Blog Farah Shahidah: workout dalam rumah

21 August 2013

workout dalam rumah

Assalamualaikum

nak dapat badan sihat kena work out..nak turun berat badan pun kena work out...nak maintain body kena work out..nak amalkan kehidupan sihat pun kena work out...senang cerita badan kena keluar peluh..tak keluar peluh tak sihat..nampak tak tu.


aku suka jogging actually..tapi si budak pemalu kununnya ini yang mana segan orang nampak 'weird' bila jog keliling taman perumahan gara-gara trend orang dekat sini memang susah nak nampak pergi jog..macam mana nak hidup gaya sihat kalau ada seribu orang macam aku.haish !

Baik . Dekat rumah sewa rajin je pergi jog tapi mesti nak ada kaki..kaki apa? geng untuk pergi jog sekali..bila ada geng tiap hari pergi jog setiap petang pun tak apa..apa ada hal..tapi bila tak ada kaki..tak berjalan la aku..dah kenapa tak pergi sorang je..ha itu la masalahnya ! itu kalau dekat rumah sewa

Jadi dek kerana almost sehari suntuk duduk di rumah dalam berkira-kira hari mahu masuk semester semula..aku lar jadi bibik sepenuh masa di rumah..sepenuh masa ke?turut dibantu emak la. Jadi dalam pada buat kerja rumah hari-hari walaupun tak sekencang mak buat kerja..plus emak pergi kerja, ayah pergi kerja,adik sekolah/kerja..da latest emak demam pulak..maka diri ini mengambil semua tugas rumah..wuu..bajet sungguh ayat

punya lar aku plan baik kunun-kununnya mahu pergi jog lepas puas beraya...sebab dah makan macam-macam tolak batu dengan kayu..segala air gas aku telan..rendang segala benda manis aku godak...rasa mahu back to normal balik..heww..so set jam pagi-pagi pergi jog konon nak jog time orang tak ada kat luar rumah..Hampeh !

maka aku menjumpai satu solusi dimana tak payah jog dekat luar pun tak apa..cuma pakai penyapu/ mop /segala berus ..membersih rumah sambil workout..yeay ! haha..kalau kemas rumah setiap sudut ambil kira ..believe me..peluh keluar jangan cakap..macam pergi work out dekat gym..seriously



ya nak workout dekat rumah boleh menari-nari sambil pasang lagu techno/shuffle/ poco-poco pun boleh..takpun buat senaman sambil tonton video dekat youtube takpun dekat rumah dah ada treadmill/apa alat-alat bersenam dah mudah dah takpayah keluar rumah..tapi selain boleh buat aktiviti ini :

sapu satu rumah (dapur sampai ke luar rumah)
susun-susun barang
kemas dapur (basuh pinggan mangkok belanga and etc)
mop satu rumah
basuh toilet (paling menetes-netes peluh keluar )
basuh baju (sambil-sambil kemas)
sidai baju


dengan buat semua task yang basic ni je..zzerriiouslyy..peluh jangan cakap..feeling like you work out sambil tengok video dekat youtube tiru dorang senaman..haha..tak pun rasa macam baru lepas buat treadmill/jog 2/3 round..*hiperbola..tapi buat kena la bersunguh-sungguh baru ada nampak betapa gigihnya kau work out..kalau macam lepaskan batuk kat tangga/macam tak makan 3/4 hari memang tak akan feel..kasi kilat kasi bersih kasi sapu semua..mau makan 2 jam camtu

tapi tu lah kenyataan and kalau emak-emak kita boleh buat why not kita yang ada kudrat banyak tak terguna ni..heheh..badan pun sihat hari-hari keluar peluh..rumah pun bersih and kemas..fuhh !tak kesah la jenis rumah tu kecil ke besar ke still can apply
that's why tangan emak-emak lebih kuat sebenarnya..tak percaya sila test ajak pergi bowling..hahah..eh boleh pulak :P

thanx for reading
lotsoflove
farahshahidah
sumber gambar :google


4 comments:

  1. biasalah raya kita semua tolak batu & kayu kan! ;) haha!

    ReplyDelete
  2. huhuhu.. nanti bila berat badan dah turun.. jgn berenti ngemas rmh plak yeee...huhuhu

    ReplyDelete
  3. haha! never will! :p mengemas ni kdg2 mcm therapy :p

    ReplyDelete
  4. Hebatnya Fasha... bukan senang tau bg org yg dah bekerja dan berkeluarga...

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign