Blog Farah Shahidah

shushivid

07 November 2018

Alhamdulilah !Back to Hometown

Assalamualaikum

Agak mengejutkan agak speechless sebab tak expect yang permohonan husband untuk pindah ke Melaka dapat pulak kalini. Tiberr. Actually mohon 2 tahun lepas tak silap. tapi tak dapat. mungkin dibekukan. So dah redha yang akan stay lama dekat JB. dah ubah mindset yang ok aku dah kena fikir dah apa nak buat kat JB ni next, next and next.

Alhamdulilah pejam celik 2 tahun stay kat JB. Satu feeling yang tak tau nak cakap cemana sebab tu fasa baru dalam hidup. Segalanya bermula masa stay kat JB. mana taknya lepas kawen, pindah terus JB. segalanya face setiap benda berdua je. macam tak payah honeymoon kat Bali pun tak pe sebab dah tentu berdua aje kat JB dulu. bahaha.

duduk JB pun boleh honeymoon.bahahaha
I really missed every moment memulakan hidup baru kat situ. The day husband WA me surat transfer Melaka automatically terus flashback ohemji aku dah kena tinggalkan everything kat sini ke, then stay Melaka forever?? walhal before ni terasa jugak rinduuu nyaa kat negeri sendiri. rasa nak balik Melaka weh, sebab Melaka dekat. everything senang nak reach. nak jumpa family and sanak-saudara pun senang. Jeles tengok semua gather kat Melaka, yang kita ni kena use time wisely everytime balik kampung. yela balik kejap je nak pergi mana je. LOLOL.

our first day memulakan hidup baru dekat JB. keluar spend time berdua kat mall, biasanya port kitorg Aeon Bukit Indah. hihi
rutin mingguan mesti pergi pasar, beli stok lauk for seminggu lebih. Husband daripada tak biasa beli lauk terus expert. bahaha
rutin wajib selain pergi pasar, pergi Mydin Medini berdua. itu laa rutin kami. Everything buat berdua. Sigh.
makan berdua lebih baik. tu yang weight naik tak hengat dunia.LOL. Alhamdulilah atas segala nikmat, can serve him every single day, can cook what he loves to eat. makan berteman. syukur sangat atas rezeki masa tinggal kat JB, setiap benda dipermudahkan even orang luar rasa macam 'eh kos tak tinggi ke stay JB?,cukup ke husband ko tanggung, etc etc.Cukup everything makan pakai.

Tapi sekarang bila dah dapat mula nak mengomel and tiber nak imbau moment pulak. haha. Tak tau la kenapa rasa nakk sangat balik Melaka at the same time sayang nak tinggalkan JB. padahal kat JB, tak hidup bermasyarakat langsung. tak pernah keluar sendiri jauh-jauh pergi bandar pun.semuanya buat berdua. I missed the moment mula menceburkan diri meniaga. Seriously, luar my expectation. keinginan nak bisnes online dari rumah tercapai bila mula stay JB. Mana taknya, baru pindah JB lepas kawen, terus preggy and memang tak dapekk laa nak kojee.

First check up baby. Mostly berteman. sebab appointment pun semua jatuh hari yang dia kerja.Even boleh je nak pergi sendiri Klinik dekat sangat. Tapi husband tetap tak nak missed moment checkup tu.Thnak you dearly husband!

my first ever online business .Business Basic Skirt.Ilham datang masa preggy. SERIOUS tak tahu mana datang semangat membuak-buak masa preggy ni memang lain macamm. lebih aktif dari biasa

nak tau meniaga apa lagi lepas tu? later will update?bila ingat kenangan meniaga masa mengandung, stop jap lepas meniaga benda lain pulak lepas dah deliver. sangat sentimental. my husband support sangat everything yang I buat. even he can't take part a lot, tapi always bagi galakkan. rindunyaa moment ni..buat COD sesama, kekdang tolong post. bila ada rezki lebih kami spent time kat bandar. everything berdua. bila ada Naufal, happening jugak la bawak jalan2 kat JB.

mak yong dah sarat, tetap pergi jalan kat mall. Bila husband kerja stay sorang je kat rumah. bila free spend time kat luar sekali sekala.

baru je terdetik, yang Naufal ni sekolah situ ke,siap tanya, Naufal nak sekolah kat Tiram Duku tak? *one of sekolah kat kampung area situ. So bila tahu kena pindah mungkin it's the time. and one fine day Naufal akan tau yang dia pernah stay kat JB one time ago. Banyak benda nak cerita moment and my activity kat JB ni InsyaAllah will update time by time. and life kat Melaka. excited to do macam-macam. nak aktif blogging ! (*ayat klise para blogger).mudah-mudahan segalanya dipermudahkan.

so, WELCOME BACK TO MELAKA !!!

30 November 2017

First time jumpa Hanis Zalikha !

Assalamualaikum and hai !

Memula I kenal Hanis Zalikha dekat youtube. Secara tak sengajanya tengah tengok youtube, tetiba ternampak ada awek hot ni buat vlog buat tutorial pakai eyeliner. Tetiba rasa ingin tahu meluap-luap siapa dia ni. Terus google sekali entah macam mana terjumpa blog Hanis. Masa tu around 2010-2011 kot. oh dia ni model, dulu penah masuk Malaysian Dreamgirls, sekarang study Uitm Segamat, ohh sebaya la tahun 90. I teruja sikit kalau jumpa public figure yang sebaya ni. mihmih.

video yang memula tengok terus wondering siapa dia ni?

Masa tu memang I dah start blog, so blog Hanis lah (inibelogsaya.blogspot.com) antara one of may fav ! Lepas baca blog Hanis, terjumpa pulak blog mama nya, Untie Nanie Rostam. (model80an.blogspot.com). Suka tengok lifestyle dorang. Positive, Inspired habis dengan cara Hanis yang appreciate her mom, styling but still humble. Mama dia punya blog pulak lagi la inspired dalam bab2 masakan. how she hidang makanan for family, urus rumah tangga and at the same time bisnes kek kat rumah. Tak lupa cara didikan pada anak-anak dia.

I keep following Hanis sampai la sekarang. Since zaman uni lagi, sampai start dah jadi pengacara mad market, sikit-sikit sampai jadi pelakon, Masa zaman ada social media, Keek I ingat lagi penah hantar video dekat Hanis. Tak sangka Hanis reply my video. yeehaa. untill now, dah married, ada baby cute Yusuf Iskandar and kucing gebu, bujibuchempel. I still admire her so well. Cuma sekarang Hanis dah tak update blog but I still keep follow her on Instagram. Teringin nak jumpa cuma tak tau bila and finally the day comeeeee. hehehe

last time Melaka jadi tuan rumah for Mood Republik. As we know memang ramai lah artis yang ada produk datang berkumpul. Kebetulan masa tu balik Melaka rumah mak, husband ada game dekat KL. so I ada nampak posting dekat IG yang produk Hanis Zalikha, Hairul Azreen (her husband) ada jugak kat Mood Republik macam Cakenis, Toujurs Advance and Malead. So pegi dengan femly, kalau ada rezeki jumpa, jumpa. tak boleh nak expect nanti keciwaa. hahaha InsyaAllah.

Mood Republik on !
Masa tiba kat booth I saw her busy layan peminat nak ambil gambar sampai beratur tunggu turn. I nampak Hanis dah naik sakit pipi dok senyum dekat kamera, siap take 1 min exercise mulut and minum air. hehehe. Apa lagi beratur lah kejap, bawak si Naufal sekali. Teringat masa mengandung rajin tengok rancangan Hanis Hairul Junior and now Hanis dukung Naufal ! =)

Naufal pandang mane ni. haih

pinjam mommy yusuf kejap. hehehe

Turn dengan femly pulak

She is really pretty even dalam gambar or depan2. after ambil gambar, Hanis sempat cakap dekat Naufal, be a good boy ya. I tanya Yusuf mana? Tapi Yusuf dah balik awal pulak. biasa la event2 macam ni kan.

It's one of the best moment actually. I bukan nak jadi seperti dia just I kagum dengan her lifestyle. That's it. Kalau ada rezeki nak jumpa Mama Hanis, Untie Nani Rostam ke, Yusuf Iskandar ke tak pun BujibuChempel. hewhewhew

Thank you for reading these.
Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign