Blog Farah Shahidah: ragam budak struggle study...

shushivid

24 January 2011

ragam budak struggle study...

hype....
currently...wa tengah berjaga tengah malam....
disebabkan wa sudah tdo dulu...sekarang wa amek part time jadi burong antu pulak...
tomorrow ada kuiz audit...wa bosan lar pulak mengadap note..
hahah..tak senonoh ini budak....pas tu apa lagi...
berfacebooking la keje wa...plus si housemate wa yang 2 orang ni pon asek dok tag2 post kat fb...
so kitorang berbalas2 komen la kan...hahah...
dok serumah tapi siap balas2 komen..hahah..tak de keje laen ler ni...ngee~~







sebenarnya wa nak crita...
wa sampai sekarang tak tau laa macam nak 'study smart'
ye la..bajet je wish orang..stdy smart ye...stdy hard ye...
tapi wa rasa wa tak jumpa lagu camna gupe stdy smart yang wa maksodkan...
i mean kat diri wa je laa....









sudah bertaon2 wa belajar..baru sekarang nak terpikir ke??haha
nope ya...wa dah lame dah sedar..tapi wa je yg tak sedar diri kot...haha..
ngabeh boreh je wa ni...
bukan apa...dulu2 zaman wa sekolah dahulu kala...
wa penah rasa camna bila kita ada kat atas...
nak kata rasa kat bawah belom lagi kot masa tuh..
normal situation penah laa kot...
bukan la maksod wa..wa pndai ke hape...
maksod wa..wa selalu laa jugak rasa kegemilangan sket time dolu2...
tersangat bahagia masa tu..emm :)



tapi betol lar kata orang...
hidup ni memang ibarat roda...
tak selama2 nya kita kat atas....
once kita akan rasa jugak kat bawah...
so tu laa yang wa rasa dah nak jadi kat wa sekarang...
zaman ipt bukan lagi macam time2 wa sekolah dulu....
lagi mencabar....nak2 wa sekarang sudah degree...
tu laa..orang masok degree..wa pon nak jugak menyelit masok degree..ke3..
peduli apa wa kan....



wa tak tau la nak cakap camne...
wa penah dengar ini statement...
'makin tua makin bodo'....kah3..
kalau dengar sure cam ayat nak lawak2 je kan...
tapi ade betol jugak kadang2...:P
tah la...wa rasa makin wa belajar...makin wa lambat pickup...
ape kejadah nya wa pon tak tau...
wa macam kurang fokus je dalam kelas...sometime laa..~~
petanda apa la plak ni kan....



wa dah tak sama cam wa time skolah dulu....
dulu wa seorang yang berani..
asek muka wa je jadi volunteer...
tah2 sampai org nyampah kat wa asek muka wa je...kui3
bila belajar otak takde la melayang2 cam layang2...
nak kata 'ala boley laa kau sekolah perempuan aje'..
ape ada hal...
eh tak jugak....kat lua pon wa macam tu jugak....
emm wa dah mula tak paham dah...
wa rasa nak balik time muda2 dulu..sob3...
wa nyampah ar jadi sekarang...



macamane pon wa tak boley je dok goyang kaki...
wa tak boley laa bio je wa kat takok camni je kan...
ye wa tau....
tapi wa sebenarnya dah meluat crita pasal azam2 ni...
wa malas ar nak jadi pam pomm lebey...
cakap tak supa bikin....
wa serik ar...last2 wa yang frust nonggeng...
tapi ada ke orang idop takde azam kan???
cuma wa harap...beri le masa kat wa untok betolkan keadaan..
sekarang wa tau betapa sedey and betapa keciwanya bila kita berada kat bawah...
sakitnyaaa...and tak masyukk sunggoh....
terasa loser gila vavi...
dulu wa mampu tengok and pujuk kawan2 yang down sket...
skrang wa sendri dah rasa....



wa kalau boley nak crita best2 je kat mak wa...
wa tak suka nak crita mende2 yang tak besh,jengkel2.. yang berlaku kat idop wa..
contoh probs ngan kawan ke...probs environment ke...
probs belajar lagi la pulak kan...
wa tak suka mak wa risau dok pk pasal wa....
wa tak mau dia keciwa dengan wa....
dia tak penah hampakan pe yang wa nak....
tapi wa??haremmm...



tadi wa ada PPKP kat Uitm...
fasilitator tadi ada cakap....once mak kita tau yang kita kecundang dlm stdy...
pastu mak kita tersedey or menangis dalam hati ke kan.....
pintu neraka dah terbukak dah untuk kite...
see??sadis an?
so wa tak mau la mak wa tau...
bio la mende2 camni wa yang handle...
wa tak mau dia tau wa ada masalah stdy...




ye wa akui...wa suka tengok cara orang struggle study...
peh memang meletop diorang ni....
tapi sometime tak sume cara diorang kite leh ikot...
sometime kena ar jadi diri sendri...
belajar ikot cara keselesaan kita jugak kan??
wa tak tau laa wa punya stdy ni kategori mana..hahah...
wa ni bukan le pemalas ya amat....
just wa tak tau cmne nak stdy smart....hahah...
tapi sekali wa punya rajin gila sudah smpai...
memang wa siyes laa....


wa belajar ikot mood....
kalau dah rajin gila...wa rajin ar...
kalau wa malas wa takkan sentoh buku...
ehh wa ni bukan senang nak dapat mood struggle....
stdy biasa2 tu standard la....
i mean nak pulun abes-abesan ni amek masa lame la jugak....
tapi yang tak boley blah...
kalau wa rasa wa dah stdy rajen,..pastuh wa masok dewan exam..
wa jawab kat kertas soalan cam hawo je...
memang macam hape je kan....


wa ni bukan la yang sekali ajo je teros paham...
dengar lect bebel je dah paham dah...
wa tak genius..em :(
nak buat camne..wa tak dilahirkan cam Adi Putra..wink~~
tak pe laa..wa tak kesah...wa belajar selagi idop..heheh...
tapi siyes wa terpegon tengok kawan2 wa yang jnis struggle mak aih...
dari sekolah dulu sampai sekarang....
tapi wa takde la obses kat budak tu sampai rasa nak admire2 kat dia la plak kan..haha
wa cuma stalker senyap2 je...keh3...



model 1 :

ada sorang tu wa terpegon tengok dia struggle....dia ni dah ler pendiam....
ngan membe dia kemaen lagi memekak...
tapi dalam kelas otomatik jadi alim...senyap tak bunyi2....
dia lagi prefer dok tepi tingkap...wat keje je...tak buang masa pot pet ngan orang...
balik kelas before tergolek tdo...dia settlekan omwork..malam stdy pulun2....
bila pekse gempak nak mamp...haih.....



model 2:

dia ni takde la fast leaner sangat...tapi disebabkan dia ada kelebihan kuat tanya...tu yang cam membantu ar dia belajar kan...seolah2 dalam kelas tu...lecturer ngah ajo dia sorang la pulak kan...
dari tadi dia je dok tanya soalan....dia takkan bio kan kua je dari kelas tu ada mende dia tak paham..
dasat sunggoh ini budak....kalau dah nak dekat2 exam...dia lagi prefer tanye direct kat lect compared tanya kawan2...baru la dia puas hati nak lelap mata tdo nak bangun jawab exam sok...



model 3:

yang ini pun wa suka....sometime tuh dia bese2 je laa...
ada masa enjoy jugak...bila belajar...belajar la kan..time dating...dating la kan....
time maen2..maen jugak la kan..keh3
tapi bile bak dekat exam...die pulun habes-habesan till ketetesan terakhir...
boley tahan tak tido sehari suntok....
nak2 lak ada kelebihan cepat pickup....
sebelom jawab exam dia cube master jugak....
bila jawab dia muntahkan semua...
hasilnya...memang berbaloi le kan....


model 4:


aku ler tu...kui3....
*pasan..:P




hahah..crita pasal2 ni memang macam2 ar wa nak crita...
jari2 wa pon naek lengoh sudey..
apa2 pon wa nak jadi diri sendiri....
wa cuba bangun balik dari terkehel kat persimpangan...
haaha..
brader fasi tu pon ada cakap...sekali gagal tak bermaksod gagal selamanya....
pe yang dia cakap tadi sedebek kena kat muka wa...
tak sempat wa nak elak...hahah....


baek laa kawan2...wa dah mencepet berlebih2 pulak...
siyesly wa dah tak reti nak crita direct kat orang sekarang ni....
wa tak tau la orang boley paham ke tak apa yang wa rasa....
tu wa tak rajen dah nak hepi lebey2...
wisau nampak cam tak sedar diri pulak...
plus cam kureng yakin..eh ye ke??ngee~~
so ngan berbelog wa tulis le pe yang wa rasa dlm ati ni....
okay laa...wa nak sambong baca audit....


thanx 4 reading ya... :)))







3 comments:

  1. rilex la farah , jauh lagi. tp kene rajin .. syes kene rajin , rajin bertanya n buat latihan. tu plaing penting. aduii even aziim pun ade gak masalah tu cume kite kene pandai handle la keyh?

    ReplyDelete
  2. okayh..ye owg tau..
    tiba2 malm td teremo sket..hahah...
    bukan pe ajim..kena ar beringat selalu..heheh..
    ajim..kte pulun abes2 ye sem ni...
    thanx ar slalu nasehat owg dr mule nak masok sini lagi...:))appreciate it..!

    ReplyDelete
  3. paeng giler!!! hahaha ak taw sapa y kau maksod kn... huhuhu..
    btw,,x smesti ny sukses mse blajar die blh sukses handel life die.. klu ade krg tang sni tang sane lbh dr y len...
    allah maha adil dear!!
    luf u

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign