Blog Farah Shahidah: Do's and Donts : when become Anak Dara

shushivid

19 August 2013

Do's and Donts : when become Anak Dara

Assalamualaikum !

Menjadi anak dara adalah lebih cerewet daripada jadi anak bujang teruna..and menjaga anak dara adalah lebih sukar tahu?walaupun anak dara ni orang kata senang dilentur dan dibentuk..cehh statement bajet dah penah ada anak dara sorang pulak..weehuu..that's why bapak-bapak ibu-ibu pada ketika ini memang tak senang duduk fikirkan anak dara diorang..walhal anak nya duduk semata kat rumah tak buat apa-apa pun dah jadi kerisauan kat mak ayah..risau kenapa?risau anak dorang tak tahu buat kerja rumah pun itu dah termasuk perkara-perkara yang dirisaukan jugak,eheee

me... also a part of those anak dara jugak..selagi aku tak dimiliki yang halal..eheheh..aku adalah milik mak ayah sepenuhnya..wuu ayattt..haha..dulu aku selalu mengeluh kenapa bapak aku kemain risau itu ini..mak aku bebel sini bebel sana..feeling like betapa tak selesa nya hidup di control sebegitu rupa...mak suruh itu ini..sehingga suatu hari aku berfikir apakah disebalik semua ini..heh...ayat tak boleh bla lagi..its normal..bila sampai satu tahap..kau akan berfikir dengan sebaiknya..ketika tu la otak boleh bekerja dengan baik..dan boleh berfikir dengan matang ..like me when i turned out into aged of 20..baru laa aku boleh fikir selogik-logiknya kenapa mak kita bebel suruh itu ini..ayah tak bagi itu ini..kenapa most people sangat take note pasal anak dara..buat itu ini...dah jadi bahan cakap orang..bla..blaa

check it out these do's and dont's untuk anak dara diluar sana..ini berdasarkan pengalaman dan pemerhatian sendiri..heheheh 


1) MANDI

DONT

Anak dara jangan dibiasakan mandi lambat..bangun pagi just cuci muka gosok gigi lepas tu menghadap sarapan..eh kejap lagi mandi la..buat keje rumah dulu kononnya.eh alamak dah tengahari laa..tak jadi mandi..petang baru mandi..so sehari hanya mandi sekali..jimat sungguh air ya..

DO

anak dara kena jadi pembersih..seeloknya lepas subuh mandi..kalau boleh sebelum matahari naik mandi..bagi badan segar..semua bersih..yang dalam-dalam pun kena tukar..baru la boleh settle semua kerja pagi tu..mak selalu kata masa dia duduk dengan arwah nenek..jangan berangan la nak bangun lambat mandi lambat..air kat kampung kan pagi-pagi sejuk gila mahu cecah ke tulang..nak tak nak kena mandi..itu yang bagus..air sejuk pagi-pagi tu actually lagi menyihatkan.

2) KELUAR MALAM

DONT

suka keluar malam..dah jadi satu habit bila malam resah..cari jalan jugak nak keluar rumah..at least..nak keluar jugak. pergi la lepak dengan siapa pun.tak kesah sangat dengan overnite..keluar dengan lelaki..macam-macam orang ada..like waktu malam tu 'ON' pada anda..

DO

sebaiknya anak dara jangan kerap sangat keluar malam..bukan bermakna tak boleh keluar tapi keluar tu biar ramai..ada kawan perempuan..jangan jadi kan ia satu macam habit pulak..elak keluar berdua-dua..walaupun kita jangka tak akan ada apa-apa yang berlaku..tapi anda silap..sekuat mana pun iman kita..pasti ada orang ketiga..and kadang-kadang tak memasal benda yang kita dok elak akan jadi pulak..even you trust your buddy so much..kena letak jugak sedikit sangsi kat diorang..ingat la once your parent pesan  jangan selalu keluar malam..jangan laa maknanya..ehee

3) MEMASAK

DONT

anak dara jangan tak tahu langsung /tak amik port langsung perihal dapur..hanya tahu masak air, masak megi, goreng telur semata..serah bulat-bulat dekat mak dengan alasan mak masak sedap..nak air tangan mak semata..zaman sekarang apa kesah lelaki nak aje kahwin dengan perempuan tak tahu masak..tak jadi masalah

DO

sebaiknya belajar la sikit basic-basic memasak kat dapur,.bukan nak suruh pandai masak macam masterchef tu ha..just cukup pandai masak simple-simple pun okay atleast kalau benar tak minat langsung pasal masak..walau pun suami kau suatu hari nanti jenis tak kesah kau macam mana menerima kekurangan kau..tak masak pun tak apa..tapi tak teringin ke suami sendiri rasa masakan isteri dia even sambal goreng sekali pun..hee..sebab air tangan isteri lebih baik daripada makan hasil air tangan orang lain

4) KERJA RUMAH

DONT

anak dara jangan tidak tahu mengemas rumah..biar kan rumah bersepah seolah-olah macam rumah tak ada anak dara langsung..semua benda mak yang buat..mak tak bising tak hado la buat..hanya duduk saja..kalau tinggal asrama mahupun rumah sewa dengan kawan pun tak pandai kemas inikan rumah sendiri..tahu yang si kawan itu rajin kemas so buat dont know aje lah..

DO

takkan nak tunggu mak bising baru terhegeh ambil penyapu kan..tanpa disuruh..dah kena pandai kemas rumah..segala benda kemas..daripada dapur bawak ke depan..baru nampak rumah seperti ada anak dara..heheh..tapi biasa nya anak dara sekarang ramai yang pengemas In syaa Allah..hee..even kalau kita student duduk asrama/rumah sewa pun kena berkemas jugak..dari situ boleh nampak yang kau ni sebenarnya anak dara yang reti buat kerja rumah ke tidak..haa

5) PEMBERSIH

DONT

jangan jadi pengotor ya anak dara sekalian..macam 'barang' sendiri tak dijaga baik..bila menstruation tak bersihkan betul-betul..buang merata..baju jarang dibasuh..main hempuk-hempuk je kat mana-mana..bilik berbau..baju berbau..bla..bla...blaa...semua benda yang berkaitan kebersihan dan penampilan diri laa tak amik pusing...konon ahh aku jenis selamba..apa ada kesah orang cakap..melepas dengan selamba depan orang..melombong bijih timah ikut suka hati kau depan orang..eeuuww..selamba/sempoi ke tu??

DO

kena jadi pembersih..you anak dara is like nampak suci/fresh/belum dinodai/dicemari/bersih and kena la act like you ni pembersih and fresh..jaga kebersihan luar dan dalam..baru orang nampak semenggah kat situ..takkan you nak orang nampak selekeh..come on..kalau kau jenis selamba pun orangnya bukan ni caranya..mungkin orang pun tak lalu nak kawan dengan korang..eehee..bukan nak kena cover bajet cun ke hape...tapi nak selamba ada limit nya jugak..kalau mengganggu konsentrasi /keselesaan orang yang memandang/apa aje laa tu bukan selamba namanya..
    
mungkin ada banyak lagi benda yang patut anak dara semua take note..heheh..ya mungkin anak dara sekarang lebih berani and lebih berlainan daripada anak dara dulu yang lebih polite and lebih terpelihara kot..tapi even zaman makin moden anak dara sekarang lebih moden sekali pun..benda-benda macam ni tetap kena ambil perhatian..and you should terima kasih pada mak ayah yang ada bebel and ingatkan korang tentang ni..sebab diorang mahu korang jadi anak dara yang berkualiti..heheh..as we know that anak dara biasanya dipandang macam berharga sangat oleh semua orang..hehehe.so masa anak dara ni laa masa sesuai nak bentuk once korang dimiliki nanti..chill ! =)

thanx for reading
lotsoflove
farahshahidah

10 comments:

  1. hohoho..btol3..baru berbaloi hantaran tinggi2 kalau semuanya sifat do tu ade..heeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. menag betul punn..hehe..bru nmpk.mahalnyee..hehe

      Delete
  2. salam . hai fasha.. bagus entri ni... ini lah y membezakan anak dara dulu dengan anak dara sekarang.. klu anak dara dulu masih ada pada masa sekarang ni.. letak la hntaran tgi mna pun... kalau ada sifat pmbersih, tgkah laku terpelihara... insyaAllah.. mesti berbaloi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul..tpu yg skng tak pndai wat kje rumah pun hntaran tggi..cmne..ehe

      Delete
  3. mmg agak leceh menjadi anak dara..kemana2 saja org perhati tingkah laku tp xpe itu membuatkan kita lebih berhati-hat dlm menjga sikap dpn org ramai..:)

    **jom join giveaway yg Asyik buat dlm blog..mana tahu boleh menang sbb nak cari 10 pemenang bertuah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep betol..jgn la wat silap sket..mesti org kaitkan yg kite ni anak dare..tak ptut ini itu..

      Delete
  4. hye awak.... meh la jemput lihat2 powerbank sy... http://bidadarikayangan90.blogspot.com/2013/07/powerbank.html

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign