Blog Farah Shahidah: cerita diet saya

shushivid

23 April 2014

cerita diet saya

Assalamualaikum

orang sekarang heboh dok berdiet.kadang-kadang masa makan tak ingat.bila naik mula gelabah. alangkah seronok nya tengok orang yang semulajadi kurus kering makan banyak mana sekalipun maintain kurus.tak perlu risau badan naik.

bila orang dok perli orang kurus ni makan banyak tak pelik and nampak macam cool je. cuba kalau orang gemok kuat makan mula lah orang kata ' hew, no wonder la gemok makan kuat !'uihh, terkucil hati.

baik. I admit I belum dikategorikan gemuk malah my BMI pon stil normal lagi.tak underweight or overweight.tapi disebabkan diri ini tak tinggi mana.149 cm lebih kurang jadi agak cuak bila berat badan naik. gulp!

dulu I tak risau pasal berat badan. sebab masa sekolah rendah jenis kurus kering.masuk menengah maintain 43 kg sampai lar masuk diploma. pertengahan diploma I dah perasan naik sikit 45 kg.mungkin perubahan hormon.

masuk degree I tak tau lar senang hati sangat ke apa. I tak pernah expect yang berat I cecah 50 above.terkejut den !naik mendadak. kalau dulu most my friends punya berat semua lebih daripada I. tapi dekat degree I dah boleh sama dengan diorang.aamaigodd!
then masa tu lar berjinak-jinak diet bagai. macam-macam diet I buat nak dapat balik 45 kg . bukan nak kurus sangat tapi cukup la I selesa nak bergerak pergi mana pakai macam-macam baju tanpa perlu risau. 
Jadi for sure la kena take action. so antara insiatif yang I pernah ambil :

Diet tak makan nasi

diet cara ni ramai orang buat. cuma tak makan nasi je. makan lar apa sekali nak makan. tapi tak ambil nasi langsung. I buat diet ni almost 3 months macam tu. result?hm 1-2 kg je turun.once stop naik bukan main.masa tu dekat rumah sewa. duduk dengan kawan-kawan so ada geng la nak buat diet ni.

kesilapan : tak kuat minum air putih.tak exercise. still minum air manis banyak

ambil produk slimming jenis minuman

konon nak cepat nampak hasil I ade ambil produk slimming tak ingat apa nama.rasanya sekarang dah tak keluar brand tu lagi.sehari 2 sachet.malam and siang.bila minum buat rasa kita kenyang sepanjang hari sebab dia buat perut kita rasa full. I tertarik minum tu sebab kaler purple.huahua.tapi sebulan pon tak sampai I consume.

kesilapan : produk tu tak sedap buat rasa kembang tekak.bila bancuh dalam air segelas nak habiskan pon susah.

minum teh herba slimming

I guess brand Orang Kampung tak silap. I jenis susah buang air besar pagi- pagi.certain orang celik mata mesti nak mengadap toilet. so konon nak train diri ni bangun pagi je mesti buang and nak increase metabolisme badan. berjaya habis for one month tapi still the same.tak selalu rasa nak buang air pun.

kesilapan : pahit sangat rasa macam minum air inai je.haha.so tak boleh nak 'in'. haha.perut pulak kebal semacam je kan nak pergi toilet.

Diet Atkins

my fren yang ajar diet ni.dia lelaki and pernah buat diet ni and seriously menjadi.then, I try buat diet ni and it's really work !diet cara ni tak amik carbohydrates langsung. ketepikan semua jenis nasi,mee,pasta,air bergula, roti and semua yang ada carbs cuma ambil protein and selain daripada carbs. seminggu memang nampak hasilnya.just train diri banyak minum air. seronok sangat masa tu dapat turun 48kg atleast. tapi memerlukan istiqamah yang tinggi nak buat diet ni.I berjaya consume 3 weeks je. (nanti boleh cerita lain enrty ok !)

kesilapan : terpedaya juga akhirnya.haha. plus diet ni agak keletihan sikit.sebab kita tak ambil carbs.so dia ganti lemak as tenaga untuk seharian.masa tu still being as student.bila penat otak tak leh nak fikir.hehe.so I stop.tapi seriously diet ni okay.tapi memerlukan keadaan yang sesuai.

masa ni memang berjaya turunkan berat. I iz happy. hewhew


joging / gym

yang ni pun best. cuma bila tak ada geng tak ada la jog/gym. lama plan nak jog tapi bertangguh je . so pernah nekad nak selalu pergi jog at least seminggu 3x.dapat sejam pon okay. kena disiplin baru benda tu boleh jadi rutin.hehe.and kebetulan jadual kelas cantik pulak petang free.so I pergi jog dengan roomate dekat area River Cruise, Melaka. tips : minum air banyak-banyak biar sampai terkucil.hehe. and pastikan 4 jam bfore jog perut kosong. baru la bakar lemak.and masa tu berat turun almost 3 kg. tu pun tak lama buat cuma masa semester tu je.

kesilapan : sebab banyak assignment dah mula tak pergi jog. kekadang nak pergi membe pulak tak nak pergi.alamatnya jog atas katil je la. hahaha

macam-macam I try.tapi berat I macam yoyo.sebab disiplin pon macam yoyo.hewhew. I percaya buat lar diet apa sekali pun tapi kurang disiplin, tak minum air banyak, jarang keluar peluh memang tak menjadi.
tapi dalam banyak-banyak cara I turun kan badan, I prefer Diet Atkins and jog/pergi gym sebab for me it's really effective ! cuba rajin dengan tak rajin je. tapi I nekad nak teruskan balik. InsyaAllah I'll share nanti ;)

thanks for reading =)
farahshahidah


Sent from Samsung Mobile

10 comments:

  1. pernah cheat tk mse buat diet atkins?mcm mkan bnd brgule wlaupun skit je..

    ReplyDelete
  2. pernah cheat tk mse diet atkins?mcm pnah mkan atau minum benda bergula walaupun skit??

    ReplyDelete
    Replies
    1. penah la sket2.. tp balas blik ngan air putih.. ok je... tapi jgan slalu sangt skip.hehe

      Delete
  3. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Nak Kurus Dengan Cepat

    ReplyDelete
  4. Kene mkn 3-4 sblum workout? Klu tak?

    ReplyDelete
  5. Kene mkn 3-4 sblum workout? Klu tak?

    ReplyDelete
  6. Eh eh korang nak Jamu Tun Teja FREE tak?

    Nah copy/click link ni:

    https://www.instagram.com/p/BKDwwQyAO2J/

    Ada 4kotak JTT akan di agihkan. Jangan lupa baca syarat betul2 tau. Tak susah pon.

    Selamat Mencuba!

    #berbagirezeki
    #sharingiscaring
    #giveawaycontest

    ReplyDelete
  7. Kebanyakan org gagal nak kuruskan badan bukan sebab diorg tak boleh, tapi sebab diorg tak jadikan makan bersederhana sebagai satu habit

    Bila kita jadikan makan bersederhana sebagai habit barulah kita konsisten, bila konsisten baru nampak hasil.

    Korg boleh baca pasal nak bina habit untuk kurus kat Sado Street. Korg boleh cuba cipta habit baru yg boleh bantu turunkan berat guna method2 yg ada kat situ.

    ReplyDelete
  8. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign