Blog Farah Shahidah: senaman di rumah dengan Blogilates

shushivid

25 January 2014

senaman di rumah dengan Blogilates

Assalamualaikum

I suka exercise. nak nak bila time belajar before ni, start masuk degree my weight semakin naik. ohemji. dulu masa sekolah I was 42-43 tak silap. and then maintain sampai l diploma. baju yang kecik-kecik stil boleh pakai lagi. masa tu zaman memang baju nak fit habis. sila kumbah almari. nak jumpa baju besar memang tak ada. harap baju design uitm tak pun bol jaring baru lah ada besar sikit. wuu .jahilnya saya ketika itu. before pergi penerapan ke degree, dah start naik 45 camtu la. and I dunno why starting degree, my weight pun ikut sekali bergumbira sehat wah macam senang hati lar pulak. padahal tak senang mana. heh

duirng that time putus cinta but orang putus cinta biasanya tak selera makan but me happy semacam sehappy my body size. ouh dah kenapa. mungkin faktor peningkatan usia. heh. bila badan dah mula nampak 'sehat' I mula rasa macam tak best sebab tak boleh dah pakai macam dulu. semua baju yang saiz adik-adik semua dah kena bungkus.

so lepas tu I mula pandai nak berdiet bagai. pergi jogging. pergi gym penah amik supplement lar. bersukan la. macam-macam. punya lar nak reduce my weight konon. sebab mula sedar diri yang tak cukup inci tak sesuai berat terlebih even my BMI still normal. tapi dalam banyak-banyak tu, I most prefer pergi jogging. tak pun bersukan or pergi gym. anything yang boleh keluarkan peluh. sebab bila peluh keluar rasa sehat sangat.

just the problem is bila nak jog or nak pergi gym mesti nak ada kawan. tak ada kawan terkubur la niat nak keluar peluh bagai. alamatnya berjoging lar kau kat atas katil main henpon tak pun dok depan tv mengunyah layan drama. so sometime tu I ada dok usha workout yang kita boleh buat bila dekat rumah. macam-macam ada sebenarnya. macam sem lepas I follow Instagram Kevin Zahri. memang provide banyak info. siap ada suggest jenis-jenis workout yang korang boleh buat hari-hari dengan kiraan yang dia suggestkan. macam squat, plank semua. ada jugak usha Instagram Shila Amzah yang mana tengah sibuk dalam proses weight loss challenge dia.

Latest, I found satu website best yang boleh korang follow iaitu Blogilates. banyak jenis exercise provided on youtube channel dia yang di conduct oleh Cassey.



yang bestnya website ni ada provide workout Calendar so kita boleh lar buat senaman lebih teratur and constant. so untuk permulaan ada workout calendar for beginner selama 1 bulan. so setiap hari ada suggestion plan yang korang boleh buat. so nampak lagi smart kan??


setiap workout tu ada video yang boleh korang tengok and ikot. conduct by Cassey tu, simple but menyeronokkan lar jugak. kalau dah susah sangat nak keluar rumah. just take few time je untuk buat dekat rumah.


selain tu ada jugak provide suggestion healthy food . tapi tahu je lar mesti more on western food. macam orang kita ni ada certain tu boleh lar follow menu dia.

website ni kerap di update.so setiap bulan akan ada workout plan baru. macam this month Januari, ada disediakan workout plan. so habis bulan ni, baru ada workout plan untuk Feb pulak. so nampak macam best kan. so ni antara salah satu cara nak latih diri berdisiplin sikit kalau nak ikut gaya hidup sihat. tak susah hanya perlu konsisten. hewhew.

so I baru try- try la jugak this website. macam menarik cara presenting semua. No cost tu reduce weight .no need to much time.no need to diet like hell. no need pills apa kejadah semua. Jom try!boleh usha laman web ni http://www.blogilates.com/ wish me lucks !haha.

thanks for reading !

2 comments:

  1. Assalamualaikum awak. rajinnya. badan kurus lagi, buat apa nak weight loss. asalkan pemakanan tu jaga. biar badan sentiasa sihat. itu yang penting (",)

    ReplyDelete

Comment please =D Thank you ^^

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign