Blog Farah Shahidah: MYkucing MERLIN pindah Melaka !

13 June 2014

MYkucing MERLIN pindah Melaka !

Assalamualaikum

Sebelum ni I penah cerita pasal anak kucing yang baru jumpa and then kasi nama Merlin.hewhew dekat SINI. ada membe kata eh macam nama ahli sihir je.haha.

okay seriously bela kucing dekat rumah sewa macam yang kitorang stay sekarang ni tak lar semudah yang disangka.memang pada awalnya beriya-iya nak sesama jaga kat dalam bilik sementara ada lagi beberapa bulan nak habis intern ni.

pakat sedia tempat tidur,beli pasir,beli stok makanan,tuala,syampu,ajar berak kat pasir tapi stil tak semudah itu. sebab apa? sebab kesian sungguh if bela kucing dekat rumah yang jenis bertingkat macam yang kitorang duduk skang.macam tak ada life betol si Merlin.wkwkwk

bila balik je dia ajak main.hehe

lebih kurang 2 minggu Merlin stay dalam bilik kitorang. tak keluar bilik langsung. Pagi pi kerja dia terkurung dalam bilik.sambil tu siap-siap letak stok makanan basah since Merlin tak cukup gigi nak kunyah makanan jenis palet.balik kerja baru lar jumpa. balik-balik je kena tahan bau sikit sebab makanan yang jenis basah ni berbau sikit.memang tak gemo betul.

so setiap kali balik,mesti kena bersihkan bilik dulu even Merlin tak berak merata.cuma risau bila die makan ade terkena tangan kaki dia pastu dia merayap dalam bilik terkena lantai.so nak ilang bau kena bersihkan.

manja sangat-sangat. kasi melting habis


paling kesian bila I dah mula buat overtime. balik pun koman-koman pukul. 8.30 malam. duduk kat ofis sempat lagi terdetik apa lar Merlin buat dalam bilik gaknya.tidur ke,ke ngah jerit-jerit.risau gak budak rumah balik dengar bising-bising.rasa risau ngalah orang ada anak.hewhew.

biasanya dia akan tenung je kita buat apa sampai dia tertidur 

lama-lama tu I dah mula rasa kesian tinggal dia lama-lama dalam bilik.mesti dia bosan terkurung macam tu.kalau layan pun kompem balik malam lepas tu dah nak tidur da.mana taknya, Merlin kecik lagi,kompem dia treat kita macam emak dia.malam-malam kalau I dah tertidur dia akan jerit tepi katil panggil soh angkat dia naik atas katil nak tidur sama.hamboi. tidur tak nak sebelah-sebelah.tidur mesti nak atas I punya leher je.manja sungguh! 

punya tahan mata sampai tersengguk-sengguk.this time, really touches me sebab apa?dia treat me like it's new MOM
lepas mak dia hilang.so dia akan tahan mata perhati supaya I tak tinggal kan dia

lagi satu aku mula rasa cam terbatas if nak pi mana-mana lepas balik kerja .rase cam sian kat dia tinggal sorang tak ada sape tengok.seriously I jenis tak kesah basuh berak kencing mandi bersihkan kucing .no hal.just kesian kat dia.If tinggal rumah teres takpe lagi atleast boleh biar dia berlegar-legar keluar masuk rumah.nak pulak I tak suka kurung kucing.kalau bleh nak kasi lepas je.

masa tu dah rasa campur -campur da.memang nak bela tapi taknak bela kat rumah ni.I try contact membe yang kebetulan ada kat KL now.usha mana tau dorang boleh bagi idea yang membina apa nak buat. sampai ada satu tahap tu rasa nak bagi orang da.nak je PM Malaysian Cat Adoption suh carikan siapa yang sanggup jaga.

ada tu bagi suggestion hantar kat mana-mana club yang buat adoption. ada tu one of my friend sampai berkenan betul Merlin sampai sanggup nak beli.haa masa tu la.menguji I balik and buat I fikir sefikir nya. memang rasa tak nak jual mahupun bagi free.whoaaa.nekad jugak cari jalan yang lagi baik. bawak balik Melaka !yepp finally tu je satu cara.and I nekad bawak balik Melaka.huu.

sanggup pi cari cage baru untuk Merlin supaya senang bawak balik Melaka.
takpe, pelaburan untuk akan datang.boleh guna semua generasi ni.hehe

Alhamdulilah Merlin dah selamat kat Melaka now.atleast ada orang bleh jaga dia.bagi makan ikan fresh.main-main ngan dia.I is senang hati and lega sekarang ni.hehehe.

thanks for reading
farahshahidah

Sent from Samsung Mobile

5 comments:

  1. untung merlin ada orang amik berat pasal dia..
    mmg kesian kalau tinggal sekor2 dalam bilik tue.
    xdek teman dia.
    harap2 dpt tgk ler dia membesar pasni.

    ReplyDelete
  2. Takut nak tinggalkan pet kat bilik sorang2. takut jadi pape ke time kita takde laa kan.
    btw, Melaka kat ne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melaka kat area Bemban,Jasin..huu

      Delete
  3. dah jaga macam anak sendiri..untung merlin..

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign