Blog Farah Shahidah: Idea nama Ahmad Naufal

shushivid

09 November 2017

Idea nama Ahmad Naufal

Assalamualaikum and hai !

Currently Ahmad Naufal dah pun masuk 4 bulan. How time fly so fast. Syukur dalam tempoh pembesaran dia, I dapar monitor dia sendiri, full time bersama dengan dia. Bila I throwback balik saat lahirkan Naufal it's was the best moment. Semua mak mak mesti rasa benda yang sama. Buatkan I sedar yang anak sulung ni yg memula pembawa sinar dalam satu family tu. He change me a lot. 100% berubah. Status, gaya hidup and so on. Macamana boleh kasi nama Ahmad Naufal?

Ahmad Naufal masa kat dalam wad lagi
Okay. First thing masa decide nak cari nama dulu, I blur sikit pasal nama baby boy. Kalau baby girl serah je pada I. Macam2 idea ada. So I serah pada husband. Cari punya cari ada beberapa nama da shortlisted. Cari kat google la paling banyak. Husband pulak bila satu nama jumpa mesti kebetulan nama tu sama dengan kawan dia la, cikgu dia la jiran dia la.haha. Atlast we decide cari nama pangkal dulu. Biasa budak lelaki depan nama Muhammad kan? I tetiba decide nak nama depan tu mesti huruf below daripada huruf M. I still remember, duli time sekolah penah baca encyclopedia pasal Tun Dr. Hasmah. Beliau bubuh nama anak dia dengan huruf M pada pangkal nya sebab nanti dalam list nama kat sekolah tak ada anak beliau awal sangat, and ke belakng sangat.

already one month!
Hehe so for me, I pun nak dia selalu ke depan sebab I sendiri penah rasa bila nama pangkal start F, everything start dulu.masuk dewan pun senarai nama.ke depan. Tak ada tertinggal ke belakang.macam tu sekali imaginasi I. Teehee. So must choose huruf antara A-M and masih lagi nak nama as muhammad tu. Cari punya cari last dapat idea letak Ahmad.Muhammad and Ahmad tu adalah sama maksudnya. Yang terpuji. Then we locked nama Ahmad. Tapi nama kedua tak ada lagi.Lolol. Makin hari makin nak dekat die pun tak ada lagi. Tetiba idea blank pulak.haha

2 months - after done my pantang dekat Melaka, we all balik JB semula. Bermula episod hari2 ku dengan
Naufal kat sini. Alhamdulilah everything okay. memula risau jugak.
After deliver Naufal masih belom ada kata putus nama lagi. Masa I still belom keluar wad, sempat la discuss jugak. "Kita nak kasi nama apa ni" LOLOL. Tengok ni makapak ang. Then teringat on the spot. Penah la terjumpa nama Naufal tapi  masa tu husband kata kenalan dia ada nama tu jugak. I said tak rapat kan? Haha. So jadi la Ahmad Naufal Bin Mohd Izzat.Memang nak simple2 nama. Senang bawak.hehe. Sekali tengok macam terbalik je. Nama apak macam lagi muda daripada nama anak.haha

Semoga Ahmad Naufal menjadi orang berguna suatu hari nanti. Disenangi orang semua kat sekeliling dia. Rezeki lancar. Membesar dengan sihat. Dan menjadi pelindung keluarga suatu hari nanti. Ameen.

thanks for reading,
munchos

2 comments:

  1. Naufal tu maksudnya dermawan. Ahmad Naufal tu jadinya... Yang terpuji dermawan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen 😂 semoga sifatnya pun begitu

      Delete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign