Blog Farah Shahidah: Manisnya Hidayah : Part 1

shushivid

23 January 2014

Manisnya Hidayah : Part 1

Assalamualaikum...

malam tadi I was touched by a post  by one of my friend dekat Instagram. seriouly sangat terkesan kat hati. she told about niat  dia untuk berhijrah. Alhamdulilah, finally ! and yang suweetnya dia mention sekali apa yang buat dia tend tu nak berubah. and ia disebabkan oleh mimpi tentang hari kiamat. SubhanaAllah. tak semua orang dapat peluang macam tu. this is called Hidayah Allah.

macam yang kita sedia maklum, hidayah perlu dicari . tapi sangat beruntungnya apabila hidayah itu datang dengan sendirinya. so memang kena hargailah peluang tu kan. tak semua orang dapat. macam my friend tu, mimpi tentang Kiamat yang sangat dahsyat tu membuatkan dia terfikir sebentar macam mana nasibnya nanti bila hari yang dahsyat tu betul-betul datang. dalam mimpi tu, ketika bumi sedang punah ranah, dia sempat menyuruh adik-adiknya berlari pergi selamatkan diri, tapi dia seolah-olah tak boleh berbuat apa-apa. terduduk menangis sambil berdoa minta Allah ampunkan dosa-dosanya. really amazed me !

memang kita selalu dengar cerita orang mendapat hidayah semua. tapi berapa banyak je yang terkesan kat hati. ditujukan untuk diri sendiri sebenarnya, wuu... okay straight to da point. aku antara orang yang pernah alami and rasakan  seperti apa yang my friend tu rasakan. rasa apa? ya rasa seperti diberi hidayah oleh Allah. eventhough I bukan bermimpi tentang Kiamat. since kita tahu hidayah tu datang dalam pelbagai cara. but satu hari tu.. I terasa macam takut je yang amat sangat. I dont know why. rasa macam nak buat ni tak kena. nak buat tu tak kena. benda ni I rasakan masa awal before masuk sem 6 sebelum ni. I tak ceritakan kat sesiapa pun. sebab I tak tau nak cerita macam mana apa yang I rasa. macam seolah-olah tak ada ayat yang boleh kasi orang faham. undescribe feeling !

plus masa tu I diberi ujian yang agak sakit jugak lar masa tu. tekanan belajar plus result I down teruk gila masa tu. rasa macam Allah balas every single dosa yang I buat masa tu jugak. seriusly, sakit masa tu. but people tengok I macam ilek-ilek, chill la bebeh. tapi dalam hati only Allah knows. masa tu I baru sedar, balasan Allah ni kekadang Allah paid 'in advance' and kekadang 'in accrued'. ha sama lah macam apply in account subject.heww. I terasa sangat Allah bagi segedebik kat I rasa masa tu. memang lar kalau result teruk that's mean kau yang tak belajar sungguh siapa suruh. yes memang I admit, salah satu silap I. tapi once kena 'tamparan hebat' tu buat I fikir sejenak to revise myself betul-betul.

beberapa hari I take time to revise all my salah silap kelemahan I dari dulu sampai sekarang. I rasa nak menangis that time. memang rasa Allah bukak pintu hari I supaya beringat. I jadi mudah sejuk hati bila tengok orang lain berpakaian proper means covering aurat dengan sempurna.I tersentuh dengan perubahan Diana Amir, Yatt Hamzah and sesiapa je lar yang istiqamah after mendapat hidayah. I speechless tiap kali masuk surau or masjid. seriusly yang ni sangat-sangat terasa. melangkah masuk masjid je I rasa tenang sangat-sangat. rasa nak duduk je dalam tu lama-lama. macam syahdu ya amat. memang betul kata our ulama'. once kita terdetik untuk dekat pada kebaikan Allah pasti permudahkan. and tu la yang I rasa masa tu. senang je dekat dengan orang - orang yang baik.


masa tu jugak I try to contact one of my friend kat sekolah menengah lama I dulu. She was our Ketua Pengawas Sekolah during that time. seriously dia seorang yang kitorang sangat kagum masa tu. seorang yang patuh pada suruhan Allah. baik hati . rasa terpelihara bila tengok dia. I rasa mesti dia pun terperanjat tiba-tiba plak tak pernah muncul alih-alih Icontact dia by pm kat fb masa tu.

I luah macam-macam kat dia. just cerita apa yang I rasa during that time. bila sekarang baru rasa omg betapa bersyukurnya dulu dapat sekolah kat one of SMKA. banyak benda yang aku belajar daripada nothing to at least ada lar sedikit ilmu. cuma masa tu I tak gunakan peluang tu sebaiknya. now baru I realized. MasyaAllah. she is good listener. walaupun masa tu I terkacau masa dia. but she was helpful. dia yakin kan I setiap apa yang I rasa. I think dia pun macam tak percaya bila I pm dia masa tu. ouh si Fasha yang selalu problem time skolah dulu. selalu kena tindakan disiplin. kekadang kena tahan depan perhimpunan berdiri ala-ala model depan the whole school. ya Fasha tu lar. tapi itu time sekolah. degil nauzubilah.

but I tak kesah yang penting I lega nak cakap dengan dia. selain tu, I ada baca one of blog yang my friend penah suggest baca. I penah cerita dalam my previous post. kisah seorang mualaf convert to Islam. serious sangat best baca belog dia. and I'm really inspired masa tu. lagi menguatkan diri I nak perbaiki diri masa tu. I try detect dia . cari fb dia. and finally jumpa and we penah chat sometime. share pandangan. and she is good listener too. even tak penah jumpa serious I suka penampilan dia and kehidupan baru dia sekarang.

yes memang betul, during that time ada je benda-benda yang menyentuh hati datang time tu. macam Allah selalu nak ingatkan kita. masa tu bulan Ramadhan, I nekad nak kumpul ibadah sebanyaknya. nak cari ilmu akhirat sambil-sambil masa tu. I dah mula rasa should I berubah?I bukan kata nak jadi seperti orang yang nampak alim. macam bajet good-good. but seriously, masa tu I found satu je lar benda yang boleh buat hati tenang, satu benda yang boleh selesaikan apa je masalah kita., satu benda yang hilangkan sedih, susah hati kita ialah bila kita cuba dekat dengan Allah. I mean bercinta dahulu dengan Allah. demi Allah, masa I down sesangat tu, I tak tau nak cari sesiapa. I bukan jenis suka cerita masalah dekat orang sebab I tak rasa orang terlalu faham dengan situasi and masalah kita. that's why I cari Allah.

lepas tu I mula sedar, I kena jaga solat yang selalu I take ringan. cara berpakaian yang mana before ni I jenis on-off.dulu I tak suka orang kaitkan I dengan sekolah agama. but lepas tu I berfikir sampai bila nak macam ni. umur dah makin meningkat. I should take serious semua benda ni. I nak jodoh dan kehidupan yang baik tapi apa je yang buat nak dapat tu semua?tambah lagi, I selalu jumpa dengan guy yang tak hormat dengan pendirian I. tapi I tak salahkan sesiapa. Allah uji I. maybe I sebelum ni jenis slumber. once you tak kesah orang pun akan act tak kesah dengan kita. Ingat tu. so benda tu lagi menguatkan I untuk jadi lebih baik.

I mula dengan perbaiki solat. masa tu I tinggal di Asrama Yayasan Melaka (AYM) dengan classmate I, Peanut. I happy stay dengan dia time tu. sebab bila lepak-lepak mesti akan cerita benda-benda yang muhasabah diri. I'll miss that moment.huu . masa stay kat AYM tu memang I jaga solat. means try to solat pada waktunya. yang sayunya. before ni bila subuh I selalu 'subuh gajah' sebab tak pernah sedar bila orang azan. but masa tu I tak tahu kenapa I mudah sangat bangun tepat-tepat waktu subuh. SubhanaAllah. maybe I dah niat nak bangun subuh pada waktunya.  start je azan terus mata I terbukak tanpa set alarm and I terus bangun pi berwuduk. benda tu berterusan Alhamdulilah. I siap kejut my roomate untuk solat subuh. tang berpakaian pulak I mula rasa segan bila selimpang tudung. perasaan tu jadi dengan sendirinya. I mula dengan pakai tudung sepenuhnya. and trying to wear baju properly. dulu pakai tudung boleh slumber lagi lengan pendek.but lepas tu macam mana pun akan cuba wear lengan panjang or pakai cardigan.

I akui masa tu, I mula ubah daripada segi berpakaian. I cuba try-try pakai stokin and hand sock ada satu masa tu. and seriously I rasa akward gila time tu. sebab my close friend like terkejut dengan cara I yang tiba-tiba tu. tapi serious I rasa selamat sangat bila camtu. I cuba sedikit demi sedikit. walaupun agak susah masa tu. tapi tu lah. once you decide to improve ur life, banyak benda kita kena pebaiki. I akui banyaaaakkk lagi kekurangan diri ini. I tak mau berubah itu ini dengan ada rasa 'ujub' dan 'riak' dalam diri ni. last-last kita tersungkur dihadapan Allah nanti. ubah pakaian kena ubah dalam diri ni dulu. and banyaaaakkkk sangat nak diperbetulkan dalam diri ni. Hati. hati yang paling utama. and I want to start with hati first.

biar bermula dengan sedikit-sedikit. tapi kekal and I tak mau drastik and then I 'm doing the same failure again. and I tahu diri I macam mana. I need support. masa I try berubah dari segi pakaian tu I realize something. yeah the way I speak. behaviour I yang masih ditakuk lama. luaran ubah tapi dalam I tak berjaya ubah lagi. still bercakap benda-benda kosong. so I kena perlahan-lahan. InsyaAllah. tapi kalau nak cerita apa I rasa sepanjang tu. tak boleh di describe by kata-kata. I rasa semua benda dipermudahkan.

tapi perubahan itu ada saja ujian. tinggal kita kuat or tidak. macam mana jatuh bangun and tersungkur pun kita, kita pasti akan cari Allah balik. its sokay I will cerita at my next post nanti. dulu I tak rasa nak share dekat belog.but now I rasa macam nak berkongsi what I am feel. cuma berkongsi tidak berniat lain. I just wanna make sense to people yang baca. If ada Alhamdulilah. I manusia yang lemah and banyak kekurangan. cuma I mintak doakan kita sesama Muslim. amin...

 to be continued ........

No comments:

Post a Comment

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign