Blog Farah Shahidah

shushivid

24 January 2019

Keperluan makan untuk bayi 6 bulan

Assalamualaikum and hai !

Naufal setahun lebih dah . Seriously sangat cepat masa berlalu rasa macam teringat moment masa sama2 dalam wad lagi. Perasaan mak2 sangat. Teehee. So, rasa tak complete kalau tak share the moment masa dia masuk umur 6bulan. Biasa la bila baby dah 6 bulan, I'm one of the person yang paling excited sekali sebab Naufal dah boleh makan. Sebagai mak, kita nak siapkan yang terbaik untuk dia. It was the best moment yang I tak nak tinggal. 
Before he turning to 6 months lagi, beberapa minggu sebelum tu I dah prepare dah untuk cari keperluan dia. Gigih I refer sini sana nak cari menu apa yang sesuai nak bagi supaya Naufal dapat zat yang bagus and tak nak bergantung padal instant cereal semata. Selain tu, cari jugak barang2 keperluan lain macam peralatan yang sesuai untuk perkenalkan makanan pejal ni. So, boleh get some ideas ya :-)

BLENDER AND FOOD STORAGE


Kalau boleh jangan pakai blender kat rumah yang biasa kita guna mesin cili tu. Ada kang pijar bebudak ni kang. Mihmih. So dapat blender yang murah2 pun jadi. Yang biasa orang pakai untuk blender juice tu pun okay. Setelah review banyak jenis blender, semua nya mahal2 dan canggih belaka, I prefer to buy this one, brand Baby Bullet. Seriously affordable.  Rm99 macam tu beli kat Lazada. Mesin dia pun comel senang dibawa ke mana2. Ada provide food storage jugak. So senang la nak prepare meals untuk beberapa hari.

SET KUTLERI DAN MANGKUK




Kebetulan lalu dekat bahagian pinggan mangkuk kat Mydin, lalu mata ini tak dapat menahan mata tengok mangkuk kaler2 macam ni. Siap terfikir hari isnin mangkuk color biru, hari besok color kuning hari lusa color hijau dan seterusnya. Bahaha. Sudu pulak beli yang jenis untuk baby makan. Comel2 dekat Lazada.

SIPPY CUP

Cup jenis ni memang familiar daripada dulu. Boleh latih baby minum pakai cawan perlahan2.

BIP


Kalau boleh mesti ada. Tapi kalau bagi makan sebelum mandi, tak payah makan guna bip pun okay. So bila makan da sememeh2 pun chill je sebab lepas makan terus mandi wangi2. Baju yang kena makanan boleh terus basuh  mudah kerja.

KERUSI TINGGI


Kalau dedulu mak mak bagi makan dalam walker tak pun pangku sambil suap. Depend on you..tapi kalau nak biasakan makan lebih proper supaya dia tak berlasak ke sana ke mari boleh la cari satu kerusi khas untuk dia. I love kerusi tinggi from Ikea. More practical, meja nya luas and boleh buka dan basuh, siap ada belt lagi.Kebetulan Ikea Tebrau dah bukak, so datang sana sesaja cuci mata lalu ter grab satu jadi la ada jugak benda beli keluar dari Ikea. Muahaha

Naufal excited benor to having his first meal. Siap sendal belakang dengan bantal .Bahahah

Okay dah boleh makan dah. Hehe. Lepas ni boleh la share menu apa Naufal makan. Boleh lah mak mak yang berpengalaman share sekali ya. Now bila budak makin membesar, bila fikir balik kita beriya cari itu ini bukan pakai lama sangat pun. haha. yelah budak cepat besar. mungkin dah boleh simpan untuk next :p

Thank you for reading these.





07 November 2018

Alhamdulilah !Back to Hometown

Assalamualaikum

Agak mengejutkan agak speechless sebab tak expect yang permohonan husband untuk pindah ke Melaka dapat pulak kalini. Tiberr. Actually mohon 2 tahun lepas tak silap. tapi tak dapat. mungkin dibekukan. So dah redha yang akan stay lama dekat JB. dah ubah mindset yang ok aku dah kena fikir dah apa nak buat kat JB ni next, next and next.

Alhamdulilah pejam celik 2 tahun stay kat JB. Satu feeling yang tak tau nak cakap cemana sebab tu fasa baru dalam hidup. Segalanya bermula masa stay kat JB. mana taknya lepas kawen, pindah terus JB. segalanya face setiap benda berdua je. macam tak payah honeymoon kat Bali pun tak pe sebab dah tentu berdua aje kat JB dulu. bahaha.

duduk JB pun boleh honeymoon.bahahaha
I really missed every moment memulakan hidup baru kat situ. The day husband WA me surat transfer Melaka automatically terus flashback ohemji aku dah kena tinggalkan everything kat sini ke, then stay Melaka forever?? walhal before ni terasa jugak rinduuu nyaa kat negeri sendiri. rasa nak balik Melaka weh, sebab Melaka dekat. everything senang nak reach. nak jumpa family and sanak-saudara pun senang. Jeles tengok semua gather kat Melaka, yang kita ni kena use time wisely everytime balik kampung. yela balik kejap je nak pergi mana je. LOLOL.

our first day memulakan hidup baru dekat JB. keluar spend time berdua kat mall, biasanya port kitorg Aeon Bukit Indah. hihi
rutin mingguan mesti pergi pasar, beli stok lauk for seminggu lebih. Husband daripada tak biasa beli lauk terus expert. bahaha
rutin wajib selain pergi pasar, pergi Mydin Medini berdua. itu laa rutin kami. Everything buat berdua. Sigh.
makan berdua lebih baik. tu yang weight naik tak hengat dunia.LOL. Alhamdulilah atas segala nikmat, can serve him every single day, can cook what he loves to eat. makan berteman. syukur sangat atas rezeki masa tinggal kat JB, setiap benda dipermudahkan even orang luar rasa macam 'eh kos tak tinggi ke stay JB?,cukup ke husband ko tanggung, etc etc.Cukup everything makan pakai.

Tapi sekarang bila dah dapat mula nak mengomel and tiber nak imbau moment pulak. haha. Tak tau la kenapa rasa nakk sangat balik Melaka at the same time sayang nak tinggalkan JB. padahal kat JB, tak hidup bermasyarakat langsung. tak pernah keluar sendiri jauh-jauh pergi bandar pun.semuanya buat berdua. I missed the moment mula menceburkan diri meniaga. Seriously, luar my expectation. keinginan nak bisnes online dari rumah tercapai bila mula stay JB. Mana taknya, baru pindah JB lepas kawen, terus preggy and memang tak dapekk laa nak kojee.

First check up baby. Mostly berteman. sebab appointment pun semua jatuh hari yang dia kerja.Even boleh je nak pergi sendiri Klinik dekat sangat. Tapi husband tetap tak nak missed moment checkup tu.Thnak you dearly husband!

my first ever online business .Business Basic Skirt.Ilham datang masa preggy. SERIOUS tak tahu mana datang semangat membuak-buak masa preggy ni memang lain macamm. lebih aktif dari biasa

nak tau meniaga apa lagi lepas tu? later will update?bila ingat kenangan meniaga masa mengandung, stop jap lepas meniaga benda lain pulak lepas dah deliver. sangat sentimental. my husband support sangat everything yang I buat. even he can't take part a lot, tapi always bagi galakkan. rindunyaa moment ni..buat COD sesama, kekdang tolong post. bila ada rezki lebih kami spent time kat bandar. everything berdua. bila ada Naufal, happening jugak la bawak jalan2 kat JB.

mak yong dah sarat, tetap pergi jalan kat mall. Bila husband kerja stay sorang je kat rumah. bila free spend time kat luar sekali sekala.

baru je terdetik, yang Naufal ni sekolah situ ke,siap tanya, Naufal nak sekolah kat Tiram Duku tak? *one of sekolah kat kampung area situ. So bila tahu kena pindah mungkin it's the time. and one fine day Naufal akan tau yang dia pernah stay kat JB one time ago. Banyak benda nak cerita moment and my activity kat JB ni InsyaAllah will update time by time. and life kat Melaka. excited to do macam-macam. nak aktif blogging ! (*ayat klise para blogger).mudah-mudahan segalanya dipermudahkan.

so, WELCOME BACK TO MELAKA !!!

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign