Blog Farah Shahidah: bunga telur in the making

07 September 2013

bunga telur in the making

Assalamualaikum

actually tak lama lagi one of my cousin yang agak rapat dengan aku from my mom's side nak kahwin !yeay . musim kahwin as usual . haha . dalam awal bulan 10 nanti wedding dia . okay. my cousin ni nama dia Siti Aisyah Hadaani . 21 y/o . and Alhamdulilah jodoh dia sampai awal . langkah bendol sikit dengan aku. poyo..hewhew

so mesti lah sekarang ni dah mula sibuk buat preparation apa yang patut . nak cerita yang unik sikit la, wedding my cousin ni dia nak buat style 'old school' sket. like our emak-emak and bapak-bapak kita kawen dulu . atas request ayah dia .

kalau perasan dulu-dulu zaman emak kita kawen mostly bunga telur semua buat sendiri, right?whoa kreatif and rajin jugak orang dulu nak banding sekarang yang just keluar duit beli yang dah siap . semua benda nak segera. macam- macam design / colour ada kat kedai . 

kalau dulu bunga telur orang buat untuk letak dekat pelamin / datang bertandang ke rumah lelaki and so on jugak untuk bagi  tetamu yang datang sebagai doorgift. tapi sekarang untuk doorgift / berkat orang just bagi kuih-kuih/ gula-gula or any manisan/ kerepek and etc. siap ada beg yang boleh tempah and banyak dah kedai-kedai sekarang ada sediakan service buat benda-benda ni semua .

tapi for my cousin's wedding nanti ayah dia request nak bagi doorgift bunga telur saja macam emak-emak kita kawen dulu-dulu . so mestilah bunga telur nak disediakan banyak sebanyak tetamu yang dijemput .wuu..so nak beli, rasa macam tak baloi, then ayahnya suggest buat sendiri like orang dulu-dulu buat beramai-ramai macam masa ayah dia kawen. hehh


masa ni lar nak melilit-lillit, menggunting segala , so just beli barang-barang, then apa guna ada sedara mara ramai kalau tak contribute kennss..heheh . so sesi membuat bunga telur beramai-ramai dah pun bermula .lebih kurang 2000 pcs nak buat ye. so buat yang simple- simple just tengok contoh bunga telur yang sedia ada. total beli barang-barang nak buat tak lar sampai lebih budget. so ada saving di situ.



lagi satu yang 'rare' sikit, macam dulu-dulu punya wedding jugak, untuk isi telur kita tak pakai net macam kebiasaan orang kawen sekarang, tapi pakai tampuk yang dibuat pakai kertas jepun . so telur nanti just gam dekat tampuk, ala-ala terung gituew..


ni pun tak sampai suku daripada 2000
haa..macam tampuk terung ni...
so I dont know whether sempat ke tidak nak siap kan. yepp, memang dah agak lambat sikit start buat benda-benda ni, patutnya dah kena mula awal-awal hari tu, but it's sokay, tangan ramai, Insya-Allah sempat. my cousin punya emak siap cakap, 'takpe  lar nanti kau kahwin, Aisyah pulak tolong kau 'hahaha, 

thanx for reading,
lotsoflove,
farahshahidah

No comments:

Post a Comment

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign