Blog Farah Shahidah: October 2012

25 October 2012

Raya Haji Part 1 : mari puasa 9 zulhijjah !



Hi..!
Assalamualaikom semua =D

I have captured these ..........



telah masuk 9 Zulhijjah 1433 bersamaan dengan Hari Khamis
mengikut kalendar islam....
iaitu merupakan HARI ARAFAH...

apa yang istimewanya ialah...

Allah memuji mereka yang berwukuf..

Allah membebaskan hambanya...



Jadi..jom lah kita berpuasa sunat Arafah dengan niat 
" Sahaja aku berpuasa sunat Arafah esok hari kerana Allah Taala "

p/s : ingatan buat diri sendiri dan juga semua...
sama-samalah kita kumpul amalan sunat sebagai tambahan for our ibadah...
hehe...puasa sunat Arafah ni boleh juga diniat untuk puasa hari khamis...

Salam Hari Raya Korban ya..!
and meyh pakat puasa ramai2... InsyaAllah =D

Love,
farahshahidah...


24 October 2012

bridemaid @ pengapit

Assalamualaikom =D


ini bukan entry pasal kawen-kawen... or pasal pengantin...
mau cerita pasal bridemaid @ pengapit...
korang pernah ada pengalaman as pengapit??
aku??
iyepp...tidak pernah aku impikan ke..or akan sangka akan jadi pengapit
for my relatives yang kawen...
dalam pada tak sangka sangka..dah masuk 2 kali aku jadi pengapit..hewhew..

baru 2 kali pon nak cerita..hahah..nk cerita jugak !

pengalaman pertama : wedding Busu

nikah

malam berinai

bersanding




ada yang kata best jadi pengapit becoz rileks sket...
takde la terlibat dengan kerja2 rewang ke ..
tugas just jadi P.A pengantin aje...hoho

my 1st time punya experience...
cam kekok almaklom macam tak retis mau buat apa...
kena arah baru buat..hahah..
terasa hampeh seketika...

jadi pengapit kena alert buat keje..
yela dah nama pon raja sehari..memang kena layan abes laa..
tu yang untung bila jadi pengantin nih...hewhew

pengalaman kedua : wedding kak nani


confident



so pengalaman second dah teror sket dah..haha..
tau je apa nak buat plus aku rapat dengan kak nani ni..hewhew

more story about pengapit :
  • dapat makan se meja dengan pengantin..hewhew..tem tu boleh lah anda belasah lauk2 pengantin sebelom orang lain sempat merembatnya..hehe...
  • kena cari baju yang sesuai untuk jadi pengapit..ye la sometime kena ikot tema..
  • sure sekali gambar kita pun bayak pulak dalam album pengantin..hehe
  • as I mention above...anda hanya perlu berkhidmat untuk pengantin..so kerja rewang kurang sket.. :P
i dont think la ni last aku jadi pengapit...
actually bohong laa tak terasa segan sebab kau kena expose muka atas 
pelamin jugak...
pastu dah dua kali...kalau berkali-kali...
mesti orang kata "eh kau lagi jadi"
tak pon " abes la kau..kawen lambat"
"bosan la muka kau jee"
and so on....hahaha..

setakat ni dah ada 2 request lagi suruh aku jadi pengapit..
tak masok lagi kalau kawan baik aku, Fiza kawen..haha "perasan":P
em itu pun aku cuba pertimbangkan la hasrat diorang..hewhew...

korang if ada pengalaman as pengapit boleh cerita sket..hehe...

thanx for reading =D

Love,
Farahshahidah






22 October 2012

Lona sudah melahirkan...

Assalamualaikomm =D

wanna tell u guyss....
my cat named Lona has given its first birth !!! yabedabeduuuu...
i feel like whooahhh...
macam dapat anak buah pun ada...
even it's just a 'kucing kampung' as commonly said by most people..huahua...
but Lona became apart of my life sekarang..haha...

as I tatang bagai minyak yang penuh...
how come I should ignore it...hewhew...
okayy.... -___-
tanggal 8 Oct 2012..
Lona delivered 3 cute kittens..a.k.a pewaris Lona..hahah..

ini Lona..tak kusangka perut mu berisi selama ini

sudddenly I got sms from my younger brother which is yang ada tahi lalat manes ituew..
"Elo kaq..tahniah ptik ucpkn pd kekanda,
kerna kekanda tlh mndpt cucu. Luna dh branak 3 ekor.."
(begini lah  bahasa sms budak2 sekarang >_<)
so I was like...biaa betikk!!hewhew...
so excited tahap dewaa...
because of I did not expect that Lona will giving birth as soon as this..
weeeee....

ini port Lona...strategik bukan??memang strategik...habis almari baju adik aku...

buat derkkk jeee


berdereeetttt...haha

Lona got 3 babies..sangat comellless okayh...
ada 3 patterns which are ..
white and black spotted
white with grey spots and orange
white and grey...AWESOME !!

Lona tidur tak ubah even dah jadi mak..hahah

this one paling manja...nak kepit je ngan mak dia..

this is call "independent"haha...tidur menyorok bawah katil..naseb baik tak kena pijak..!

so I would like to welcome to those 'anak-anak Lona' to this world..
siapa tak gumbira when your pet yang kau belai since kecik and became 'anak dara' gitueww
last-last became mother to its anak-anak...
what a suwwett experience melihat keturunan Lona yang akan datang
..Alhamdulilah....
Kucing juga adalah haiwan kesayangan Rasullullah s.a.w..
menyayangi kucing adalah antara sunnah Rasulullah s.a.w..
ingat tuuu...


waallahualam =D

Thanx for reading...
Love,
Farahshahidah..

06 October 2012

Get crazy with Summit shoes !! =D

Assalamulaikommm =D

sekian lama mencari kasut kegemaran..
tanpa mengira jenama apakah kasut itu...tidak kesah harga
cukup buat aku selesa and sedar kakiku ini special edition sket...
almaklom ketinggian yang tidak mencapai piawaian..hewhew...

aku bukan diantara cewek-cewek yang menpunyai collection 
kasut yang berpasang-pasang...
sehingga tak tahu nak sumbat kasut-kasut tu kat mana..
hewhew...collection aku sangat lah limited...

sebelum ini...aku memang tercari kasut yang menepati citarasa aku...
yeahh..i fall in love with SUMMIT SHOES since 2010...
dulu penah ada collection kasut ni..
and you know what...sangat selesasss and loikee it!!
tak tau la korang punya taste macamana...heee


kena dengan tema nya SIMPLE & MATCH...
memang design nya simple2 aja...but cantek LOL...
tak kisah lah from wedges ,flat ke or heels nya
sangat menarik perhatiankuuu ini...
colours pun sangat awesome...






cakap pasal harga...sangat affordable...which tak sampai pun ratos2..
semua collectionnya mostly bawah rm 100...
so bila dah fall in love aku pon join membership...
which I need to pay rm15...
Summit Shoes ni banyak menyediakan contest 
for customers ...special vouchers...
and kalau ada sales..memang heaven dimana korang boleh dapat pelbagai offer...
for yang dah join member....boleh lah dapat vouchers during your birthday...

Nita,my new housemate...temankan saya

beli ini

terus jadi membership...dapat voucher

my new collection...simple simple..but niceeee






mungkin lepas ini will more collection aku from Summit..hewhew..

thanx for reading..

love, 
farahshahidah

04 October 2012

changing from 'bad' to 'good'

bismillahirahmanirrahim.....
Assalamualaikom.... =D

semua orang ada keinginan untuk berubah...
yepp..i mean changing from bad to good side...
as I pernah mentioned before...
adalah fitrah manusia yang sentiasa inginkan kebaikan...
but dari mana patut dimulakan???

untuk berubah ada banyak kategorinya..
tapi yang utamanya ialah 'HATI"
aku sendiri mencari permulaan pada perubahan yang bakal aku buat...
semuanya bermula bila usia aku mencecah 22 tahun...
ye umur yang sangat matang untuk aku fikirkan soal hidup yang sebenar..

aku dahulunya banyak terleka..
banyak silap dan salah..tak lari drpda dosa...
aku sama seperti orang lain...
dalam umur yang muda mentah..
ligat bergumbira..menghabiskan masa muda..
enjoy sana sini...pantang dapat bebas...itu lah aku...

aku juga pernah mengenal cinta..
cinta yang tak pasti sama ada itu adalah cinta hakiki atau pun tidak..
tapi entah kenapa aku tidak bahagia dengan perkara yg dipanggil 'cinta' tu..
and membuatkan aku mengambil keputusan..
aku lebih selesa begini..no couples..no cintan cintun..
walaupun ada yang berpendapat aku memilih...
ohh jauh sekali...and ada yang tak jemu tanya..
aku ni tak mahu ada boypren ka??
soalan lali yang sering ditanya...
so tak da boy pren tak boleh kawen la ye??


tapi aku tak cepat melatah dengan semua tu..
aku tak salahkan mereka dan mereka...
cuma mereka tidak tahu apa yang aku rasa dan hakikat sebenar..
aku bukan lah mengharap sesuatu yang 'perfect'sentiasa..
walaupun ada yang sering beranggapan begitu...

cuma yang aku harapkan seseorang yang sangat hormati aku dan pendirian aku...
yang terima aku keranaNya..
tambahan pula dalam keadaan sekarang...
aku tak peruntukkan masa untuk memikirkan soal ini..
sebab aku percaya Allah sudah aturkan semuanya..
biar lah aku ubah diri aku...
cukup dengan dugaan yang aku terima sepanjang di IPT ni...
aku yang asalnya seorang yang periang jadi pasif..hilang fokus..
Allah duga aku dengan kegagalan...
supaya aku beringat denganNya..


untuk mendapat kebahagian sebenar...
kena lah ubah diri sendiri terlebih dahulu...
aku tahu sangat susah untuk berubah...
perkara yang susah itu lah kita kena perlahan-lahan cuba lakukan...
aku sendiri tak tahu dari mana patut aku mulakan...
hakikatnya aku dah lama terniat untuk jadi lebih baik...
cuma keadaan sekeliling yang adakala menghalang
aku perlukan sokongon and dorongan..

jadi dengan tu..aku dah mula ada habit baru....
suka baca artikal2 yang membolehkan aku memuhasabah diri...
blog-blog mereka yang menceritakan perihal perubahan...
tak tahu kenapa hati aku senang tersentuh bila baca penulisan mereka..
sehinggakan aku berkenalan dengan salah seorang blogger ni...
kisah bagaimana seorang yang dapat hidayah Allah..
lalu revert to Islam...
subhanaALLAH...


demi Tuhan...walaupun aku rasa sakit yang amat sangat ketika diuji dengan kegagalan
kali ini...aku masih boleh tersenyum..
walaupun adakalanya aku terasa betapa loser nya aku...
tapi aku kuat kan semangat yang tak seberapa ini...
to survive pada masa akan datang...

aku  pegang pada satu petikan ni...
mungkin kegagalan yang kita hadapi ini
adalah hukuman yang direct Allah bagi kat kita..
dan aku bersyukur pada setiap kegagalan yang aku alami....
kalau tidak kegagalan ini...
aku tidak dekat denganNya....


kepada anda semua...diharap  korang 
doakan saya semoga hari saya jadi lebih baik...
demi Allah saya ingin jadi lebih baik..dan saya ingin ikhlas
walaupun susah tapi perlahan-lahan akan saya cuba...
saya nak cari ketenangan and kebahagian yang sebenar2 nya...
terjadinya entry ini kerana saya malam ini saya betul2 tersentuh




wallahualam....


thanx for reading this entry 
love,
farahshahidah

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign