Blog Farah Shahidah: Hampir kena tipu dengan buyer oversea

14 April 2017

Hampir kena tipu dengan buyer oversea

Assalamualaikum and hai ! =)

Mungkin post ini lebih menjurus kepada online seller sekarang. I nak share one bad experience hampir kena tipu dengan buyers yang actually bukan lah buyer pun. tapi acah2 interested dengan produk kita. LOL. Luckily, ada google, and ada jugak blogger lain yang figure out pasal ni. tu yang suka pasal blog ni. You can share everything benda yang you experience, at least can tell others too.

Okay, as my previous post, I berniaga Basic Skirt. normally I advertise dekat my page sahaja and Instashop. just dua tu je medium niaga yang I gunakan. Standard nak kembang kan lagi sale, I godek2 la apa medium lain yang boleh buat sale. So I found out, website lain macam Carousell and Shopee.my pun boleh jual. Sesaje advertise kat situ nak tengok boleh market tak. Then malam tu I start post, pagi subuh tu I've got one message from someone yang acah2 buyer ni dekat Carousell.

memang dekat Couresell boleh chat dengan buyer. So bila that person tu tinggalkan number phone suruh I pm dia, I pun terus la direct WA dia. Okay then dia dok speaking bagai la dengan I. tanya color apa ada. nak tengok size semua. So I layan macam customer lain jugak. Tup tup terus dia berminat nak 4 skirt terus. WOW. macam dah suspect something. biasanya customer yang I layan punya la cerewet nak decide beli skirt, tapi ni sekali beli trus jadi.

I macam bersyukur la jugak walau dalam masa yang sama ada rasa tak berapa nak yakin. Siap cakap dekat husband, ada orang nak beli 4 terus !macam rasa dia bukan orang local walaupun dia bagi nama melayu and tanya boleh send to Perak tak.After bagi payment method semua, I cakap after transfer let me know ya.Esok nya takada pulak dia sent. Then one time tu, I sendiri message dia, Are you make the payment already? Dia kan will transfer in the morning. then finally dia message la pagi maka bermula drama swasta dia.

I capture this message je la eh. panjang sangat.

lepas I check email.ada  dapat email from Barclays

Tapi seriously I mula pelik bila dia kata Bank Barclay tu tak boleh transfer minima amount yang I suruh. So untuk transfer, I yang kena transfer kat dia RM700, baru boleh dapat jumlah penuh termasuk harga barang tu,LOL. Siap ada sent something dekat email. I check Maybank, memang tak ada amount masuk. Bukak email ada message from Barclays.


I pun acah-acah percaya la. I tanya owh thats mean I should transfer first the balance ya?Then dia reply yes dia gerenti after I transfer 700 tu, dalam 5 seconds akan dapat duit I balik, Apak penipu gila ! Dah tak sedap hati, I google terus pasal transfer duit ke barclay . Then memang ada jumpa post pasal orang kena tipu dengan orang oversea ni. Mereka ni akan cari seller2 dekat mudah.my, couresell macam2 website yang jual barang-barang wholesale ni la. Nyamar konon interested dengan produk kita, pastu suruh post kat satu negeri tu. pastu bila bab payment mula la drama.konon dia kat oversea so ada problem nak transfer payment.Jahat betul perangai.

Dia ingat orang Malaysia bodoh macam dia sangka gaknya, Siapa pulak nak berniaga, nak suruh customer bayar, tapi kita pulak kena dulukan duit dulu. LOL. ada yang nak percaya ke? Kalau kita transfer jugak ikut apa yang dia kata tu., duit pun lesap, and silap2 dia boleh access freely ke akaun kita. Then I reply, I cant do that. pastu siap dia kasi message daripada bank kengkonon kalau I tak buat benda tu, akaun I kena blocked and akan dikenakan tindakan. LOL. ape jadahnya. Geram pulak !


Yang tak tahan siap guna nama Allah Almighty lagi. I swear never lie to you. bla..blaa..Siap nak bagi IC dia semua untuk urusan dengan bank kalau I tak percaya.LOLOL.lagi tak pandai nak menipu, Aritu kata nama dia Norshida Binti Mohd Yasin. Tapi sekali kantoi tukar gambar dp whatsapp, gambar lelaki penyangak oversea mana tah. Lepas tu terus I tak reply. and last word cuma dia tanya Are you there? Rasa nak hamun je dia. tapi I terus blocked. Ish memang betul dalam berniaga akan rasa macam-macam pengalaman.

So siapa penah experience macam ni just let me know dekat komen. As my research before ni, sebelum ni ada yang guna ada Scotia Bank la. pastu orang Nigeria yang banyak tipu. pastu website yang selalu kena mudah.my. yang terbaru ni carousell pulak.Kalau boleh jangan la ada lurus bendul pegi transfer dulu duit kat dia dengan harapan dapat balik duit tu dengan duit jual barang sekali. Silap-silap duit dalam bank semua lesap. Kalau ada orang yang mencurigakan make sure serang hendap dulu. tengokkan dulu permainan dia. Macam mangkuk ni pun I buat2 tunjuk macam I dok percaya dekat dia. padahal nak tengok apa lagi dia nak drama dekat kita. Walaupun ada unsur ugutan kengkonon I buat tak tau je. dia tak boleh buat apa pun.

So tergendala la plan nak try market dekat website lain. Biar lah I guna FB ads dengan IG je setakat ni. haha.more trusted InsyaAllah.So please LIKE ENCHANTED BY FS and FOLLOW INSTAGRAM FLOWYBASICSKIRT ya ! thank you. =)






8 comments:

  1. loni mcm2 cara org nak menipu..so kena hati2 jgn cpt percaya

    ReplyDelete
  2. act kita pun hampir kenaa hewhewww bila suruh transfer pakai paypal dia kata dia xda akaun paypal pastu diam je krik krikk hahaha

    ReplyDelete
  3. siap mintak email detail bank blablabla pulak tu haih risau jugak so block aje hehe

    ReplyDelete
  4. macam macam cara orang sekarang nak menipu ya huhu

    ReplyDelete
  5. Jual brg online ni mmg banyak ja karenah pelanggan .. kalau pelanggan cerewet2 kita layang n dia betul2 beli ok,lagikan, tapi kalau penipu cenggini, grrrr geram pun ada...

    ReplyDelete
  6. saya pun dah kna.. hampehh..huhu

    ReplyDelete
  7. Aduh.
    Tak tau saya nak kata lagi.

    ReplyDelete
  8. macam-macam helah scammer sekarang.. hmmmm

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign