Blog Farah Shahidah: my cat named LONA

23 August 2013

my cat named LONA

Assalamualaikum

Previous entry pernah aku cerita kan pasal si Lona yang aku sayaaangi mushuk-musyuk anje anje oh my kucing..yapp satu-satunya kucing yang aku ada/bela sampai ke hari ini..bukan kucing siam/persian or apa-apa kacukan tapi kucing biasa yang mana orang biasa panggil kucing kampung walaupun tak pernah tinggal dekat kampung.ehhe..


my name is Lona . bukan Luna Maya juga bukan Luna Latisya dalam Filem Cun. I'm Lona The Cat. hehh. welcome to my story

sekarang Lona sudah besar sudah beranak dua kali kejap gemuk kejap kurus eh sekarang sudah gemuk balik tak tahu kenapa. tapi Alhamdulilah Luna sentiasa sihat wal afiat tidak pernah demam/selsema mahupun batuk-batuk. erk?! ni lah sebab kenapa aku suka bela kucing biasa daripada kucing yang berbulu-bulu lebat itu. kacuk sini sana tapi sayang seribu kali sayang tidak seaktif kucing biasa..hmm

kami semua satu rumah dah sayang bebeno dengan Lona . Emak yang pada mula bukan penggemar kucing tegar macam aku pun sikit-sikit kasi jugak chance bela kucing tapi dengan syarat dia tak amek port perihal kucing .sendiri bela sendiri urus. cuma emak bagi duit beli makanan kucing/ sponsor sekilo ikan kembung/peda untuk santapan harian Lona. Hati mulai lembut ketika itu. Tapi sekarang emak sudah sayang sama Lona tapi buat-buat tak nak tunjuk, cehh padahal :P

tiba-tiba rasa telinga ku tegang semacam. geli geman dah kenapa


begitu jugak dengan ayah. lagi langsung tak amik port pasal Lona. Tapi lama-lama hati lembut layan jugak kerenah Lona . shoo shuweett. and baru-baru ni ayah untuk pertama kalinya jerit nama Lona dengan tidak semena-menanya bila nampak Lona begitu khusyuk kejar anak ayam siapa entah. satu anjakan paradigma disitu. bermakna Lona sudah diterima sepenuhnya dalam family aku ..haha

pernah adik aku yang second dah berapa kali plan nak bawak balik kucing siam tapi tetiba aku macam tak sampai hati biar Lona rasa seperti di dua kan..ceh..ayat !Dia kucing biasa terpaksa kongsi kasih dengan kucing yang lain yang ada kacuk-kacuk pulak tu..begitu sekali imaginasi aku..ish3

apo pandang-pandang? ekau hado?

Lona pembersih..serious pembersih. tak pernah pulak jumpa kucing pembersih macam dia ni. heh. tak payah mandi dia bersihkan diri sendiri. tak main kotor punya kucing. kerana dia pembersih jugak lar dah meyakinkan mak aku nak bela dia. dekat kepala dia ada tanda smile macam ini :) .kaki sebelah putih sebelah tidak . senang kalau hilang ada petanda dah.

Lona tak buat apa-apa kalau kita warn kat dia jangan buat itu ini..dengar kata ini Lona. if ikan depan mata dia takkan ambil without permission kalau dia lapar macam mana pun. oh jujur sungguh Lona. tak suka dipeluk lama-lama. selalu kejut aku subuh. baik kan Lona. jadi bodyguard dekat dapur like standing berjam-jam gitu tengok kalau ada encik tikus masuk dapur. Ada Lona aman betul rumah. sangat takut dekat adik aku yang last Tasya yang 6 tahun tu. Tasya dah macam budak pengganas dalam cerita Finding Nemo tu kalau siapa-siapa ada perasan..haha

tengok ni I kena cium you tau

cukup la Lona je kucing yang aku ada. tak mahu cari peganti actually. wah !dah macam jadi apart of our family pulak dah kan. bak kata adik aku 'nanti ambil gambar family letak Lona sekali anak angkat emak ni'..haha. anak Lona tah mana hilang diambil orang. sekarang Lona macam merajuk tak nak beranak dah aku rasa. ke husband dah lari?tak terbayang one day nanti kehilangan dia. kena nyanyi lagu Firman- Kehilangan la nampaknya.

thanx for reading
lotsoflove
farahshahidah

4 comments:

  1. canggihnya nama kucing..
    bela kucing ni macam terapi..hilang stress

    ReplyDelete
  2. Bagusnya lona nie hehe kucing yg senang dijaga ^^

    ReplyDelete
  3. murah rezeki bela kucing ^^ ur latest follower..jom singgah blog saya :)

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign