Blog Farah Shahidah: orang Melaka melawat Melaka

shushivid

13 February 2013

orang Melaka melawat Melaka


Assalamualaikom..!

kadang-kadang tak semestinya kita tinggal kat sesebuah negeri tu kita dah cukup mahir selok belok tempat yang ada kat negeri tu...walaupun membesar kat tempat tu..belum menunjukkan kita puas lagi nak explore apa yang ada kat tempat kita.. macam aku sendiri.. aku dilahirkan kat Melaka..negeri yang bersejarah ni as semua orang tau..and I really admit...yng aku memang  'pure' Melaka..!!hewhew...

so of course aku dah familiar with semua environment kat sini...dah nama tempat tumpah darahku kan....tapi kekadang tu ada jugak salah jalan kalau diminta jadi tourist guide oleh kawan-kawan aku..haha..bikin malu je.. :P

kalau nak cerita pasal tempat-tempat kat Melaka ni banyak actually..just kena pandai explore je..walaupun negeri aku ni kecik and sometime tu kalau sesat pun tak ada masalah...gerenti boleh jumpa jalan balik..but ada je tempat best...kalau nak cerita kat sini...alamatnya..banyak entri la kena buat..hehe...

macam aku sendiri..mestilah aku dah jejak semua tempat yang ada kat Melaka ni..especially tempat-tempat bersejarah...mana tak nya..masa sekolah dlu ada je buat rombongan che kiah pegi lawatan sambil belajar...
daripada aku tadika sampai lar sekolah menengah...so secara tak langsung dah masuk lar muzium-muzium yang ada..hewhew..

so nak dijadikan cerita..Ahad lepas..3/2/2013..kawan baik aku Pza..call aku pepagi buta..eh tak buta sangat pon masa tu..hehe..ajak hang out akibat kebosanan plus lama tak lepak and berhot story dengan dia..hehe...
mula nya tak nak pegi pon..sebab aku kena jadi baby sitter adik aku yang tak berapa nak baby tu..
then last decide bawak aje lar...adik aku punya la excited kemain..tadi punya lar melalak cari mak aku...huu

kali ni dia drive..kita pun tak tau nak pegi mana...ni lar bab kelemahan aku kalau diajak berjalan kat Melaka ni..tau je la..rasa macam dah bosan..balik-balik MP..DP..JJ..nak aku ni belajar kat Melaka...
semestinya tempat-tempat tu dah jadi rumah kedua bagi aku dah..haha..over pulak!

we all bertiga je..

muanya just lepak makan kat foodcourt..and masih belum tau nak buat aktivti apa...
after makan terus decided pergi DP...cuci-cuci mata pun still no idea lagi nak buat apa..
then..jalan punya jalan..lastly baru teringat A'famosa kat belakang DP tuh...
so bajet jadi tourist lar kononnya..kitorang pergi la lepak jalan-jalan ke sana..
from A famosa..terus dapat idea nak masuk muzium yang terdekat tu...u know what?
Muzium Budaya..heheh..betul-betul lawatan sambil belajar kitorang ni..haha

last aku masuk muzium ni seingat aku time sekolah rendah..and dalam banyak-banyak muzium kat Melaka ni...Muzium Budaya ni je sekali aku pernah masuk...
dah kebetulan bawak adik aku si Tasya tu...tu yang rasa macam nak pi masuk muzium je..haha..
masuk sini tak mahal pun... RM2 for dewasa...and kanak-kanak riang seperti adik aku yang dah sekolah 'free of charge' je...

masa masuk tu..ada lar sorang brader yang kerja jaga muzium ni nak join kitorang masuk..
and dia sempat lar tanya kitorang ni daripada mana...mulanya nak buat-buat lar macam kitorang dari jauh...\
hehe..ish tak baik aku ni...tapi abang ni memang super teror lar dia dapat agak la kitorang daripada mana..
kan dah kantoi...

peace..!!



baru je masuk...adik aku si Tasya tu bikin spoiled..dia tertiba rasa macam seram-seram gitu..
mana tak nya masuk-masuk je ada 2 orang pakai costume Hang Tuah and Hang Jebat..
dok jaga depan pintu masuk tu...apa yang adik aku scary sangat aku pun tak tau lar..
sebab muka abang tu lain macam sikit kot..tu yang dia takut sangat..haha..

baru-baru masuk tu si Tasya ni kemain super excited lar..berlari-lari kat dalam muzium tu...
sebab dia terasa macam kat rumah nenek kitorang kot..haha..
so masa nak naik tingkat atas pulak..si Tasya yang kemain excited tu..berlari-lari lar naik tangga...
sekali ter'gedebushhh' jatuh...okayh masa tu agak panik sekejap.takut dia melaung..
tapi nasib baik tak..cuma dia malu-malu lar orang tengok dia jatuh kan..hehe
so lepas tu..dah tak ada excited da...jadi budak pendiam terus dah..haish..



Add caption





standard lar kalau dalam muzium kat ada macam scary sikit..ye lar sebab dalam ni banyak patung-patung manusia..aku teringat macam kali pertama aku masuk muzium ni masa kecik-kecik dulu...
aku memang rasa macam seram sejuk sikit lar jugak..aku rasa banyak budak-budak kecik je yang akan rasa benda yang sama jugak...tapi aku still tak nak layan kan perasaan si Tasya tu..






ha ni lar dia Hang Tuah and Hang Jebat yang adik aku takutkan tu

masa dah nak keluar daripada muzium tu..abang yang ikut kitorang masuk muzium mula-mula tadi..
sempat lar borak kejap dengan kitorang...tanya belajar mana sume...
tapi baru aku perasan yang aku tak ada snap pic abang tu..penat dia posing..hehe..
dah nak gerak hujan lar pulak..abang tu suruh kitorang lepak jap bawah muzium tu...

ujan dah berhenti...

main petik-petik bunga kat tepi tu

tu lar muzium tu...


kat depan muzium tu ada taman..so lepak kejap lar..hee

lepas keluar..si Tasya sempat panjat meriam sekejap

aku pun tak tau kenapa lar si Tasya mengidam benau nak amek gambar kat sini..haha

so macam biasa aktiviti wajib kitorang kalau keluar...
mesti lar nak pergi karok dulu...hewhew...but aku ada jumpa tempat baru...kat DP..
kebetulan masuk dari pintu belakang DP tu..ternampak pulak..betul-betul kat area kedai-edai yang jual karaftangan kat belakang DP tu...tempat tu not bad lar..baru lagi..karaoke bilik..
and ada banyak lagu-lagu latest..and u know what si Tasya pun join lar kitorang karok..hahah..
dia nyanyi semua lagu yang dia hafal penuh je lar..bahaya ni..kecik-kecik dah ajar pi karok..harhar

macam iye-iye je...

hang out hari tu memang best lar..bila fikir balik...selain buat window shopping..tengok wayang and etc..
baik aku buat repeat lawatan sambil belajar macam tu kan..hehe..
actually nak masuk macam-macam muzium or pergi tempat yang best lain..tapi time is running out kan..
so lain kali lah jawabnya...
macamana pun aku still proud dilahirkan kat bumi Melaka ni...
with surround by macam-macam tempat bersejarah..so aku as orang sini should appreciate lar kan apa yang ada kat sini...tak semestinya..kita orang sini..kita tak perlu nak datang tempat-tempat macam ni dah..no..!tidak sama sekali..so pakat mai datang Melaka ya..
Melawat Melaka bererti anda melawat Malaysia..huu..kasi promote sikit.



love,
farahshahidah

5 comments:

  1. amboihhh sakan na berjalan cuti2 nie.. hehe.. :)


    nie ke yg kata sama nama hari tue ?

    sorry lambat bw. huuu..

    ReplyDelete
  2. fasha
    dh sama cam lya ni

    last year buat rombongn melawat klntn
    haha
    tmpat sndiri pn tak hbs jalan lgi
    kalau org tnya segan je nk jwb

    ReplyDelete
  3. haha..tau xpe..memang saya kuat berjalan pon ..

    ReplyDelete

  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign