Blog Farah Shahidah: Simpan Gambar dan Video

shushivid

04 July 2014

Simpan Gambar dan Video

Assalamualaikum !

Baru-baru ni aku hampir bergaduh dengan adik lelaki aku disebabkan gambar-gambar dan video-video yang aku simpan dalam lappy semua hilang since dia pinjam bawak pegi ofis tempat dia keje..
kamu tahu apa aku rasa ketika itu...dush3..banyak gambar kenangan wehh...semua nya hilang apa aje yang tinggal...sudah lar gambar masa aku sekolah dulu banyak yang hilang maklum dahulu kala noobs sikit nak cari storage yang besar nak simpan gambar-gambar digital ni dek kerana aku yang kaki gambar ni...

nak dijadikan cerita, puas aku godek kat lappy aku tak ada jugak...rasa macam hilang macam tu je kenangan-kenangan diploma semua...adik aku kata dia buat back up...tapi macam tak hado je...ke aku yang tak pandai cari...aku godek lagi dan suddenly terjumpa jugak folder gambar yang mak datok banyak tu ada je sebenarnya...ouh terasa bersalah pulak dengan adik aku...punya laa rajin dia bawak lappy pegi ofis dia sebab nak kasi format balik..dia keluar duit aku pulak bising-bising..maap kan kakakmu ini.. >__<

dengan pantas aku keluarkan segala harta karun milik aku tuh then transfer masuk pendrive 16gig..dengan konfidennya akan lebih selamat dan storage yang agak besar...
tapi selamat ke?mungkin sekarang selamat...akan datang kalau kena virus, pendrive hilang ke macam mana cerita pulak tu??

banyak betul folder aku..pening jugak nak manage

maka dengan itu aku mencari solusi bagi mengatasi masalah ni...mengambil langkah precaution sebelum apa-apa berlaku..selain guna hard disk ke, thumbdrive ke burn into cd ke,untuk lebih selamat boleh la guna laman web seperti ini untuk menyimpan gambar korang yang sangat banyak itu..

ada banyak lagi website yang boleh simpan gambar2 or video2 semua, tapi yang ni antara the most people guna la...just sign up then dah boleh guna dah...macam aku, aku berminat guna  Dropbox since apps dia boleh install dalam phone and agak memudahkan untuk aku transfer terus direct daripada phone...

so tak ada masalah lagi kalau gambar hilang ke pendrive hilang ke just ingat password korang sudah...takkan password pun susah nak ingatkan..hehehe...korang simpan gambar macam mana?kalau korang ada suggestion yang lagi bagus mana la tau kan...just sharing by drop ur comment below...hehe !

thanx for reading,
lots of love,
farahshahidah

7 comments:

  1. Assalamualaikum yanggg. wahh saya pun dah terkena banyak kali. tapi nasib baik my bos pandai cari balik. hehehe :)

    ReplyDelete
  2. trasnfer masuk dlm pendrive 16GB je? hurm. nanti kalau ada budget beli lah satu external hardisk. atleast yg tu buat master backup. mana lah tahu kalau pendrive tu hilang. dah la kecik tu. btw, salam perkenalan. jemput singgah blog ye. :) http://kaio.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. act bukan xnk pkai hard disk..rase sme je cm pendrive...kalo ilang ke..virus.ke...abes sumee

      Delete
  3. kalau saya, saya lebih selesa pakai external hard disk.. kalau yang web-web tu tiba-tiba ada masalah . :)

    ReplyDelete
  4. Tak terfikir la pulokk . Hihi -.-

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum! xD dtg singgah kejap. hihi. tu la menakutkan betul kalau gambar-gambar semua hilang. sekarang ni sy simpan kat external HDD je.

    ReplyDelete
  6. Affection nihility, hold indefinite, negative decadent, sheds.
    To add to your expectations, you can even pick from the collection of Designer Hobo Handbags.
    All the bezel was a real little bit of busted too.
    Boots, ankle booties and furthermore kitten heels blocks fused with iconically
    Tory Burch's elegance. http://a-so-viva.com/userinfo.php?uid=16506

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign