Blog Farah Shahidah: November 2016

07 November 2016

HoneymoonBali : Tips Book Flight, Hotel and Itinerary

Assalamualaikum and Hi !


Kami plan honeymoon dah lama. Since dalam tempoh bertunang lagi. Our first plan nak pergi pulau-pulau kat Sabah.Konon nak khatam tempat best kat Malaysia dlu. Gigih la pergi tanya kengkawan yang stay Sabah.. Mintak pendapat semua. Siap research kat tenet penginapan mana lagi murah, pakej aktiviti mana yang lagi berbaloi. At the end, rasa eh alang-alang baik pegi luar Malaysia jela. And we chosed Bali! Yeay.

Untuk pegi Bali tak ada masalah sangat sebab Bali banyak je pakej. Tinggal pilih and compare harga depend on your budget and keselesaan. So bila banyak pilihan pun jadi hal jugak..kena la buat research sket. Mihmih. Here we shared some idea/tips sepanjang we'all prepared our first honeymoon trip.
Flight
First time nak book flight. Sadis. As we know, digalakkan book flight lebih awal. Setahun lebih awal pun tak pe, 6 bulan awal pun da cantik da. Tapi kami book da lambat la jugak.Lol, sebab husband memang dah ada passport. Dok tunggu I tak buat passport lagi. Eheh. Masa awal2 dah kompem nak pi Bali, kami usha harga tiket murah lagi. Makin hari makin mahal and kemungkinan akan habis. Tapi kekadang macam trick je lebih. So kena selalu usha. Sometime harga tiket berubah satu hari. Mungkin siang mahal, pukul 2,3 pagi turun balik.
skyscanner akan suggest kan pelbagai harga dan flight mengikut bajet korang
So,bila da book agak lambat ni mesti la kami dok kejar kan yang paling murah masa tu. Ada buat research sket, untuk memudahkan cari flight mana yang murah and berkenan kat hati, boleh guna skyscanner.com . Lagi pantas and senang. Direct nampak flight mana lgi murah. 

sebab book last minit, tinggal flight ni je yang ada
Normally, skyscanner akan suggest kan pegi flight apa and balik flight apa. Just tinggal kita pilih ja. And bila nak book just klik and dia akan directly ke website flight tu. Macam kami, dia suggest pergi naik Air Asia ,balik naik Malindo. Tinggal tu je Murah.Haha. Takpe atleast dapat rasa dua service. Tapi seriously naik Malindo lagi best.! Yang penting dua-dua flight dapat makan nasi lemak sedap !

Selain tu, boleh jugak try  PYO Travel. Sama jugak macam Skyscanner tapi korang boleh compare kan harga dulu. sometime tak sama.


Penginapan

Untuk stay in Bali, korang boleh la decide untuk stay dekat hotel or villa..memang sangat banyak pilihan and takde masalah..daripada yang paling murah bawah rm300 sampai ke paling mahal beribu2 satu malam pun ada. Macam area ada. Nak area town boleh la pilih sekitar Bandar Kuta, Seminyak. Nak feeling pedalaman boleh la cari area Ubud.Untuk ini, kami pilih yang ada private pool.hehe. So, banyak la dok usha kat internet,kat blog lain, booking.com hotel/villa mana yang ada private pool paling murah. Kalau pandai cari banyak je ada yang bawah rm300 satu mlm. Sampai la jumpa satu tempat ni, The Widyas Bali Villas kat Kerobokan.



Total untuk 4 malam,RM 1,100. Okay, I just book directly terus kat booking.com. Free cancellation, and no deposit. Bayar masa kat sana. tidak digalakkan book direct kat website hotel/villa. Sebab harga sangat mahal.

 Selain booking.com, boleh book dekat agoda jugak.sila compare harga sometime tak sama harga. Nak senang compare harga boleh tengok kat Trivago. Once you klik nama tempat,tarikh check in and check out, directly Trivago akan listkan macam2 list hotel/villa mengikut budget kita. Trivago akan suggestkan book dekat mana lagi murah sama ada booking.com ke..agoda.com ke..lagi satu tips..haa ni penting, better book guna mobile phone compare tu guna PC sebab harganya jauh betol beza. Book guna mobile ada 70% disc. Tak tau la kenapa.

Ambil pakej atau driver ?
Disebabkan Bali ni banyak je agensi2 yang siapkan pakej, cuma bayar and dorang akan setup kan everything.tinggal bawa duit shopping je. Tapi depend pada korang. Nak sendiri2 pun boleh cuma hire supir bawak kemana saja korang nak pegi. Atau pun boleh sewa motor, korang yang tentukan aktiviti korang nak pegi mana. For me,.semua ada pros and cons. Pada mulanya kami nak ambil pakej. Ada jumpa satu agensi ni, Just bayar RM3k ++ ,and follow je inittery yang dorang da setup.

antara pakej yang penah deal


Tapi last2 husband da deal dengan sorang Supir ni. So terus jadi je. Bayar Supir tak mahal sangat.Just RM300++ untuk 5 hari kat sana. Ambil kat airport, hantar ke villa.. Ada setup inittery jugak and terpulang kat kita kalau tak nak pegi situ boleh tukar2. Alhmdulilah dapat Supir Islam. Sangat humble and sangat senang nak suggest tempat makan halal and murah. Kalau yang jenis adventurous nak gerak sendiri, boleh la sewa motor. Tapi tengok jalan raya kat sana, haih kecut perut orang sana kalau bawak kereta or motor semua tak makan saman. Main mencelah je.ada lampu isyarat pun tak ada makna.LOL.
tu la Pak Adit

first thought, ingat supir bawak naik angkot. hehehe


P/S : If ada sesiapa nak ke Bali, perlu kan supir yang best, boleh la guna perkhidmatan supir yang penah bawa kami tu. Just search 'PAK ADIT BALI' via facebook/instagram.

Later will update more soon.

Thank you for reading these.

Muchos,

Farahshahidah
Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign