Blog Farah Shahidah: Movie Review : The Conjuring

shushivid

12 August 2013

Movie Review : The Conjuring

Assalamualaikum =D

Tengok cerita seram kat wayang memang sudah menjadi peberet aku..tak kesah lar cerita seram melayu mahu pun orang putih..tapi normally cerita seram melayu ni lebih menakutkan sebab kadang-kadang tu boleh buat kita rasa logik je sebab jadi kat real life orang melayu macam kita...kalau cerita seram orang putih ni..lebih pada meloyakan...means ada benda menjijikkan laa..suspen haa macam tu la lebih kurang...

aku ada terbaca from blogger-blogger lain pasal movie review yang dorang buat pasal cerita THE CONJURING..dengar cerita ceritanya seram mak datok..best gila la..macam-macam laa..so i'm like ouh macam berminat je nak tengok..padahal diri ini jarang je tengok wayang sebenarnya...ada cerita yang betul-betul meletopss baru pergi tengok..

dalam kesibukan orang pergi beraya sakan ni..aku pulak pergi tengok wayang..mulanya nak tengok The Smurfs 2..tapi em tak masyuk laa tengok cerita katon dekat wayang...then ternampak cerita The Conjuring ni...eh ada lagi rupanya cerita ni...dah lama tayang dah masa bulan puasa haritu..then aku suggest kat sepupu aku..moh tengok cerita ni orang kata seram gilaa...


Filem ini adalah kisah benar berlatarbelakangkan tahun 1971..dimana sepasang suami isteri iaitu bomoh versi mat salleh telah menyiasat satu kes paranormal yang terjadi pada sebuah keluarga Perron iaitu Carolyn dan Roger Perron..mereka berpindah ke rumah ladang lama usang di Harrisville yang dibeli secara lelong di Rhode Island bersama lima orang anak perempun mereka. Pada hari pertama, belum ada apa-apa yang berlaku, walaupun anjing peliharaan mereka enggan masuk ke dalam rumah. Salah satu daripada anak-anak perempuan mereka mendapati ada pintu masuk ke bilik bawah tanah ketika mereka bermain 'hide and claps'




Keesokan harinya, Carolyn bangun dengan lebam di badannya dan tidak tahu mana datangnya lebam itu..manakala anjing mereka ditemui mati. Sejak hari itu, banyak perkara pelik berlaku. Pada suatu malam, ketika Roger jauh di Florida, isterinya Carolyn dikunci di ruangan bawah tanah manakala semangat yang kelihatan seperti seorang perempuan tua menyerang salah satu daripada anak-anaknya.


Carolyn telah berjumpa penyiasat paranormal Ed dan Lorraine Warren untuk meminta bantuan...pasangan penyiasat itu menjalankan siasatan awal dan membuat kesimpulan bahawa rumah itu mungkin memerlukan proses exorcism, walaupun ini tidak boleh dilakukan tanpa bukti lanjut dan kebenaran daripada Gereja
Katolik. Ketika menyelidik sejarah rumah itu, Ed dan Lorraine mendapati bahawa rumah itu pernah dimiliki oleh seorang ahli sihir tertuduh, Bathsheba, yang cuba untuk mengorbankan anak-anaknya kepada syaitan dan membunuh dirinya selepas membuat sumpahan pada sesiapa yang akan mengambil tanah itu. Harta itu sebanyak 200 + ekar tetapi telah dibahagikan kepada petak-petak kecil. Mereka mendapati banyak laporan  pembunuhan dan bunuh diri di rumah-rumah yang telah pun dibina di atas petak-petak yang dahulunya sebahagian daripada harta tersebut.





Ed dan Lorraine pulang ke rumah dalam usaha untuk mengumpul bukti untuk mendapatkan kebenaran untuk meakukan proses exorcism. Salah satu daripada anak-anak perempuan sering 'sleepwalks' ke dalam bilik kakaknya dan mendedahkan laluan rahsia di sebalik almari pakaian. Lorraine memasuki laluan dan jatuh melalui lantai ke dalam ruangan bawah tanah, di mana dia melihat roh-roh orang-orang yang Batsyeba telah miliki. Semua ibu-ibu yang Batsyeba gunakan untuk membunuh anak-anak mereka..manakala seorang lagi anak-anak Perron telah diserang dengan ganasnya dan diseret lantai oleh satu kuasa ghaib.
Lorraine dan Ed mengambil keterangan mereka untuk dihantar ke Gereja bagi melakukan proses exorcism ketika itu keluarga Perron mengambil perlindungan di sebuah hotel.manakala anak perempuan Ed dan Lorraine telah diserang di rumah mereka sendiri oleh roh-roh dari rumah Perron itu.

Carolyn, yang sebelum ini dimiliki oleh semangat Batsyeba, mengambil dua anak perempuannya, Christine dan April, dan memandu pulang ke rumah. Ed, Lorraine, Roger dan dua pembantu mereka tergesa-gesa ke rumah di mana mereka mendapati Carolyn cuba untuk menikam anaknya Christine. Selepas cuba menahan Carolyn, Ed memutuskan untuk melaksanakan 'exorcism' itu sendiri, walaupun Carolyn cuba lari dan sekali lagi cuba untuk membunuh anak perempuan yang lain iaitu April. Lorraine mampu untuk mengalihkan perhatian Carolyn ketika dia sedang dirasuk dengan dahsyatnya daripada membunuh anak perempuannya dengan mengingatkan beliau memori indah dia dengan keluarga, membolehkan Ed untuk melengkapkan proses exorcism, menyelamatkan Carolyn dan anak perempuannya.






nak tahu dengan lebih lanjut macam terkejutnya, suspen nya cerita ni kena tengok sendiri baru boleh faham and boleh rasa sendiri macamana tragisnya cerita nih..haha..FYI, filem ni di arahkan anak kelahiran Kuching, Sarawak-James Wan..beliau pernah mengarahkan filem Saw and Insidious..memang seram gila...and seriously aku tak pernah rasa cerita seram matsalleh ni menakutkan sampai nak tidur malam dok teringat ke..or senang cakap bagi effectskat aku..tapi filem-filem arahan James Wan ni memang best la..menyeramkan jugak la..huu

James Wan

tapi perlu diingatkan cerita ini bertentangan dengan akidah kita sebagai umat islam...tengok saja jangan terlalu taksub dengan proses penyucian dia or anything yang related to exorcism semua kayh..
Selamat menonton ! =D

thanks for reading,
Lotsoflove,
farahshahidah

3 comments:

  1. Somehow cerita ini pun ada sama macam mitos2 cerita hantu melayu. Itu yang buat Dzureen takut huhu kan kan? Takut tak? hik hik

    ReplyDelete
  2. what happen to Carolyn and he daughter??? nak kena tengok jugak cerita ni,,, nak tau kesudahan... *wink

    ReplyDelete
  3. huhu..tkut la nk tgk cter hntu..

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign