Blog Farah Shahidah: blogwalking dengan imotiv.ly

shushivid

27 July 2013

blogwalking dengan imotiv.ly

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan :)

Suka blogwalking?nak mudah blogwalking tak?jalan-jalan baca entry bloggers lain walau dimana anda berada..hewhew...kini ada aplikasi baru (formerly NuffnangX) dimana anda boleh memilih dan follow blog-blog kesukaan anda dan organize mengikut list yang ada buat..that's mean ia akan memudahkan lagi anda nak baca latest entry dengan santainya dan tak ambil masa yang lama...

cakap saja tak guna, mari saya tunjuk...hewhew..aku pun baru saja perasan pasal imotiv.ly..disebabkan perangai yang suka menggodek sini sana..baru aku perasan yang dah ramai lar jugak blogger guna apps ni..
imotiv.ly ni lebih kurang macam Google Reader jugak...siapa penah guna mesti tau..heh

untuk guna apps ni..anda kena lah sign up dulu kat SINI..so boleh sign up through FB or TWITTER pun boleh..and berita baik untuk pengguna Android or Iphone, anda juga boleh install apps dalam phone anda..dan boleh lar berblogwalking di mana saja anda berada ..tapi kena lar ada internet..heheh

yang dibulat merah tu blog2 yang korang follow...korang boleh buat list ikot kategori yang korang nak buat..
depend uolls lar nak senangkan baca.. eg list : cosmetics,blogshop etc
yang ni bahagian 'News feed'..so semua entry blog yang korang follow akan keluar kat sini..so korang just scroll down je
nak baca entry yang mana berkenan dihati..yang bulatan merah tu..korang boleh makin conversation dengan blogger lain yang datang komen baca entry anda..
okay sekarang nak tunjuk apps imotiv.ly kalau guna kat handphone pulak..so aku pengguna Samsung.. just install daripada Play Store.. Bagi yang nak guna imotiv.ly by handphone, aku nasihatkan sign up  dulu kat website page..baru lar log in kat handphone..nanti jadi macam aku tercari-cari mana nak link kat blog korang kat akaun yang baru buat tu

ni contoh aku punya..kalau sudi follow lar..hehe.. just search FARAHSHAHIDAH

side kiri

side kanan : boleh lar seach blog apa yang korang nak follow

news feed : semua new entry blog yang korang follow keluar kat sini
untuk information yang lebih lanjut anda boleh terus pegi sign up and try sendiri..untuk permulaan penggunaan akan ada tutorial...so no worries..huuu..lepas ni boleh terus follow blog sebanyak mana yang korang mahu
Happy blogwalking ! =D

Lots of Love,
farahshahidah


1 comment:

  1. thx for sharing..
    I masih blur guna imotiv ni..
    most of follower ada conplain kata susah nak komen kat blog I.. any idea mcm mana nak solve prob I ni?? =)
    http://zazaabdullatif.blogspot.com/
    http://www.imotiv.ly/user/Fs4R22B

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign