Blog Farah Shahidah: Spagetti Bolognaise cara saya

shushivid

05 September 2013

Spagetti Bolognaise cara saya

Assalamualaikum

Lama dah tak buat spagetti bolognaise . sebab dekat rumah ada yang tak suka sangat ada yang telan je. nak makan kena ada geng. hehh..Ada yang tanya 'eh kau buat spagetti macam mana eh' err segan pulak nak share setakat buat spagetti..err..tapi lain orang lain cara buatnya. yang ada orang tu letak ini yang orang tu letak itu. ada suka ini ada suka itu, selera manusia mana penah sama, right?

tapi cara aku buat spagetti biasa-biasa aja dong. simple as A,B,C..hehh. aku straight to the point .

bahan-bahan :

Spagetti San Remo (1 bungkus)

Prego Tomato ( 1 tin/botol)

3/4 bawang besar ( cincang dadu)

ayam/daging cincang (saya guna ayam cincang Ramly )

2/3 sudu cili boh (nak kasi pedas)

sedikit sos cili

garam secukup rasa

cara nak buatnya :

Pertama, rebus ayam cincang dalam periuk sampai  sekata. aku suka guna ayam rather than daging . siapa suka daging sila guna daging cincang. orang kata daging lagi sedap sebab berperisa. but aku kurengg sikit dengan daging . 


bila sudah rebus, angkat dan tos kan . lepas tu kasi hancur-hancur kan ayam tu. tak nak kasi kepal-kepal ya kawan-kawan .cehh. Air rebusan jangan buang. nak pakai lagi

sambil itu rebus spagetti dalam periuk lain yang di isi air .rebus la banyak mana pun. sampai mendidih kemudian letak garam secubit . rebus sampai betul lembut, tahu lembut?haa

next tumis bawang besar yang dah dicincang-cincang banyak-banyak tu dalam kuali yang dah isi minyak, dah dipanaskan pun.

bila naik bau, masuk kan cili boh sikit, kacau-kacau kejap lepas tu baru masuk prego satu tin tu. hang kacau lagi kacau lagi kacau . letak sos cili sikit . garam ikot rasa .


kacau lagi kacau lagi . berapa kali mau kacau da . baru lah letak ayam cincang yang dah siap hancurkan tu .then kasi gaul lagi gaul lagi sampai rata.

sudah sekata masuk air rebusan ayam cincang tadi , tak payah masuk semua pun tak apa. ikot suka hati nak banjir macam mana jangan jadi sampai kuah asam pedas sudah la. hehe. tak terlalu kering, tak basah sangat. betul tak aku cakap ni ye .

kacau . gaul .kacau lagi sampai mendidih . DONE ! boleh angkat




taraaaaaa ...........!!

jemput tengok =)

senang je kan. ni je cara mudah aku . Ada orang nak sedap letak meatball , cendawan butang, letak hirisan cheese sikit, macam-macam la. lain orang lain cara buatnya. depend tekak masing-masing .heheh. Selamat mencuba. Korang suka letak apa?

thanx for reading,
lotsoflove
farahshahidah

5 comments:

  1. Assalamualaikum. haihhh sedapnya. terliur kita tauuuuuuuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak, jemput join review blog 2.0 sheila. semua yang join akan direview secara berperingkat :- http://www.sheilashahfiekry.my/2013/09/review-blog-20.html

      Delete
  2. Da lama Nad tak makan spagetti. teringin pula huhu

    ReplyDelete
  3. sedadnye..dah lama mun xmakan spageti ni..

    ReplyDelete
  4. haa. sdap ni. prut pun dah lapar dah. rase mcm nk buat skrg jgk. bahan2 pun dah ade. hehe.

    http://nyssazainalabidin.blogspot.com

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign