Blog Farah Shahidah

Pages

15 March 2017

Tips kemas rumah dengan lebih terurus

Assalamualaikum and Hai :-)

sebelum tu dah join Segmen Bloglist saya? Kalau belum klik SINI

Tak kesah la you're fully housewife, or working wife mesti tak terkecuali untuk urus rumah tangga seperti bab mengemas rumah ni. Sometimes semua benda dah otomatik letak dalam kepala, celik mata terus buat apa, lepas tu apa sampai la before nak tidur pun kena make sure dah buat apa. Sometimes jugak ada benda kita terlepas pandang. Konon rasa dah buat semua, make sure all place clean and clear. Tapi tetiba your husband jenis celik mata cepat je perasan ada benda tak clear mula mengundang rasa tak best pulak.

I selalu harap yang I will manage everything wisely. Fefeling superwife dalam rumah konon. Nak buat sesuatu tu kalau boleh biar manageable. So secara tak langsung latih diri ni maintain pastikan rumah bersih and nampak la rumah tu ada bini. Lol. I know other wife also trying to figure out in what ways to ensure you're efficient in cleaning your house. Tak mo la minggu beriya cleaning itu ini.. Lagi sebulan gap baru buat balik.

Selain tu, I tak nak do cleaning house focus satu hari then kau penat macam rasa nak terbongkang. Pastu esok stop.lusa stop.. Cuma haritu la kau beriya2 buat everything in one day only!.
So to maintain everyday in one week mesti cover all thing, I found out one ideas, buat Cleaning Schedule. Nampak macam old school kan. Apa ingat kat sekolah je ada duty roster bagai. Walaupu sesetengah menganggap benda ni lahai remeh pun nak buat schedule, ingat dalam kepala dah la. But, seriously buat kerja rumah kau lebih efisyen lepas ni. Make sure kena patuh dengan schedule tu la. Jangan skip2. Haa

Okay, I have my own Cleaning schedule. I create myself untuk pastikan diri lebih organize. Terpulang pada diri memasing boleh create jadual and task apa yang korang nak buat in whole week. Here I shared mine.

Since duduk berdua lagi dengan suami, hanya kami berdua so potensi untuk rumah terlalu bersepah tu kurang lagi. Cuma kami ada dua ekor kucing yang sometime kena make sure always clean. Sebab tau jela bela kucing, kita mungkin selesa tapi tidak pada orang lain. So sangat perlu jadual, sekurang2nya ada masa untuk buat kerja lain. Fokus bisnes, fokus anak, fokus suami. eh. I mean memasak semua kan. Let things to be organize. Macam jadual ni, I prefer cleaning all sudut mengikut hari. Monday, fokus kat dapur, Tuesday for Living/Dining room and etc. So meaning dalam seminggu mesti ada usik sudut and bahagian ni. Then tak ada la istilah, dus tiga bulan baru nak usik.Lol.

Selain daripada weekly tasks, I jugak makesure ada buat kolum daily task to make sure setiap hari mesti setelkan benda tu semua. And peruntukkan at least 30minutes to clean up. I really hope some of you get some of ideas. Bila dah always follow automatik jadi kebiasaan dah. Macam seminggu kalau tak buat part tu like something missing. Memang mostly wanita memang boleh jadi supermom, buat semua benda tapi belum tentu boleh work smart kalau tak arrange daily work betul2. jimat masa, jimat tenaga. heh. Good luck semua =)

13 March 2017

SEGMEN BLOGLIST APRIL 2017 by Farah Shahidah

Assalamualaikum and hai bloggers !

Untuk pertama kalinya buat satu segmen pencarian bloglist. Lama dah nak buat tapi tak buat2 pun. Since tahun ni aktif balik blogging, so nak kenal dengan semua blogger baru2. I'm sure sekarang makin ramai blogger yang macam2 genre ada. So I really hope dengan adanya segmen khas ni, dapat kenal lebih ramai blogger and lebih banyak boleh share ideas.



Okay syarat penyertaannya mudah saja.

1. Wajib follow Blog saya ni..
2. Like page FB shop saya
3. Buat satu entry " Segmen Bloglist April 2017 by Farah Shahidah
4. Copy banner diatas.  Linkkan banner tersebut ke entry ini
5. Describe genre/kategori blog anda. Cth: blog anda lebih banyak cerita tentang beauty tips ke, travelog ke..etc
6. Publish entry anda, kemudian copy link url post anda di komen bawah ya.DONE !
7. HANYA TERBUKA KEPADA BLOGGER WANITA SAHAJA. Maaf ya.

Apa yang best kalau join segmen ni?
Ok, lebih ramai lebih meriah.
  • semua yang join akan dipilih untuk masuk dalam bloglist blog saya bermula 1st April nanti. Senang untuk semua kenal2.
  • saya akan blogwalking blog anda dan akan letak blog anda dalam list favourite blog mengikut kategori /genre yang saya wujudkan.
  • Jika penyertaan mencecah 30 ke atas, saya akan pilih 3 blogger bertuah untuk menerima giveaway daripada saya. Yeayy.
  • tarikh TAMAT segmen adalah pada 31st March 2017. Waktu 11.00 malam.
  •  List penyertaan akan saya keluarkan pada esok hari berikutnya. Boleh la sesama blogwalking nanti tau.

Thank you pada yang join segmen ni. Sangat hargai dan alu2 kan. I love to making new friends. InsyaAllah segmen ni dapat sambutan dan boleh kenal ramai lagi blogger kat luar sana. 

SELAMAT BERSEGMEN YA ! :-)
Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign