Blog Farah Shahidah: December 2016

29 December 2016

Wedding Checklist: Photographer & Bridal

Assalamualaikum  and Hi !

Alhamdulilah, it's been 4 months ago after our marriage. Finally segala preparation, penat kepala semua dipermudahkan. Betul some people said, kau akan rindu moment tu semua. Bila imbas balik my life before kahwin agak hectic. sebab kami sometime berjauhan, so nak buat preparation tu ambil masa sikit. banyak bincang through whatsapp. Bab survey kena pergi sendiri. memang ada buat checklist sendiri tapi kekadang rasa macam dah settle tapi ada jugak yang tertinggal. It's normal.

So far, our majlis not too grand. sederhana saja. my budget biasa2 je, As long puas hati la jugak. so here, I would like to share my all compilation preparation on my wedding day. Hope dapat membantu bagi tips and idea sikit. mihmih.

Photographer,

Benda pertama yang I cari dulu. haha. actually photographer dah berlambak sangat. cuma tinggal compare harga je. I guna khidmat Picnip Studio base kat Seremban. Kebetulan jumpa IG dia, and ada promo masa tu. Bab ni, I tak kisah kalau cover kedua belah pihak. Cuma terpulang memasing, nak try service photog lain pulak ke untuk side sebelah. masa tu malas nak pening2 sebab bila ambil asing-asing rasa price bertambah. so pakej Picnip Studio ni include Pre-wedding 2 hours, add on malam berinai, free bunting, dua album, satu potret, all total was RM 3K.

our pre wedding





During Nikah

before shoot, Location Klebang

Tips : cari la photographer yang tak kering idea, yang sudi layan kerenah kau walaupun kena menapak beribu batu nak dapatkan shoot yang cantik. sudi amek gambar tetamu yang ramai datang tak putus2. ada social media untuk senang kau review hasil kerjanya. book while ada promotion. if berminat boleh direct contact on FB/INSTAGRAM : Picnip Studio

Bridal

Second thing is Bridal. memang agak susah nak cari bridal walaupun banyak pilihan, Kekadang dah ada bridal yang tersangat cantik, tapi baju tak berkenan pulak. Kekadang baju dah ok, mekap dia over pulak, nak lebih kena tambah duit. memang nak cari benda yang terkenan kat hati tu agak payah sikit. everything need to be considered. mana taknya duit beribu nak bayar oi. at least kalau murah ke mahal, kita puas hati.

actually, banyak bridal I pergi survey, boleh jadi orang kata aku agak cerewet, nak-nak pulak bila I dah ada target nak baju kaler apa so, Jadi fokus kat kaler tu je la. tu yang agak payah, masa tu I nak sangat kaler hijau-hijau Petronas. so I hope sangat ada  buat baju kaler tu, walaupun dah pergi Bridal yang hot2 pun tapi tak ada baju ni, I terus tak jadi. nak buat baju baru kena tambah, most bridal I survey kena tambah dekat RM 1K. gulp.

So this Bridal I dapat last minit, scroll2 IG then pm on FB, I rasa tak mahal pun dia cas untuk baju baru. So balik kerja terus berdesup cari Bridal akak ni, maybe ada chemistry yang kuat ke tak tau la, I senang hire akak ni, layan sangat tiptop, sekepala. baru berapa minit kenal macam dah kenal lama. harga akak ni bagi tersangat la affordable. dia akan buatkan macam mana korang nak. make up boleh request nak siapa.

make for nikah

make up for Malam Berinai. pakai sanggul lintang moden


make up for Bersanding
untuk baju bersanding, finally dapat jugak kaler ni, biasa tengok orang pakai Hijau Emerald , tapi tah macam mana berkenan nau dekat kaler ni. so reguest Kak Lynn design macam ni, berdesup dia pergi buatkan.


Untuk pelamin, I request ala kadar je, Kak Lyn seolah dapat baca pulak macam mana I nak, dia yang skectch kan. soal pelamin I tak kisah as long dalam gambar nampak cantik, ada ruang untuk ambil gambar memandang kan family I yang sangat ramai. takut tak muat frame je. haha

Boleh follow IG : Merlynn Home Concept

Untuk belah lelaki, I guna khidmat bridal lain. Actually bridal belah lelaki yang I kompem dulu. haha. sebab tak susah nak cari, Cuma guna satu baju. Dan memang kami dah fokus untuk sewa satu je baju gaun untuk perempuan, pelamin dan mekap. so dah boleh fokus kat mana nak cari. Husband pakai baju uniform kerja. so,I guna khidmat Mentari Kreatif dekat Taman Lagenda. jumpa this Bridal dekat pameran pengantin. dalam banyak-banyak survey untuk side lelaki, bridal ni paling murah. tak sampai 2k pun. I pun cuma survey bridal yang banyak gaun cantik je. mihmih. Finally Mentari Kreatif ada banyak pilihan gaun.

kalau datang butik, banyak pilihan gaun boleh cuba, so kebetulan ada gaun baru. serious cantik. terus lock, bab mekap I tak kesah sangat. cuma bab pelamin, boleh request sendiri. staff bridal tu galakkan amek pelamin bunga merah-merah sebab baju kita dah kaler putih.


my make up did by owner Mentari Kreatif

I just love this gown sooo much !

nice pelamin

Boleh follow INSTAGRAM :  arnimuamalaysia
FACEBOOK :  Mentari Kreatif

so far,  I puas hati sangat dekat semua bridal, tak perlu grand2 cukup nampak cantik dimata, hehe.
tips I : cari la bridal yang affordable price, match dengan budjet anda, berbaloi dengan apa yang anda bayar. kalau murah pun biar nampak cantik lagi walaupun ala kadar. ada target, nak wedding macam mana, tema apa melain kan anda jenis tak kesah apa cantik sapu je. most important, owner bridal itu baik hati, sporting dan menyedapkan hati.haha.

thank you for reading this.

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign