Blog Farah Shahidah: DiaryHamil :Pengalaman My First Trimester

shushivid

18 February 2017

DiaryHamil :Pengalaman My First Trimester


Assalamualaikum


Actually umi dah pun melepasi trimester pertama yang agak mencabar sedikit. Tapi syukur Alhamdulilah okay lagi sebab pernah dengar jugak ada yang kena lebih teruk daripada umi. Pernah rasa haih cepat la masa berlalu.. Sebab umi tahu, tak mudah nak pastikan anak umi ni ok atau tak since you're still fragile lagi. Ramai dok nasihat jaga baik-baik tapi sometime umi pun tak sure nak kena jaga macam mana. Maafkan first time mommy ni. wuwuwu.

So of course ada la beberapa symptom2 sepanjang trimester ni yang some tak sedar mahupun sedar. Bila jadi pape kat diri umi, umi banyak refer kat internet. Tu la cikgu umi sepanjang dok johor ni. Kekadang abi selalu ingatkan jangan ikut2 sangat apa yang dibaca takut jafi mind set terus. Tapi umi just nak refer. Eheh. Okay ni antara symptom2 yang umi perasan la..

Cepat lesu dan mudah mengantuk

Ni tak bohong. Memang rasa lemau je padahal pagi lagi. Rasa nak je tidur balik. Buat kerja sikit rasa penat. Tapi umi gagahkan diri jugak sebab need to masak kan your abi. Buat some of basic kerja rumah. Nenek pun pesan, jangan tidur tengahari nanti anak malas je. So kalau nak tidur sangat lepaskan zohor tu umi will take a nap.

kudap-kudap feveret umi ketika ini. Kacang pistachio and coklat. nak kasi awak jadi baby yang riang and cerdik
Tak tahan bau masak and tak suka masuk dapur

Masa umi baru kahwin with your abi, umi excited nak masak kan abi. Umi memang suka masak pun. Hari2 plan nak masak apa. Tapi bila mula mengandungkan awak, umi prasan makin hari umi makin rasa tak berminat masuk dapur. Masuk pun sebab kena jugak masak kan abi. Tak sampai hati abi makan kat luar. Tapi umi akan masak laju2. And masak simple2 je. Pastu bila hanya abi je yang akan makan. Umi teman sambil minum milo je.hehe

Kurang selera makan.

Yang ni umi prasan kalau orang lain masak or makan kedai, umi lalu je tekak ni. Tapi bila part makan apa yang umi masak macam tak berapa nak lalu.mungkin sebab da tak tahan bau masak dok dapur kot. Tapi kekadang umi cuba juga makan sikit2. Bila orang nasihat makan, kesian baby nanti.

favourrite drink umi. CALPIS. pantang nampak mesin automatik jual air tu. mesti usha air ni

Favourite perisa.
Suka sangat makan benda manis

I'm not sweet addicted. Bukan jenis makan manis all the time. Kalau makan pun sikit2 je pastu cepat jemu. But this time umi cepat rasa kecuh and meleleh je rasa bila ternampak gambar makanan manis. Satu hari tu, ex schoolmate umi jual cheese tart kat fb. Hari2 browse mesti nampak die post. Umi sabar jee sampai la balik Melaka umi order terus.hehe. Benda pertama umi ngidam waffle coklat + peanut. Hehe.  Memanjang nak buat air manis je.

Lepas asek dok view fb je. dapat jugak cheese start sedapp ni.!

nenek beli kan sebab umi tengah kuat makan manis
makan manis lagi..
Mengidam benda yang senang cari.

tetiba poppp. teragak nak kuih denderam
Tak tau la memang mengidam or teringin. Tapi so far apa umi teragak nak makan tak pelik2 pun.  Senang la nak dapat.  Contoh nak sangat makan steamboat tapi yang jual pakai lori. Rendang Azwan Ali pun ada tau.  Nasib baik boleh buat delivery. Gatai tangan pi stalk IG dia sapa suroh. Hehe.
Alhamdulilah,  my first trimester went so well.  Siap umi pergi berjalan kat Langkawi lagi dengan family abi. Risau jugak sebab even dah hujung first trimester.  Tapi awak good.  Sangat kuat anak umi. Nasib baik tak ada pape.  Umi risau sangat  sebab ada naik boat keliling pulau. jalan non-stop lagi. Memang akui umi agak lemau kekadang  tapi cuba tak nak layankan.  Bila nak masuk second je terus rasa ada perubahan drastik.  Terus rasa segar bugar je.  I'll update more ya!  

Love you,
Anak umi & Abi.

2 comments:

  1. Alhamdulillah moga terus baik2 sahaja hingga melahirkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank youu.. InsyaAllah amin =)

      Delete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign