Blog Farah Shahidah: first interview.

02 October 2014

first interview.

Assalamualaikum

Lama tak jenguk blog. Ayat typical blogger-blogger. Hee. Okay ape aku buat sekarang? Mesti la misi mencari kerja. Sudah fitrah fresh graduate yang tak berapa fresh ni harus mencari kerja.bila lagi nak bina kerjaya.huu

Seriously aku tak ada pengalaman menghadiri interview. Begitu noobs diri ini. Harap kan penah belajar masa subject English masa kat UITM dulu ada la. Untuk setakat ni, first time interview aku, kat Melaka Wonderland position Income Audit. Pengalaman kurang jangan harap boleh demand gaji tinggi.

Second interview, aku dapat call dari one of confidential company from Singapore for position Tax Assisstant. Mula tu ragu-ragu company amende ni. So dorang asked to come from interview. Later tu aku dapat email interview confirmation daripada dorang. Interview tu dibuat kat Sircosa Bar and Lounge, Holiday Inn Melaka.

Agak rare pulak rasanya interview buat kat tempat open macam tu. Then after reply confirmation, aku pon datang on that day. Tepat pukul 1.30 ptg macam tu la aku di interview. Rupa nya that was company KPMG Singapore. Gulp. Sumpah terkejut. Siapa budak accountancy mesti tau apa tu KPMG. One of big 4 company. Bukan calang-calang orang dapat kerja sini.lol

Interview was biasa-biasa je. Macam yang dorang beritahu, the interviewer ni bukan dari KPMG Malaysia tapi KPMG Singapore. So dorang nak bukak new firm dekat Melaka. So sedang sibuk cari new employee lah kan.misi dorang nak cari fresh graduate yang efficient in speaking and writing English sebab so far akan banyak communicate dengan orang Singapore. And dorang prepare training for those yang betul2 minat nak buat tax.

So high expectation memang tinggi I guess. Rasa kerdil betul diri ini.sobs. But, I tried to jadi diri sendri and jawab je semua yang ditanya. Salary offer boleh tahan la.sesuai dengan workload and pressure plus kat centre of Melaka. 

So far, aku tak letak harapan tinggi kat second intrview ni. Sebab aku rasa ramai lagi saingan yang hebat-hebat.huu.kalau dapat tu luck gila lah.tapi kena fikir lapan belas puluh ratus kali.hahaha

Thank you.



Sent from Samsung Mobile

5 comments:

  1. kalau dapat keje tu mmg pergghh la...KPMG tuu, btw kita pn bdk accountancy =)

    ReplyDelete
  2. all the best!! insyaAllah kalau ada rezeki, dapat kat tempat yg best.

    ReplyDelete
  3. Hi Farah, I pon interview for that position? Ada dapat feedback x n brape kpmg offer..tq

    ReplyDelete
  4. owh ye ke??huu..sy rse sy tak dpt kot sebab dah masuk sebulan da..hee..em die offer around 2000 jugak la...

    ReplyDelete
  5. Aslmkm. sis,nk tnye. still kerja dgn KPmG lg ke?

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign