Blog Farah Shahidah: September 2017

shushivid

30 September 2017

DiariHamil : Third trimester,I am ready !

Assalamualaikum and hai ! =)

Dear anak umi, refreshing my last third trimester, I was so excited to see you, son! Umi still macam second trimester sangat aktif bawak perut ke hulu hilir, tapi dah mula cepat mengah. Berat pun dah bertambah, haha. Umi dengan abi still in honeymoon mode, sebab pergi mana-mana kat area JB ni kami pergi berdua. Time ni la nak kasik chance berdua puas-puas. Lepas ni lagi best sebab awak ada !Tak yah pergi jauh-jauh pun, pergi pasar beli ikan pun rasa dah macam pergi dating.LOLOL. Masa ni kami kerap pergi pasar KipMart Tampoi beli barang basah. I miss that moment. Sekarang nak bawak awak macam tak okay kot dengan environment kat situ.

Melaram dah tak kuat lately ni. sebab pakai apa pun macam dah tak lut kat muka.
Kalau ada free time, abi bawak pergi Mall, tengok wayang antara aktiviti yang selalu buat. Paling best dapat tengok citer Beauty and the Beast.weee. Rilek je mak yong dating berdua. Best jadi makyong ni dapat dimanjekan. Rasanya lah. hehe. Menang kerap keluar bila ada masa free. Abi kesian umi bosan. Port kami, Aeon Bukit Indah, Aeon Tebrau, Mydin (beli barang dapur aktiviti wajib), Imadi Petshop, etc


Walaupun masa ni, umi selalu dok sensorang kat rumah, tapi lelama I'm okay and boleh coop dengan environment kat sini. Nasib baik ada Mico. Kucing setia abi. dah 5 tahun teman abi dekat rumah ni. Umi tak dapat bayangkan kalau Mico takde. lagi umi sunyi. Atleast Mico boleh teman bila abi kena kerja malam. Masa dah hujung-hujung pregnant, si Mico ni asek bertenggek je kat perut umi. Mintak digosok kepalanya. macam tau2 je ada baby dekat dalam.

Satu-satunya wedding yang umi pergi masa dah sarat. my bestfriend kahwen, Untie Aween kat Taman Maju, Jasin.

Dah sarat-sarat macam ni pun gigih pergi tengok wayang lagi. memang kuat berjalan betul umi awak ni. Abi melayankan je
 Masa tu ada buat Baby Expo dekat Danga City Mall. Antara tempat selalu pergi jugak dengan abi. Kekadang teman servis laptop atau cari barang rumah. Before ni abi banyak free time sebab kerja 8-8 so banyak free time boleh teman umi. So, dapat lah beli siap-siap barang awak sementara ada sale. 6 months umi dah start cari barang awak dah and peram je kat dalam almari ni. Umi berangan nak buat wadrobe awak.Paling lawak, bila abi tak ada umi asek dok belek je baju-baju awak berulang kali. barang baby kan bau wangi. hehe.

Puas dapat grab macam-macam. Bagus buat list barang apa yang perlu sebab tak over budget
Umi teringin sangat nak abi teman umi dalam labor room. So procedure hospital melaka kena datang kursus kalau husband nak teman masuk. Dah agak terlambat nak daftar. Tapi pergi jugak Hospital Melaka untuk daftar.


last check-up kena minum air gula. Ni yang paling jenuh kalau pergi klinik everytime checkup. hehe. Masa dah hujung-hujung abi bawak balik melaka. dah standby untuk bersalin je. So klinik semua dah tukar kat Melaka siap-siap.


Umi abeskan masa dekat sebulan jugak lar dekat Melaka sementara nak tunggu awak keluar. Abi need to stay kat JB sorang-sorang. and it was our first Ramadhan together, tapi umi and abi tak dapat puasa sama-sama. Abi terpaksa puasa macam orang bujang dulu. makan sorang-sorang. Syahdunya.
 Umi tak berani puasa sebab rasa macam perut pedih je. Alhmadulilah sebelum puasa dapat makan macam2 jugak yang teringin.

Mango float Sungai Putat. Sedappp wehh!

Steamboat Pulau Gadong dengan family without abi. sobs. Happy tummy Alhmdulilah.
My third trimester went so well, Alhamdulilah segala benda dipermudahkan. 9 months was sooo long journey to abi and umi. So many thing ups and down kami berdua berjaya face it. Allah permudahkan your abi, let say umi muntah teruk ke sakit ke, dengan keadaan abi kerja malam, agak susah abi nak kehulu hilir. dengan umi staying at home sorang-sorang. kat area kuarters yang sangat sunyi ni. Bila diingat balik memang banyak benda best berlaku sepanjang 9 bulan mengandungkan awak. Segala benda dipercukupkan even masa ni abi sorang yang kerja. Dapat buat bisnes even tak delah berangan nak setanding Bella Ammara tu. Tak ngidam pelik2. kalau tak puas abi nak cari setiap ceruk. haha. kalau apa nak makan semua senang cari. tapi selera umi sangat besar. I enjoy eating semua benda. Dapat spent time berdua pergi sini sana. Thank you abi selalu bawak jalan.Even tak mintak pun. Benar, time first pregnancy ni lah satu learning process untuk kami, macam mana kami nak persiapkan diri jadi your best parent! Thank you anak umi.

Thanks for reading these entry =)
much love

27 September 2017

Babymoon kat Bukit Tinggi Pahang

Assalamualaikum and hai !

Orang kata sebelum deliver and nak berpantang lama, baik makan and jalan puas2. So, nak throwback sikit masa my last third trimester, tunggu masa nak deliver je, husband hantar I balik Melaka since we dah decided nak bersalin  and pantang kat rumah mak. So, before husband balik JB semula for work, secara tak plan pun husband decided bawak pegi Bukit Tinggi, Pahang. Ajet-ajet my last babymoon la konon. haha.

Kebetulan cuti 1 Mei (Hari Buruh) pulak tu, tak ada buat apa terus got an idea nak pegi. Kebetulan asek nampak orang dok post pegi Bukit Tinggi. Nampak macam menarik je. Location pun tak jauh. Pinggir KL je. So Babymoon mode on. Even dah mula sakit kat bawah2 perut tu tapi gigihkan jua.hehe.

Perjalanan tak amik masa lama sangat dari Melaka. Macam trip pegi KL je. Cuma da masuk nak ke Bukit Tinggi tu jalan berliku2 macam ular kena palu sampai la ke atas sana tu. Aduh pening kepala dibuatnya.

STAY KAT COLMAR TROPICALE FRENCH THEME RESORT

1 May 2017~2 May 2017
Dalam zohor dah sampai. Yeehuu..tempat tu tak besar mana pun..cuma building cantik..banyak port gambar and fefeling kat France la. I thought tempat ni macam besar tapi tak besar mana pun tapi still sangat ramai orang datang sini. mostly sweet couple, I mean newly married couples, family, member trip pun ramai. It's cool for me, sebab even tempat kecil tapi berjaya menarik ramai orang. Mungkin sebab building yang sangat cantik and tempat jauh dari bandar, really good to take it as place to holiday.
Entrance fee untuk masuk ke sini just RM15.00 per person
First thing, after sampai mesti lah kena book bilik dulu. hehe. takut penuh ke kan.We decide untuk stay dekat Colmar Tropicale French Theme Resort. Tempat yang ada banyak building warna-warni tu. Target cuma cari bilik paling cikai je sebab nak tidur satu malam je.



So, masa book, receptionist tu kata to get lower rate better book by online. So I book dekat Booking.com. Alhamdulilah still ada kosong lagi yang paling murah. Tapi ambil masa around 2 hours untuk pihak Colmar Tropicale untuk terima booking kita. Please noted, kalau nak datang time peak period, better book by online compare walk in ya. Harga jauh lebih murah.So sementara nak tunggu lagi 2 hours, perut lapar sepanjang jalan kita makan dulu !


our lunch !
 Ada banyak jenis bilik dekat sini. So, we got bilik nama Camellia. Setiap hotel yang lain2 kat sini mesti ada restaurant tersendiri. Since husband request tempat yang ada makan nasi like local food, receptionist ni bagi la bilik ni. Sekali dengan maps untuk aktiviti seterusnya kat sini. Once book here, dapat sekali for breakfast untuk keesokannya. Then kita terus pergi check in. Hajat nak rehat lepaskan asar then start la pegi tempat-tempat menarik dekat sini.

Tadaaa, ni bilik paling cikai ke?not bad weh. sukaanyaaa furniture kaler putih. whoaa. 


After Asar, siap2 nak turun semula untuk pi melawat tempat best dekat sini. Nak pergi tempat yang free je. haha. lagi pun masa terhad. Tak padan mak buyong ni nak berjalan merata even dah tak berapa larat ni.haha. Actually ada shuttle bas yang boleh bawak kita ke tempat2 menarik. tapi ada waktu yang ditetapkan. So, tak nak rushing2, husband decide better kita pergi sendiri je la. tak jauh pun. kang nak menunggu satu hal.

 JAPANESE GARDEN

The first place kami jenguk kat Japanese Garden. Actually dah banyak kali usha tempat ni kat internet. Nak tau gak apa yang bestnya. hehh. Untuk naik ke sini kena menaiki tangga yang sangat banyak. Bila tengok tangga tu tergamam sekejap, larat ke mak buyong ni naik. Gulp. Oh takpe, InsyaAllah boleh. I dengan semangatnya naik la jugak perlahan2. Sambil tu husband kira tangga. Ada 88 tangga semuanya. Phew!


Bila tengok tangga tu tergamam sekejap, larat ke mak buyong ni naik. Gulp. Oh takpe, InsyaAllah boleh. I dengan semangatnya naik la jugak perlahan2. Sambil tu husband kira tangga.

 Finally mak buyung sampai jugak kat atas. Jenuh naik tangga, kena jalan turun naik bukit lagi tu. Orang lain dok pandang je mak yong gigih masa tu. haha. Nasib baik ada jual air kat area tu. So kat atas ada dua best places. We'ols pergi Japanese Garden dulu la.


Landskap nice wehh. Katanya ni first Japanese village yang ada kat Asia.


Biasanya tengok orang lain post kalau pergi Bukit Tinggi bila sampai tempat ni mesti try pakaian Jepun kat sini. Ingat free, rupanya sewa tetiba malas lah nak try. haha.Masa datang tu pun dirang dah nak tutup dah pun.


BOTANICAL GARDEN

Tempat seterusnya kat Botanical Garden. Sebelah2 je dengan Japanese Garden. Kat sini ada macam-macam spesis tanaman bunga. Tapi sayang tak explore semua pun. I cuma jalan sikit je. Dah mula tak larat jalan da. Heh. So sampai sekerat jalan dah berhenti. Jadi lah amek gambar sikit2 daripada takde kan. LOL



NIGHT VIEW

Sebelum Maghrib, kami pun balik hotel rehat. Tak sabar untuk aktiviti malam pulak.Seriously I cakap, waktu malam is the best. Even belum turun bawah lagi, just tengok dari tingkap bilik pun dah boleh tengok area luar yang sangat awesome. 


After Maghrib kami plan pergi dinner dulu dekat restaurant yang link sekali dengan our room. Menu nya ada western and local food. Seriously not bad. Chef2 macam menjaga kualiti makanan supaya customers puas hati. Actually part malas nak order makan pelik2 ni takut yang sampai indah khabar daripada rupa. Tapi sangat sedap okeh! Highly recommended. Really fit with the price.

Husband try veggies tom yum

I try pasta. Sedap weh!
 Masa tengah makan tu sebenarnya ada performance kat stage. Kat sini, setiap hari ada pertunjukan kat stage area situ. Boleh nampak jadual pertunjukan kat situ or boleh tanya receptionist. So sebabkan turun dah lambat and nak makan dulu, Husband sempat pergi lari jap nak rakam. haha. Lepas makan dapat la pergi tengok kejap. Baru je duduk dah habis dah. lol. Dapat lah tengok daripada tak dapat langsung.haha

Malam tu tak ada aktiviti sangat. Orang pun tak ramai dah. Sebab besoknya orang dah mula kerja. lol. So kami berdua berjalan sekitar Colmar tu macam dunia ni kami yang punya, Haha. Babymoon betul namanya ni. mihmih. As usual sambung amik gambar lagi. tak puas explore building cantik-cantik ni.



MORNING VIEW

Dah nak check out dah. Puas hati dapat settlekan aktiviti semua hari sebelumnya. So checkout pukul 12.00. Pagi tu dah tak ada nak buat apa dah. Cuma nak redeem breakfast je la. hehe
SELAMAT PAGI BUKIT TINGGI !

From our window's view
BUFFET BREAKFAST

Hari tu dorang buat ala buffet, so best la dapat makan semua. Seriously makanan for breakfast pagi tu sedap-sedap belaka. macam2 ada. Nasi Lemak seriously sedap. macam2 jenis air panas ada, pastry, kuih muih. Serious talk, memang terbaik kualiti makan kat sini. Biasa nya masa kita tengah makan one of staff dia akan tanya kita, How's your food? and mintak testimonial. Memang puas hati servis kat sini.


Makan puas2 sebelum gerak balik
So far, kami sangat puas hati sepanjang dua hari kat sini. I happy, Husband happy, baby pun happy la kan. Even jalan nak sampai sini penuh liku. tempat nya kecil sahaja tapi sangat terbaik! Thank you to my husband sebab plan trip pergi sini. Really recommended to all people yang nak lepak kejap2 santai-santai, suka bergambar, boleh datang sini ya.

Makyong was so happy. Baby also happy. hehe

Thank you for reading =)

DiariHamil :My second trimester yang fresh !

Assalamualaikum and Hai !

These post was written masa I still pregnant kan awak, #throwback-

Even now I counting days to see you..memang da hujung tanduk dah ni, nak throwback sikit my experience masa second trimester bringing you in my stomach.hee. It was nice experience sebab umi feeling soooo fresh when enter to second trimester. After 3 months melayan perasaan lemau and tak tahan bau masakan sendiri.


Umi jadi lebih semangat and cergas je. Macam tak perasan tengah mengandung. Selera makan mula ada.. And I really enjoy eating. Semua benda nampak sedap. Hehh. Bila makan mesti rasa seronok.macam balas dendam sebelum ni tak berapa nak selera makan. I dont care about my weight anymore. Makin timbang makin naik.Lol.

sangat suka masak masa ni. berselera benar.mihmih


Signature Azwan Ali kauu

Pernah order rendang Azwan Ali, sebab naik kecuh tengok IG dia dok promote rendang.
Gigih tunggu giliran order. Nak rasa je sebenarnya. 

At the same time, umi mengisi masa housewife dengan buat bisnes at home sambil dibantu oleh abi. Thank you abi sentiasa sokong apa yang umi buat. So umi ada usahakan bisnes skirt labuh untuk cuba market. Bila ingat balik, hanya me and your abi ke hulur hilir cari material, deal with tailors, buat branding and so on. Kenangan sangat. Sambil bawa awak ke hulur hilir. Memang umi aktif masa ni.
dating berdua je ngan Abi ke hulur hilir bawak perut

And penah jugak family belah abi buat trip pegi Langkawi, umi baru je nak masuk second trimester. Kalau pi Langkawi tak sah la tak naik boat keliling pulau. Banyak jalan ke sana sini. Tapi awak sangat kuat. And I really proud of you. Paling tak lupa gigih naik Pulau Dayang Bunting. Jalan punya la laju. Alhamdulilah awak tak apa2. Umi risau jugak sebab time ni awak fragile lagi. belum kukuh. Kalau pape jadi umi memang rasa nak salahkan diri sendiri je.

Selain tu, ada jugak kenangan abi bawak umi pergi USS Singapore. Perut dah mula ke depan tapi still gigih  berjalan dua kali round kat dalam USS tu. Agak lincah jugak umi. Tak rasa penat sangat. Just macam biasa. Umi cakap kat abi, kuat berjalan anak kita nanti, masa mengandung maknya kuat berjalan.hehehe. Banyak games jugak yang tak berapa galakkan ibu hamil tapi umi sorok2 perut nak main jugak. Ye la abi dah bawak jalan, nak jugak manfaatkan. Bukan selalu dapat datang situ.

Alhamdulilah, mengandungkan awak Allah banyak permudahkan umi dan abi. Dalam keadaan abi kerja shift, lepas tu continue study lagi, memang risau abi stress. Abi selalu cakap awak mesti anak yang baik, mudahkan ibubapa. Awak seolah2 faham keadaan kami yang dok berdua je masa ni. Family semua jauh. Thank you anak umi.
Bilik ni selalu check up awak dengan doktor. Excited bila scan dapat tengok awak gerak-gerak
Kebetulan ada Expo Baby dekat Danga Mall. Puas dapat beli benda asas. Lepas tu asik dok belek doploh pat jam.HAHA
Bab mengidam, umi tak ada apa yang hectic sangat. Semua benda yang umi teringin benda yang senang jumpa. Contoh lepas dah ada selera tu, umi teringin steamboat tapi nak yang jual pakai lori.haha. Memang kat Johor banyak pun. Teringin air tebu sebab asik nampak dekat Pekan je. Yang pasti, umi setia nak air Calpis daripada awal pregnancy sampai la sekarang.heh. Tak tau la kenapa sedap sangat. Selalu bila on the way balik JB-Melaka mesti singgah pam minyak then mesti beli air Calpis. Sampai abi pun terikut beli. hhehe..
Sushi tak digalakkan while pregnant. Tapi nak lepas tekak

So far masa trimester memang banyak masa kat Johor. Umi pun back to normal, da seronok masak macam-macam balik. Everything we survived berdua. Susah senang sama-sama. I can't forget every moment dengan your abi. Tambah sometime umi kuat sentap from 1st trim sampai la second tu.haha.LOL. Kesian abi.Tapi umi tak perasan actually nape jadi camtu. 
celebrating my birthday while pregnant kan awak kat Olive Music

Ni bunga ke berapa kali tah
Just to let you know, Abi always doing the best for us. Selalu ada untuk umi and he loves you so much! Abi selalu cuba penuhi keinginan awak eh ke keinginan umi. hehe. Even umi tak nak susahkan abi. He always trying to make my day. Bawak umi tengok wayang, spend time kat luar. Cari port makan kot umi ngidam pape. Siapa kata dah pregnant tak boleh honeymoon? We spent a lot of time together. I will miss this time. Lepas ni awak dah lahir, and akan meriahkan lagi hidup kami. Umi tak sabar nak jumpa awak. InsyaAllah =)
Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign