Blog Farah Shahidah: Kenapa pilih Fully Housewife?

shushivid

17 February 2017

Kenapa pilih Fully Housewife?

Assalamualaikum and Hi!

Sedia maklum yang I was married 26/8/2016. And after married,  I decide ikot husband pindah JB since dia dah 5 tahun kerja sana. After some argument dengan majikan and kengkawan tempat kerja yang berharap I terus kerja.  Yep memang sekarang susah dapat kerja. Tapi I nampak ada baiknya I follow daripada stay. Buat apa kawen if ada pilihan untuk ikot tapi tak ikot. Rezeki InsyaAllah ada dimana-mana.

So plan asal memang ikot pindah Gelang Patah,  sambil tu terus cari kerja. Orang kata kerja kat JB senang dapat. Tapi dalam pada mencari kerja tu , datang pula rezeki lain,  rezeki anak. alhamdulilah. Memandangkan awal preggy ni,  macam agak susah sesebuah co.tu nak terima ibu mengandung ni,  so husband ask me to stay at home. Sebab husband kata dia senang hati sangat bila balik ada orang sambut depan pintu. Makan minum terjaga.

Cuma kasihankan takut I bosan stay sorang kat rumah bertemankan kucing2 ni ha. Memang akan ada orang bertanya setiap kali balik,  i dah kerja ke belom?  Habis dok rumah tak bosan ke?  Buat apa je? Lol. Semakin ramai concern kat diri ni mengalahkan husband I.  Orang mungkin akan rasa kita tak cukup belanja sebab hanya sorang menanggung. Terima kasih atas keprihatinan some people. Tak ada isteri yang ingin memberati suami dan tak ada isteri yang mahu bergantung penuh saja kat suami,. That's all. Tapi husband rileks je akan jawab,  biar lah lepaskan bersalin dulu.

Need positive vibes only !
Memang memilih untuk jadi fully housewife ni memang kena kuat mental fizikal. Lagi2 kau ni ada certificate. Lagi orang akan pertikaikan. Tapi people akan terus bertanya tapi yang hidup nya kita.  As long kita and husband tau apa yang terbaik untuk hidup kami pun dah cukup da. Memang plan jadi berubah bila pindah sini.  I pun dah buat decision, I akan buat plan lain like work from home after this. And ada la beberapa plan tengah diusahakan sekarang ni.  I need to do this bila fikirkan after this kalau I decide nak jadi full time housewife. Lepas ni ada anak pulak. Berat hati nak hantar pengasuh yang belum tentu kenal siapa.

Doakan segala plan kami dipermudahkan. And i would like to prove even tak kerja Ofis hour like before,  i can manage my family well. Ikotkan ramai lagi isteri yang graduated memilih untuk work from home so I tak nampak pun benda ni satu yang worse. Just I need to work smart. Membahagikan masa family dan kerjaya. and I would like to prove even sudah berkahwin I still can I achieve what I want in my life and masih boleh membina kerjaya, balas jasa ibu dan bapa. InsyaAllah.

my dream. ambition. future.

PS : Currently busy in set up my new clothing line business. Doa segalanya dipermudahkan. InsyaAllah. Will sharing these. Stay tunes.

Thank you for reading these.


2 comments:

  1. agree ^^ i also want to become a full time housewife bila dah nikah nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. nothing impossible kan.hehe.. jd housewife boleh kerja sendiri jugak..tapi kena pandai manage masa jela

      Delete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign