Blog Farah Shahidah: October 2014

11 October 2014

semua orang mesti ada Daily Planner sendiri !

Assalamualaikum

sekarang ni bila ada masa terluang, aku mesti akan cari bahan-bahan bacaan yang menyeronokkan dekat internet. tak kesah lar dari segi apa pun. bila teringat satu keyword pun aku dengan pantasnya akan search dekat google. Mulanya aku nak google pasal nak cari inspirasi nak deko my bedroom dekat youtube. sampai lar aku terjumpa ada satu vlogger youtube ni dari oversea. Belinda Selene. She's is so adorable I guess. dia punya same interest dengan aku.I like her style sebab dia seorang yang sangat organized !



Really impress dekat vlog dia sebab, dia selalu update pasal beauty, decorations and macam-macam lar. untuk kita-kita yang perempuan ni supaya hidup lebih organize, smart and kemas. so antara vlog dia, dia ada jugak selitkan pasal Daily Planner. mula tu aku macam tak heran sangat setakat daily planner je pun boleh beli kat mana-mana. siap nak buat vlog bagai. hew!

Then, aku terjumpa banyak jugak vlog-vlog lain yang cerita pasal Daily Planner ni. sampai ada tu yang dah macam 'addict' dekat Daily Planner sendiri. kalau ikutkan yang apa aku search, kat oversea diorang dah jadi kan Daily Planner tu macam amalan harian diorang dah. see? betapa teraturnya hidup bila ada organizer macam Daily Planner ni. and I can see a lot of benefit bila ada Daily Planner ni.

tengok ni, berapa ramai vlogger yang cerita pasal Planner..

Setiap hari hanya perlu catatkan perkara-perkara penting dalam hidup, what to do, what to buy and so on. Yang menariknya,diorang siap deko lagi Planner diorang supaya nampak cantik and tak sakit mata bila nak refer nanti. bukan sekadar conteng-conteng camtu je.


cantik tak Belinda Selene ni deko Daily Planner dia?whoaa


Selain tu Daily Planner ni jugak dorang turut jadikan bisnes dekat sana. korang boleh search dekat website Erin Condren yang mengeluarkan pelbagai jenis Daily Planner yang cantik-cantik untuk korang pilih mengikut jiwa masing-masing. siap ada jual sticker,colour pen, memo pad and macam-macam lagi aksesori untuk mencantikkkan lagi Daily Planner tu.

Seriously really inspired me untuk ada satu Daily Planner sendiri. Aku yakin tak ramai kalangan kita yang rajin nak buat benda yang kita rasa remeh-temeh macam ni tapi ini la yang dorang buat dan sebenarnya banyak memperbaiki aturan hidup mereka. Actually,setiap orang perlu ada Daily Planner sendiri. tak kesah lar yang dibuat sendiri (DIY) atau pun beli je yang dah already printable. berlambak kat kedai-kedai buku yang ada.

So bila ada Daily Planner sendiri korang boleh bandingkan dengan orang yang tak ada Daily Planner. totally different. believe me ! Lain la korang jenis yang semua plan dah memang ada dalam kepala dan sentiasa ingat je. hehehe.Your life akan jadi makin teratur, sebab bila kita senaraikan plan mengikut hari, minggu, bulan mahu pun tahun, surely kita akan cuba capai target tu.

Biasa handphone adalah benda yang selalu berkepit dengan kita mana je kita pergi. so why not, lepas ni sama-sama kita wujudkan satu Daily Planner as 'kawan baik' kita.pergi ke mana sekali pun sentiasa dok heret bawak sama.hehe. InsyaAllah after this I'll share my own Daily Planner pulak. ok? sama-sama kita organize our daily life =)

Thank for reading, =)
farahshahidah

02 October 2014

first interview.

Assalamualaikum

Lama tak jenguk blog. Ayat typical blogger-blogger. Hee. Okay ape aku buat sekarang? Mesti la misi mencari kerja. Sudah fitrah fresh graduate yang tak berapa fresh ni harus mencari kerja.bila lagi nak bina kerjaya.huu

Seriously aku tak ada pengalaman menghadiri interview. Begitu noobs diri ini. Harap kan penah belajar masa subject English masa kat UITM dulu ada la. Untuk setakat ni, first time interview aku, kat Melaka Wonderland position Income Audit. Pengalaman kurang jangan harap boleh demand gaji tinggi.

Second interview, aku dapat call dari one of confidential company from Singapore for position Tax Assisstant. Mula tu ragu-ragu company amende ni. So dorang asked to come from interview. Later tu aku dapat email interview confirmation daripada dorang. Interview tu dibuat kat Sircosa Bar and Lounge, Holiday Inn Melaka.

Agak rare pulak rasanya interview buat kat tempat open macam tu. Then after reply confirmation, aku pon datang on that day. Tepat pukul 1.30 ptg macam tu la aku di interview. Rupa nya that was company KPMG Singapore. Gulp. Sumpah terkejut. Siapa budak accountancy mesti tau apa tu KPMG. One of big 4 company. Bukan calang-calang orang dapat kerja sini.lol

Interview was biasa-biasa je. Macam yang dorang beritahu, the interviewer ni bukan dari KPMG Malaysia tapi KPMG Singapore. So dorang nak bukak new firm dekat Melaka. So sedang sibuk cari new employee lah kan.misi dorang nak cari fresh graduate yang efficient in speaking and writing English sebab so far akan banyak communicate dengan orang Singapore. And dorang prepare training for those yang betul2 minat nak buat tax.

So high expectation memang tinggi I guess. Rasa kerdil betul diri ini.sobs. But, I tried to jadi diri sendri and jawab je semua yang ditanya. Salary offer boleh tahan la.sesuai dengan workload and pressure plus kat centre of Melaka. 

So far, aku tak letak harapan tinggi kat second intrview ni. Sebab aku rasa ramai lagi saingan yang hebat-hebat.huu.kalau dapat tu luck gila lah.tapi kena fikir lapan belas puluh ratus kali.hahaha

Thank you.



Sent from Samsung Mobile
Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign