AMEK... :))



14 February 2011

saya sayang moyang saya

Assalamualakomm...



kali pertama berlaku dalam hidop saya...
pemergian sorang insan yang paling dekat dengan saya
dah pon berlaku dalam keluarga saya....
disebabkan rezeki bukan ditangan saya...
saya telah kehilangannya tanpa sempat menatap mukanya kali terakir...
betapa useless nya saya..!


dia yang saya cuba maksudkan...ialah nenek moyang saya....!
kenapa saya kata dia antara paling dekat dalam keluarga saya?
ye dia seolah2 nenek saya dan saya ibarat cucunya...
dari mak saya kecil baru berapa minggu dilahirkan...
nenek moyang yang jaga dan besarkan mak saya...
semuanya disebabkan ayah kepada mak saya terpakse berhijrah sementara
kerana tugasnya sebagai askar...
ditatangnya mak saya ibarat menatang minyak yang penoh...
cucu...sapa tak sayang lebihkan....


oleh kerana terlalu sayangkan mak saya....
moyang ambil keputusan untuk menjaga mak sampai dewasa
dan menganggap mak saya adalah anak kandongnya...
jadi dari kecil sampai ke alam persekolahan...
mak tak dibesarkan bersama adik bradiknya 14 orang yang lain...
mak hanya menganggap mereka semua itu kawan2 dan jiran sepermainannya saja...


tiba satu saat...moyang terpaksa memberitahu mak yang dia bukan la mak kandong mak saya..
betapa luruh hati mak...tapi apakan daya...
mak harus terima....orang yang pernah dianggap jiran semata-mata itu
adalah keluarganya sendiri.....
walaubagaimana pon...mak tetap tinggal bersama moyang...setelah dapat tahu diri nya sebenar..


mak tinggal disitu sehingga lah mak ke alam remaja..bekerja dan bernikah akhirnya...
hinggalah saya dilahirkan kedunia ini...
saya juga menganggap moyang itu adalah nenek saya...
saya manja dengan nya...semua yang saya mahukan..
moyang akan tunaikan walaupon dia sempat merembat saya
disebabkan kenakalan saya ketika kecil..hahahah...


saya bahagia setiap kali raya beraya di rumah moyang saya...
terujanya saya setiap malam raya...
moyanglah orang yang paling risau sekali kalau semua persiapan lambat dibuat...
ye moyang seorang yang tak suka bertanggoh...
kerjanya pantas....!


moyang juga selalu menyebelahi saya tatkala saya dibelasah oleh mak..hahah...
setiap kali saya atau adik beradik saya dimarah mak...
moyang akan marah mak saya...
moyang tak suka mak garang dengan anak-anaknya...


saya jugak rindu masakan moyang saya...
moyang sangat suka masak asam pedas ikan parang....
saya suka sangat makan asam pedas dia...
sampai saya rasa mak saya pon kalah..hehehe...
moyang tak pernah biarkan saya tak cukop makan bila kat rumahnya...


ye saya akui...saya sangat nakal dan degil ya amat ketika kecil...
biasalah...pernah rasa dibesarkan di kampong...
saya selalu buat nenek moyang risau...
bak kata moyang...dia tak mau saya campor ngan budak nakal2 kat kampong...
tapi saya degil...saya nak jugak...sebab saya nak main...nak ada kawan ramai....
bila saya tak ada depan mata nya...dia akan jerit2 panggil nama saya...
moyang mau saya sentiasa dok depan mata dia....


mak selalu cerita kat saya...dari saya bayi sampai lar besar..
moyang yang mengasoh saya ketika mak dan ayah saya keluar bekerja...
bila saya sakit..moyang beriya-iya risau dan jaga saya...
dia takot apa2 jadi pada saya...
bohong lar saya tak pernah melawan kata moyang....
how rude am i?
makan pakai suami nya iaitu atok moyang saya dijaga dengan baik sekali sampai bila-bila...



bertahon tahon sudah pon berlalu.....
saya dah pon masok ke asrama...ipt dan sebagainya...
kami dah jarang jengok moyang.....
tapi bila ada masa pasti kami excited nak balik sana....
suka dudok kampong... :)
moyang pon makin lama makin uzur...disebabkan umor nya sudah menjangkau 90-an..


nenek tak pernah sakit yang bukan-bukan...
matanya still terang...pendengaran sangat ok...plus suaranya sangat-sangat lar lantang...
tapi moyang dah tak berdaya nak bangon sangat...
tulang sudah tak larat....
jadi bila raya...agak suram sket bila beraya kat kampong.... :(


tiba satu saat...nenek saudara saya menjaganya...
jadi disebabkan moyang ikot balik ke rumah nenek saudara saya,
kami tak dapat lagi merasa malam raya di kampong..
hari berganti hari...moyang makin uzur dan uzur...
sehingga nak makan perlu disuapkan...
berak kencing perlu disettlekan.....seperti menjaga bayi yang baru lahir....



jadi kami semua bergilir-gilir menjaga moyang...
moyang tak mahu ke rumah orang laen...
dia nak tinggal di rumah nya sendiri....
tapi saya sendiri tak sanggop lihat keadaan moyang tinggal berdua saja di rumah nya...
dengan keadaan rumahnya pon dah agak usang...seusang umornya...


rumah moyang dah tak ceria seperti dulu....
sekelip mata saja segala-galanya berubah....
saya seperti rasakan baru semalam saya makan asam pedas moyang...
saya pernah conteng2 kaki moyang yang putih gebu tu....
saya bercerita dengan moyang....macam2...


ketika saya menulis entry ini saya tak dapat menahan sedey saya...
di saat moyang bertarong nyawa...
saya tak ada di sisinya...
kenapa saya tak dapat peluang itu???
ye sume kata saya memang tak ada rezki...
saya rasa seperti mahu menjerit sekuat hati yang saya nak jumpa moyang..!!!


di saat saya bergembira bersama kawan-kawan...
moyang menghemboskan nafasnya yang terakhir...
saya tak sempat kejar masa untuk jumpa moyang...
bila saya sampai moyang sudah dikembumikan...
saya hanya mampu menangis dan menangis....
petanda apa semua ni??kenapa saya tak dapat jumpa moyang??
untuk terakhir kali???
kenapa semua dapat tapi bukan saya??saya tak faham...
tolong fahamkan saya....


ye saya pasrah dengan ketentuan Tuhan....
walau pun saya rasa sakit sangat-sangat...
saya tak sangka dia akan pergi dulu......
tinggallah atok moyang saya seorang.....
atok sangat sedih bila nenek pergi untuk selamanya...
nenek moyang yang selalu ada bersamanya......


tak ada apa yang boleh saya katakan....
hanya mampu doakan moyang ditempatkan dengan orang2 yang beriman....
dan tenang di dunia sana....
moyang merupakan yang pertama saya rasa kehilangan.....
semua memori bersama moyang...saya tak mungkin lupa sampai bila-bila...

Semoga rohnya dicucuri rahmat oleh-Nya.. :) aminnn....









11 February 2011

makan..makan...makan

Assalamualaikomm... :)


cerita pasal makan memang sangat best!
sapa tak suka makan kan?
anyway...akher2 ni aku sangat teruja dengan makanan..
bak kata orang tua2...tolak batu dengan kayu je la kan... :P
ye aku sangat berselera sekarang....
nak kata bahagia tu takde la..
orang kalau frust ke tension ke...takde slera nak makan,..
tapi aku tak okeh...makan tu la cara aku nak reduce ketensenan aku ni..kui3...



tapi aku punya makan tak ada lar sampai tak hengat dunia okayh..!
still beringat jugak kadang2.. :P
paling tak boleh belah setiap kali balik umah aku tak boley tahan2 pasal makan..
ye la makan makanan air tangan mak kau orang kan..
sure selera gila..even mak kau masak sambal goreng ngan telor kerbau semata...kah3..
plus jugak...korang tak yah lar risau nak kuar duet ke kan...
nak makan aje tros ke dapor.....heheheh...


since aku belajar dari sekolah sampai now..
bila kat ostel aku jarang lar makan 2 kali sehari...
kalau kat ostel sekolah dulu...time makan sedap je la baru aku turon..hahah..
tau2 aje lar makanan kat asrama tak sume perfect an...
tapi makan tengahari je la aku wajibkan turon... :P


sama jugak dah masok u nie...aku tak kuat makan pon..
sehari sekali je woo aku makan..
nak kata saving tu tak jugak...
nak turon tu tak brape nak rajen..hahah...
so dah biasa la jugak makan sekali sehari....
kalau dah tak tahan tu aku terpaksa la buang keegoaan aku tuh...
kena cari jugak..emm >_<..lapau uh...lapau..



bila ada chance balik umah...
aku seolah2 balas dendam tahap gaban...
tak kulepaskan peluang untuk menyantap apa aje ada kat umah..
hehehe...no diet2 pejadah kat umah...
cian mak aku dah masak penat2 aku balik tak makan..keh3...




tapi dah dudok umah sewa sekarang ni....
kitorang dah tak makan luar...so lebih saving kot...
setakat ni kitorang rajen lagi untuk masak2 bagai ni..hahah....
seminggu sekali we spent untuk beli barang dapor.....
setiap gap kelas kitorang makan umah je...
sape kata tak sempat???sempat aje...nak golek2 tido pon sempat..hehehe...




antara menu yang kitorang penah masak ler..:P
yumm3



so bila dah masak2 bagai ni...
tak nak bazir..kena ar makan untuk malam jugak kan....
hari2 tak penah mis untuk makan tengahri and malam...
so tak dapat lar aku nak diet sket untuk cover balas dendam aku masa cuti sem tuh..ayark...hehe



jarang betol makan luar sekarang...





disebabkan prosperity dah ada kat mcd...
tak dapat lar ku tahan2...



diorang pon tak lepaskan peluang... :P



habes lar..kalau aku biarkan memang chubby gilar la aku pasni...
semester ni memang buat aku slera macam makan kat umah...
risau aku ler...
tau2 je laa..nak naek berat badan memang lajuu haje kau ye...
tapi nak turon kemaen susah mak datok lagi...
wa tak sanggop...:P
wa kalau tinggi cam Nasha Aziz ke tak pe lagi kan...
wa tak nak lar berat wa tak seimbang ngan ketinggian...
setakat ni memang ideal lagi.....
tapi aku still rasa tak besh nak bergerak ke mana2..haahah...



hye.!saya fasha sendat...saya tak suka pipi saya..smekom.. :P


so....currently aku akan cuba lakukan something lar kan..
memang susah and memang amek masa yang lama...sob3..
tapi yang penting saya sihat dan kuat...hehehe!


thanx 4 readinggg.. :))

10 February 2011

mengepet sorang-sorang


saya tak pernah rasa terhegeh2 tu camane...


saya tak pernah rasa apa itu jelesh..


saya tak pernah rasa tertunggu2 msg someone..


saya jugak tak pernah rasa nak aje maen msg 24 hours.,


itu semua dulu....


sekarang giliran saya pulak yang rasa...


eii tak suka la jadi camtu...


mana pegi ego saya??


ye maybe saya kesunyian sekarang...


that's why saya rasa macam tu kan....


tapi saya tak nak layankan sangat rasa camni...


takde pe yang saya dapat pon okayh...


menanti sesuatu yang tak pasti...hahaha..






owhh sejak bila saya dah pandai cakap macam ni ye??


^_____^

09 February 2011

selalunye la kan...


Assalamulaikommm..!!!




Orang raya Cina kau pon nak raya jugak...
seminggu cuti rasa macam berbulan2...hahah
balik umah bawak buku sebeban...
yang di usiknya selai dua...
orang yang sebok nak kawen...
kau pon tompang sama...
siang and malam dok sebok uros kenduri kendara...
makan nasi minyak bagai...


cuti seminggu pon dah berakhir..
dah takde dah kedengaran bom mau pon bunga api...
bubbye Taman Bemban Jaya...
Buubbye jugak pada uncle untie depan uma...
bubbye mak ayah adik semua...
dah kena belahh dari umah balik umah kedua...
ni masa kau ngadap buku pula...


Bila kelas sudah bermula...
rasa macam baru masok sem baru...
hahah..ni la yang aku menyampah kalau dah nama cuti...
penyakitnya kebal ya amat...
bak kata lect.. 'aik cuti raya cina tak abes2 lagi ke"kui3...
apakan daya......
no more rest2 lebey2...
okayy sila kan blah semua penyakit2
yang menyesatkan aku daripada nak blajar..
syuhh kauu.....



em ini saje entry for malam buta ini...
^___^

p/s : plis doakan kejayaan bersama yee :))


jempot minom kopi..:P

07 February 2011

story about si Fasha

Salam to all dearest..!!


currently baru balik dari kelas FAR...(accounting class)
sangat tak besh bila gi kelas badan cam tak sedap je..emm :(
niat hati rasa nak ponteng je an...keh3...
tapi tak boley ar kan..sekali skale boley laa...


bukan apa..tak masyok ar pegi kelas pastu ada je keje aku tak buat...
sape soh kau tak buat kan..kui3...
siyesly...subjet FAR sem ni aku cam liat nak masok ar..
padahal lect dah sporting dah...
so aku kena lar work hard kan untuk pastikan FAR sem ni aku leh buat..
kata accounting student...kena la conquer subjek ni an...


okayy...wut i want to story is...
pasal nama FASHA tuh...most of blogger yang follow belog aku ni tau nama aku FASHA..
yeah bajet name betol la pulak kan..keh3...
ha ni aku nak kasi tau an....
yela memandangkan dah bape kali dah aku jumpe blogger yang shout kat box sebelah tuh..
cakap "eh nama kita sama la fasha"
heheheh...


actually...nama FASHA tu nama panggilan aku masa zaman muda mudi dulu..
eh cam ar aku dah tua lak an..kui3...
start dapat nama tu masa form 1..
time uh aku dapat masok sekolah asrama..
then bese ar....hari pertama masok kelas...
belom belajar ape2 lagi kan...ye ar cekgu sebok dok urus macam2...
bape hari tah kitorang tak start2 belajar lagi...
so datang kelas dok ar lepak2..maen..gosip2..ada jugak tido2..keh2..
standard la tu pelajar asrama...plus sekolah aku tu sejenis je an...takde laki2..
so kau nak tido cemane pon tak de hal la..:P



then aku pon naek bosan and naek muak sebab dah nak dekat seminggu cam tu je an...
hari2 datang sekolah takde nak buat ape...
dalam hati terpk gak..
eh skolah asrama memg camni eh?jarang belajau??hehe....
so aku pon buat je hal aku...
tido pon sudah...borak2 pon sudah...last2 aku men conteng2 kat kertas...
nak2 aku ni kaki menconteng..kui3...


bila start menconteng memang kadang2 tu aku pon tak sedar pe yang aku conteng..
hahaha..boley pulak an...tau2 je dah penoh kertas....
so masa conteng tu..aku saje je an gatal2 nak men sambong2 name...
aku pon tulis FARAH SHAHIDAH.......
em belek2 nama tuh...
pe le yang leh aku shortform kan ek...
cam tak boley je an..ye la ada orang nama dia FATIN panggil ATEN...
FIZA leh panggil PZA...
cam nama aku cam tak leh lak an....



suddenlyyyy....aku pon dapat le ilham gabongkan 'FA' ngan 'SHA tu...
so jadi la FASHA..keh3..eh macam okeh jee..hahaha..
tapi masa ni FASHA SANDHA lom pemes lagi tau...aku pon tak kenal dia..hahah
then aku lukis la nama tu besau2 kat kertas..
siap kaler2 lak uh...



then disebabkan letih kot dok pikir buat mende2 tu suma...
aku tertidooo...kah3...
rupa2nya dalam pada aku tengah tido tuh...kertas yang aku dok conteng2 tu
jatoh melayang kan lantai....
so ada sorang budak kelas aku ni...
terperasan lak kertas tuh...
dia pi kutip then baca....
pas tuh leh pulak dia kejot aku ngan panggil nama FASHA..
aku cam terkejot jugak ar kan...
eh tu bukan nama yang aku conteng2 tadi tuh ke..hahaha,...



haa ni la dia yang bertanggongjawab menyebarkan nama FASHA tuh...kui3..



nama kawan aku ni Hafizah Mohammad..tapi kitorang panggil dia Pijot..heheh...
apa lagi dah dia panggil aku nama tuh...abes lah budak2 kelas aku pon perasan...
pastu aku pegi Dining hall pon ada panggil Fasha..
aku pegi surau pon ada lak sebot2 FASHA..
tapi aku cam tak berkenan lak an...
mak aku bagi sedap2 nama Farah...
aleh2 dapat fasha....hahah...


lama2 tuh makin ramai lak dah sedap panggil aku FASHA...
satu sekolah beb...cekgu2...senior2...junior2...adeiii...
da tak boley buat apa dah....
aku pon terima la seadanya...hahah...
ye ar..kat sekolah tu ramai je nama Farah....
badge aku je tah bape orang nama Farah...
so ape salah nya aku bio je kan orang panggil aku ngan nama fasha...
tak de la bila ada orang jerit2 nama farah...
aku pon ikot perasan nyahut lak kan...keh3....



so nama tu pon berterosan sampai lar aku form5...
melekat...so takde sape dah yang panggil aku Farah..
melainkan my beshpren Fiza...
but after tamat SPM...
aku pon dah masuk belajar macam2 tempat...
em i think dah takde orang dah nak panggil aku ngan nama FASHA tu lagi kan...
tapi ada jugak la...
maybe aku ada cerita kat diorang plus...
kat buku2 and barang2 aku letak nama FASHA...
heheh..dah terbiasa sebenarnya...:P




aku hope dah abes sekolah ni ada la jugak panggil aku Farah..
but i don't care if ada sapa2 nak panggil aku Fasha..
doesnt matter..hui3...
dua2 pon boley....hahaha...
so i hope followers tau lar crita sebenaunyee..kui3...

okayy dehh...need to study more and moreee...
anyway I loveee my namee..heheheh....



thanx 4 reading...:))

06 February 2011

saya nak kongsi ada satu produk best ni...!!

Assalamualaikommm..! :)


Aku dah pun balik umah sewa...
cuti seminggu rasa cam cuti sebulan...keh3...
so aku balik awal sikit ar...
macam2 mende nak di settlekan...macam banyak la pulak kan:P
so dalam kol 11 aku dah otw balik..
then sempat singgah Mydin Ayer Keroh..
Hari ni si Bella amek aku...
macam biasa keje kitorang beli barang dapor...



dah settle sume...
suddenly aku teringat nak beli something....
toner aku dah abes....
kebetulan kat dalam mydin tu ada orang promote
Safi Balqis Perfect 10...kan sekarang ngah sebok jelajah satu Malaysia...
and today hari terakhir diorang wat review kat sini....



nie la set Safi Balqis Perfect 10..



aku pon grab ar satu toner....then blah ke kaunter nak bayor.....
tibe2 bley pulak ada untie promoter tu tarik si Bella...
nak testing kulit muka dia....
aku pun ikot join laa kan....
memang besh ar..dia scan kulit kite...
and bley tengok gupe hape sebenarnye kulit muka kita ni...
macam2 lagi laa untie tu mencepet2 pasal Safi ni...hahah
aku pon dengar laa sampai terpisat2 dibuatnya..:P



memang aku akui...cehh....
produk Safi ni sangat bagus,without was-was...puas hati la jugak...hehe
sebab aku penah guna masa zaman sekolah dulu...
dari form 2 till form 4 la jugak...form 5 dah malas sket...
bajet busy stdy konon...kui3...
memang besh pakai die...
tak minyak2...tak melekit....



thanx God jugak kebetulan muka aku jenis jarang2 nak ada jerawat...
so tak de la sampai nak naek buntu nak pkir camne nak ilangkan..ngee~~
aku just ada dua tiga ketol..tu pon during PMS...
and disebabkan muka ini tak la putih gebu...cerah gila babeng..
so aku try ar produk ni....
korang pon should try produk ni...
produk ni bersih wa cakap sama lu...
so aku ingat nak pakai balik..keh3..



cara penggunaannya ialah :

  1. PEMBERSIH MUKA - Cuci muka korang sehari 2 kali..cara mambasuh muka mesti la secara membulat...and kerap dibahagian T muka...Ia membersih muka kita dengan lembut tanpa menghakis muka
  2. SKRUB APRIKOT - after cuci muka dengan pembersih muka ni..guna skrub ni 2 atau 3 kali seminggu.Skrub ni membantu menanggalkan sel kulit mati dan kotoran disamping mencerahkan kulit muka korang.. (memang wajib pakai skrub okayy)
  3. PENYEGAR - selepas cuci muka, gunakan penyegar just sebagai persediaan untuk menerima rawatan seterusnya.Ia tanpa alkohol, tidak melekit dan mencerah sambil menutup pori2 kat idong2 korang tu
  4. KRIM PELEMBAB SIANG SPF 15 - setiap hari kulit muka kita kan terdedah ngan matahari..so krim ni ada mengandungi perlindungan UV extra untuk lindungi kulit kita..elakkan jugak sapu krim ni di bahagian struktur mata ok!
  5. KRIM PELEMBAB MALAM - krim ni di pakai waktu malam sebab waktu malam le paling strategik skali krim ni bertindak nak perbaiki kerosakan kulit muka yang berlaku waktu siang.
  6. KRIM KONTUR MATA - haa yang ni sangat la sesuai pada korang2 yang alami gelap bawah mata tu....gunakan krim ni setiap malam untuk hasil yang lebih berkesan..bak kata untie tu..antara sebab2 korang ada eyebag tu..tak cukup tido..terlebey tido pon boley kena..selalu ngadap laptop...and during period..jangan kerap basoh rambot sebab time tuh darah kotor akan membeku kat area2 mata tu..tu yang golapp ajo tu..hehe
  7. KRIM KECANTIKAN - krim ni korang leh guna as asas solekan.ia bertindak menutup cela2 kat muka kauorang..huhu..leh la pakai time2 korang nak hang out tuh... :))

thats oll jee..hehe..kena rajen la kan...nak seribu daya..kui3...



see??Shila jadi duta terbaru... :))


after puas dengar bebelan untie tuh...aku pon dah tergrab skrub ngan krim mata..keh3..
dasar kuat terpengaroh aku ni...
si Bella pon terhamek 1 set lak tu...
wah2...mari sama2 pakai Safi Balqis ye..keh3..

tahx 4 readinggg :)))





05 February 2011

dedicated song

salam...

baru2 ni ade someone dedicated lagu ni kat aku...

aku tak penah dengar la pulak...tapi besh le lagu ni...

by AYUSHITA...berikan aku cinta...


Walau aku senyum bukan berarti

Aku selalu bahagia dalam hari

Ada yang tak ada di hati ini

Di jiwa ini hampa

*courtesy of LirikLaguIndonesia.net

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku

Mungkin akan ada cerita cinta

Namun ada saja cobaan hidup

Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta

Untuk temaniku dalam sepi

Tangkap aku dalam terang-Mu

Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta

Aku juga berhak bahagia

Berikan restu dan halal-Mu

Tuhan beri aku cinta

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku

Mungkin akan ada cerita cinta

Namun ada saja cobaan hidup

Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta

Untuk temaniku dalam sepi

Tangkap aku dalam terang-Mu

Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta

Aku juga berhak bahagia

Berikan restu dan halal-Mu

Tuhan beri aku cinta


lagu ni cam sesuai je untuk aku..hahah..

semua orang harapkan cinta yang datang dari Allah..

yang diberkati...

cam tu jugak aku... :))

enjoy this song okayyhh..!!luv u guys...


thanx 4 reading :))

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign